19 / 04 / 2024

Noterde parmak basma işlemiyle yapılmış bir vasiyetin iptali nasıl olur?

Noterde parmak basma işlemiyle yapılmış bir vasiyetin iptali nasıl olur?

Posta Gazetesi yazarlarından Tamer Heper bugünkü köşe yazısında okuyucularından birinin sorduğu 'Babaannem 30 sene önce sahibi olduğu evi babama vermiş.Babaannemin okuma yazması yoktu, noterde parmak basarak bu işlemi yapmış. Babaannem vefat edince babamı



Sizin için tekrar edeyim. Bir davanın sonucunun ne olacağını yazmıyorum, ancak gidişat hakkında bilgi veriyorum. 

Sizin başınızdaki dava çok yaygın bir davadır. Anlattığınıza göre büyükanne vasiyetname yaptı ve evini babanıza bıraktı. Burada ölen kardeşinin çocuklan iki türlü davranabilir. Birinci davranış tarzı, mahfuz hisselerini talep etmek. 

Ölen kardeşin mahfuz hissesi miras payının yansıydı ve bunu talep edebilirlerdi. İkinci yol vasiyetnamenin iptali talebidir ki, şayet vasiyetname iptal olursa bu halde sadece mahfuz 'hisseyi almayacaklar, mirasın yansına yani miras paylannın tamamına sahip olacaklar. Bu halde daha büyük paya sahip olacakları için onlar ikinci yolu seçmişler. Bu yolu seçenlerin başlıca iddiası, vasiyetname yapanın vasiyetname yaptığı tarihte akıl sağlığının yerinde olmadığı iddiasıdır. 

Bizler böyle bir vasiyetname yaparken müvekkilimizin akıl sağlının yerinde olduğuna dair günü gününe doktor raporu temin ederiz. Buna rağmen dava açılırsa mahkeme akıl sağlığı hususunu araştınr. Şimdi sizin davada da babaannenizin 62 yaşında akıl sağlığının yerinde olup olmadığı araştırılacak. 

Bu konuda yıllardır ben de bir soru sorarım. Sağ olan birinin akıl sağlığını araştırmak kolay, ölmüş birinin akıl sağlığı nasıl araştınlır? işte bunun için ölenin sağlığında kullandığı ilaçlann incelenmesinden tutun da tanık dinlemeye kadar, çok da sağlıklı olmayan inceleme yapılır. Sonuçta çok sağlıklı olmayan bir karar verilir. 

Oysa ana kural herkesin sağlıklı olduğu kuralıdır. Aksi sağlam delillerle ispatlanmalıdır. Sizde de böyle olacak.

Umanm moralinizi bozmadım? 


Tamer Heper/Posta


Geri Dön