25 / 04 / 2024

Nizamettin Kaya: Kentsel dönüşümde önemli olan yaşam alanı konusudur!

Nizamettin Kaya: Kentsel dönüşümde önemli olan yaşam alanı konusudur!

Mimarlar Odası Bursa Şubesi Başkanı Nizamettin Kaya, "Kentsel dönüşüm binaları dönüştürmenin ötesinde bir konu. Binaların yüksekliğinden daha önemli olan nokta 'yaşam alanı' konusudur" şeklinde konuştu...



Dünya Mimarlık Günü ve Mimarlık Haftası kapsamında Mimarlar Odası Bursa Şubesi, Atatürk Anıtı'na çelenk sundu. Mimarlar Odası Bursa Şubesi Başkam Nizamettin Kaya, "Mimarlık, sadece yapı ile sınırlı olmanın ötesinde bir anlam taşır, geniş bir alanla ilişkilidir. Farklı ekonomik, sosyal, kültürel, siyasal gelenek ve yaşam tarzlarına sahip insanların bir arada yaşadığı kentlerimiz, günümüzde dayanışma yerine ayrışmanın mekânı haline getirilmektedir. Mimarlık; barışın, demokrasinin, insan haklarının mekân üzerinden örgütlenmesine aracılık etmekte, sağlıklı bir çevrenin ve dolayısıyla barış ortamının teminatı olmaktadır" dedi.

 

"ÖNEMLİ OLAN YASAM ALANI" 


Yıldırım'da yapılacak kentsel dönüşüm projesinde yüksek katlı binaların yapılmasının gündeme geldiğinin hatırlatılması üzerine Kaya, "Kentsel dönüşüm bir bütün olarak ele alınmalı. Yüksek katlı binalar yapılabilir; ancak o bölgede yapılması zor. Doğanbey'de yaşanan olumsuzluğun bir kez daha yaşanmaması için şehir merkezinde yüksek katlı yapılaşmaya karşıyız.  Kentsel dönüşüm binaları dönüştürmenin ötesinde bir konu. Binaların yüksekliğinden daha önemli olan nokta 'yaşam alanı' konusudur. Yıldırım'da yüzde 100 oranında artacak yoğunluktan sonra ulaşım, trafik gibi olumsuz etkilerin de hesaba katılması gerekir" diye konuştu. 


"ATATÜRK STADI KORUNMALIDIR"

 

Atatürk Stadyumu'nun yıkılarak yerine meydan yapılması konusunda da açıklama yapan Nizamettin Kaya, "Meydanlar cadde ve sokakların kesişiminde yer alır. Bahsi geçen bölge ise yoğun araç trafiğinin olduğu bir bölgede yer alıyor. Aynca stadyum yapılırken Atatürk'ün bizzat katkılan olmuş, Bursaspor'un tarihindeki tek şampiyonluğunu kazanmış olduğu yer olması bakımından da tarihi önemi vardır. Eğer bölgede meydan yapılacaksa çalışma tek bir mimar ile değil birçok mimarın görüşü alınarak yapılmalı ve Atatürk Stadyumu'nun tarihi ve kültürel özelliklerinin yaşatılmasına özen gösterilmelidir" dedi. 

Mimarlar Odası Bursa Şubesi Başkanı Nizamettin Kaya, "Doğanbey'de yaşanan olumsuzluğun bir kez daha yaşanmaması için şehir merkezinde yüksek katlı yapılaşmaya karşıyız" dedi. 



Yeni Dönem


Geri Dön