20 / 04 / 2024

Nuh Çimento'nun kurucusu Muharrem Eskiyapan vefat etti

Nuh Çimento'nun kurucusu Muharrem Eskiyapan vefat etti

Muharrem Eskiyapan, dün kalp krizi nedeniyle hayatını kaybetti



Muğla'nın Bodrum ilçesinde, 5 milyon TL'ye yaptırdığı ilköğretim okulunu önümüzdeki ay Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'le birlikte açmaya hazırlanan işadamı ve eski Milletvekili Muharrem Eskiyapan, dün kalp krizinden hayatını kaybetti

Nuh'un  Ankara  Makarnaları'nın ortağı, Nuh Çimento Fabrikası'nın kurucularından olan ve 1973-1985 yılları arasında aralıksız Ankara Sanayi Odası'nın (ASO) Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini de yürüten Muharrem Eskiyapan, CHP'den seçilip daha sonra Ak Parti'ye geçmişti. Eskiyapan'ın cenazesinin İstanbul'da kaldırılacağı öğrenildi.
Milliyet

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

En boş yılları Meclis'te geçti eğitime 10 okul miras bıraktı

Nuh Çimento'nun kurucu ortaklarından eski Kayseri Milletvekili Muharrem Eskiyapan, 74 yaşında kalp krizinden hayatını kaybetti. Bugüne kadar 10 okul yaptıran Eskiyapan, 13 yıl ASO Başkanlığı görevinde bulundu. Eskiyapan, en boş günlerini TBMM'de geçirdiğini söylüyordu.

TÜRK sanayisinin duayenlerinden Nuh Çimento'nun kurucu ortağı ve 22'nci dönem Kayseri Milletvekili Muharrem Eskiyapan dün 74 yaşında geçirdiği kalp krizi sonucu Bodrum'da yaşamını kaybetti. 52 yıllık sanayicilik, 13 yıl Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanlığı yapan ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nde (TOBB) görev alan Eskiyapan, dolu dolu geçen yaşamının ardından, milletvekilliği yaptığı dönemde sıkıldığını söylüyordu. Kemal Derviş'in olduğu CHP'ye katılan ve 20-22 yıl CHP'nin tek milletvekili çıkaramadığı Kayseri'den 57 bin oyla TBMM'ye giren  Eskiyapan, daha sonra Ak Parti'ye geçmişti.
El kaldır, el indir
13 yaşında çalışmaya başlayan ve emeklilik döneminde vatana daha çok hizmet etmek için milletvekili olan Eskiyapan, siyasette yaşadığı mutsuzluğu, "Yukarıda pişirip, aşağıda şişiriyorlar. Kimsenin bize birşey sorduğu yok. Önerge verilsin; elini kaldır, indir, iş bitti. 13 yaşında çalışmaya başladım. Sanayicilik günlerimde hiç boş kalmadım. Odalar, dernekler, vakıflar bir dakika boş durmadım. Kocaelispor başkanlığı yaptım. Milletvekilliğim bomboş geçti. Hayatımda hiç bu kadar boş zamanım olmamıştı" diye anlatmıştı, CHP içinde Şişli Belediye Başkanı  Mustafa Sarıgül'ü destekleyen birkaç
milletvekili arasında yer alan Eskiyapan, Ankara'da onun için üs bile kurmuştu.
Dulun peşindeki zampara
Eskiyapan, CHP'de mutsuz geçen 2 yılın ardından, başka partilerden teklif alıp almadığı sorusunu, "Nerede soyunduysam, orada giyinirim. Ak Parti'den 3-4 bakan başta olmak üzere çok dostum var. Bu tutumumu bilirler, teklif dahi etmezler. Sürem bitene kadar böyle kalırım" şeklinde yanıtlamıştı. Eskiyapan, transfer sorusuna Kayseri'deki bir benzetmeyle karşılık vermişti: "Bizde `Dul avradın arkasında dolaşan kart zampara çok olur' lafı vardır. Biz de ona döndük."
4 yılda 6 kez konuştu
Başbakan Tayyip Erdoğan'ın "Senin tecrübelerinden istifade etmek isteriz" demesi üzerine Ak Parti'ye geçen Eskiyapan, yine siyasette umduğunu bulamamıştı. 4 yıllık milletvekilliği döneminde sadece 6 kere konuştuğundan yakınan Eskiyapan, "Kimse benden hiç bir şey istemedi. Bir kez olsun bir şey sorulmadı. Bunlar benim ağrıma gitti" diyerek hayal kırıklığını anlatmıştı.

Son okulu Bodrum'da yaptırdı, hayata da orada veda etti

BUGÜNE kadar 10 okul yaptıran Muharrem Eskiyapan, en son Bodrum'da 12 derslikli bir okul yaptırmıştı. 5 milyon TL'ye yapılan okul Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün katılımıyla açılacaktı. Muğla Valisi Ahmet Altıparmak, "Bir hayırseveri kaybetmenin acısını yaşıyoruz" dedi. Eskiyapan eşi Gülten Hanım ile Gündoğan'da sahibi olduğu İstanbul Palace'da kalıyordu. Dün saat 08.30'da banyoda kalp krizi geçirip, düşen Eskiyapan'ın başını yere çarptığı bildirildi. Eskiyapan'ın naaşı Cuma günü Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Camii'nde öğleden sonra kılanacak cenaze namazının ardından Zincirlikuyu Mezarlığı'nda toprağa verilecek.

