28 / 03 / 2024

Noterden verilen vekalet kaç yıl geçerli?

Noterden verilen vekalet kaç yıl geçerli?

Vekaletname, bir kişinin başka bir kimseyi belirli durumlarda kendi adına hareket edebilmesi için yazılı olarak yetkilendirdiğine ait yazılı bir belge olarak karşımıza çıkıyor. Peki, noterden verilen vekalet kaç yıl geçerli?



Noterden verilen vekalet kaç yıl geçerli?

Bir kişinin başka bir kimseyi belirli durumlarda kendi adına hareket edebilmesi için yazılı olarak yetkilendirdiğine ait yazılı bir belgeye vekalet deniyor.


Vekaletname duruma göre genel veya sınırlı yetkili olabiliyor. Borçlar Kanununda "vekalet bir sözleşmedir ki onunla vekil, sözleşme uyarınca kendisine yükletilen işin yerine getirilmesini borçlanır." şeklinde açıklanan noterden verilen vekalet kaç yıl geçerli olur?


Aynı kanunun 396.maddesi gereğince vekalet her hangi bir süre ile kısıtlanmıyor. Vekaletnameyi düzenleyen taraflar arasında süre yönünden bir sınırlama yoksa vekaletin süresiz olduğu kabul ediliyor. 


Buna karşın Yargıtay genel vekaletname süresini on yıl olarak kabul ediyor. Peki, tapuda vekalet süresi nedir?


Tapu vekalet süresi..

Vekile verilen vekaletname kapsamında sürenin de belirtilmesi gerekiyor. Olumsuz durumlarla karşılaşmamak için, tapu işlemleri konusunda verilecek vekaletin, “işlem yapılacak il-ilçe”, “süre” ve “..şartlı” olarak verilmesi gerekiyor.


Tapu işlemleri vekaletnamesi:

“İstanbul ili, Güngören 2 nolu tapu sicil müdürlüğünde adıma kayıtlı ....... ada, ....... parselde kayıtlı bulunan taşınmazımın, 22.09.2013-25.09.2013 tarihleri arasında, ....... isimli şahısa, ...... TL bedel karşılığında ve bu bedelin Güngören Ziraat bankasındaki ........ nolu hesabıma yatırılması şartı ile satışı konusunda .......... ............ ‘ yı yetkilendirdim. ”



Tapu işlemleri vekaletname örneği!




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön