20 / 04 / 2024

NKP, Akkuyu Nükleer Santrali'ne karşı imza kampanyası başlattı!

NKP, Akkuyu Nükleer Santrali'ne karşı imza kampanyası başlattı!

Mersin Nükleer Karşıtı Platformu (NKP), Japonya Fukişima felaketinin yıldönümünde belediye başkan adaylarının katılımıyla Mersin Büyükşehir Belediyesi Kongre ve Sergi Sarayı'nda Akkuyu Nükleer Santrali'ne karşı imza kampanyası başlattı.



Mersin Nükleer Karşıtı Platformu (NKP), Japonya Fukişima felaketinin yıldönümünde belediye başkan adaylarının katılımıyla Akkuyu Nükleer Santrali'ne karşı imza kampanyası başlattı. 

Mersin Büyükşehir Belediyesi Kongre ve Sergi Sarayı'nda başlayan imza kampanyasına, CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı, CHP, MHP ve HDP'nin bazı belediye başkan adayları katıldı. Burada belediye başkan adayları ile birlikte açıklama yapan Mersin NKP Dönem Sözcüsü Sabahat Aslan, Fukişima'nın deprem kuşağından en az etkilenecek bölge olduğu gerekçesiyle sanayi ve ticaret kenti yapıldığını belirterek, "Deprem uzmanları, Fukişima depremden etkilenmez dedikleri için bu bölgeye nükleer santraller kurulmuştu. 

Japonya'da bulunan tüm nükleer santraller 9 şiddetindeki depreme dayanıklı olarak ve güvenlik tedbirlerinde en son teknolojiler uygulanarak inşa edilmiştir. Ama nükleer santrallerle ilgili tüm bu argümanlar 11 Mart 2011'de meydana gelen 9 şiddetindeki depremden sonra iflas etti. 

Çünkü meydana gelen deprem ve tsunami, Fukişima'da bulunan nükleer santralin soğutma sisteminin arızalanması ve çalıştırılamaması sonucunda atmosfere yayılan radyasyon, Çernobil felaketinde yayılan radyasyonun 6,5 katı atmosferde, tarıma, yerleşim alanlarına ve deniz yayılmıştır. Nükleer felaketin kısa ve uzun vadede Japonya'da tarım, balıkçılık ve sanayiyi nasıl etkileyeceği, dünya ekonomisi ve sağlığına nasıl yansıyacağı henüz bilinmemektedir" şeklinde konuştu. 

Fukişima'da nükleer sızıntının etkilerinin yüz binlerce yıl devam edeceğini kaydeden Aslan, "Bilim insanlarının nükleer santrallerinin çok güvensiz, riskli teknolojiler oldukları için en ufak bir dikkatsizlik, ihmal ve denetlenemeyen doğa olayları karşısında geri dönüşü mümkün olmayan ve etkileri yüz binlerce yıl devam eden çok büyük radyasyon felaketlerine neden olmaktadır. 

Akkuyu Nükleer Santrali'nin deprem kuşağında olması, şirketin malzeme ve teknoloji sabıkalı oluşu, dünyada test edilmemiş bir teknolojinin uygulanacak olması, Akkuyu'da kaza riskini çok yükseltmekle birlikte Akkuyu'nun Fukişima olması için nedenleri de çoktur. 

Akkuyu Fukişima olursa da Akkuyu NGS'nin iflas etmeyeceğinin garantisini hiç kimse veremez" ifadelerini kullandı. 

Aslan'ın konuşmalarının ardından belediye başkan adayları da düşüncelerini dile getirdi. 


Adana İlk Haber


Geri Dön