Hisarcıklıoğlu: Dayım gurur kaynağımızdı

1935 yılında Ankara'da doğan Muharrem Eskiyapan'ın babası Nuh Eskiyapan, iş hayatına Ankara'da kardeşi Ahmet Eskiyapan ile birlikte küçük bir bakkal dükkanında atılmıştı. 1974'te TÜSİAD üyesi olan Muharrem Eskiyapan; Nuh Çimento, Nuh'un Ankara Makarnası, Nuh Beton, Nuh Gıda Satış ve Pazarlama, Nuh Yapı Ürünleri, Çimpaş, Çim-Nak, ACT Avusturya Cemant Teknoloji GmbH. şirketlerini kurdu. Eskiyapan, 1994'te Nuh Grubu'ndaki bütün görevlerinden ayrılmıştı. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun da dayısı olan Muharrem Eskiyapan için Hisarcıklıoğlu, "Dayımızla ailece gurur duyuyorduk. Çünkü girdiği her cemiyette başarılı olurdu. Kendisi sorumluluğunu üstlendiği tüm sanayi kuruluşlarında da çok başarılı oldu. Bulunduğu her ortamda tam görev insanıydı. Verimli olamıyorsa, çok rahatsız olurdu. Ondan ayrıldığımız için çok üzgünüz. Allah'tan rahmet diliyoruz" dedi.
Demet Cengiz Bilgin/Hürriyet

Sanayinin acı kaybı Eskiyapan vefat etti

Nuh Çimento'nun kurucu ortaklarından ve 22. dönem Kayseri Milletvekili Muharrem Eskiyapan dün Bodrum'da geçirdiği rahatsızlık sonucu hayatını kaybetti

Nuh Ticaret ve Sanayi A.Ş, Nuh Çimento ve Nuh Beton gibi çok sayıda şirketin kurucusu ve ortağı olan Muharrem Eskiyapan, Ankara Sanayi Odası Meclis Başkanlığı ve Yönetim Kurulu Başkanlığı (1972-1985 yılları), Kocaeli Spor Kulübü Başkanlığı, Türk-Amerikan Business Education Culturel Derneği Kurucusu ve 22. dönem Kayseri Milletvekilliği yapmıştı. Muharrem Eskiyapan'ın cenazesi 25 Eylül Cuma günü İstanbul'da Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Camii'nde kılınacak öğle namazını müteakip, Zincirlikuyu Mezarlığı'nda toprağa verilecek. Öte yandan Eskiyapan'ın, kendisini eğitime adadığı, bugüne kadar 10 okul yaptırdığı öğrenildi.
Star

Eğitim sevdalısı işadamı, yaptırdığı son okulun açılışını göremedi

Hayatını eğitime adayan Nuh Çimento'nun kurucu ortaklarından Kayserili işadamı Muharrem Eskiyapan dün Muğla'nın Bodrum ilçesinde hayatını kaybetti

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun dayısı olan Eskiyapan'ın vefatı, iş ve siyaset dünyasında büyük üzüntüyle karşılandı. İşadamı vefat etmemiş olsaydı bugün Bodrum'da yaptırdığı 12 derslikli okulun açılışına katılacaktı.

İş ve siyaset dünyası bir duayenini daha kaybetti. 2002 seçimleri sonrasında CHP'den 22. dönem Kayseri milletvekili seçilen ve siyasete AK Parti'de devam eden Eskiyapan, dün 10.00 sularında Bodrum'da rahatsızlanarak hastaneye kaldırıldı. Duran kalbi hastaneye götürülürken yolda çalıştırılan işadamı, hastanede tüm müdahalelere rağmen hayatını kaybetti. Eskiyapan'ın cenazesi daha sonra hastaneden eşi Gülten Eskiyapan ve oğlu Nuh Eskiyapan tarafından alınarak, merhum işadamı tarafından Gündoğan beldesinde yaptırılan ve adını taşıyan ilköğretim okulu bahçesine getirildi. Buradaki törende konuşan Bodrum İlçe Milli Eğitim Müdür Vekili Mehmet Ali Durmuş, "Okulu açmak kendisine kısmet olmadı. Adını okulda yaşatacağız." dedi. Nuh Eskiyapan ise babasının okulun yeni öğretim yılına yetişmesini çok istediğini söyledi. Uçakla İstanbul'a götürülen Eskiyapan'ın cenazesi, yarın Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Camii'nde kılınacak cuma namazını müteakip, Zincirlikuyu Mezarlığı'nda toprağa verilecek.

Muharrem Eskiyapan, işadamlığının yanında yaptırdığı okullarla adından söz ettirdi. Tam bir eğitim gönüllüsü olan sanayicinin bugüne kadar 10 okulun temelini attığı, bugün sabah da Bodrum'da yaptırdığı yeni okulun açılışını yapacağı öğrenildi. Nuh Ticaret ve Sanayi AŞ, Nuh Çimento ve Nuh Beton gibi çok sayıda şirketin kurucusu ve ortağı olan Muharrem Eskiyapan, bir dönem Kocaelispor Kulübü başkanlığını da yapmıştı. 3 Kasım 2002 genel seçimlerinde CHP'den Kayseri milletvekili olarak Meclis'e girdi. Ancak partisiyle anlaşamayınca yeğeni Rifat Hisarcıklıoğlu'nun da telkiniyle AK Parti saflarına katıldı.

Muharrem Eskiyapan kimdir?

1935'te Ankara'da doğdu. İş hayatına başkentte kardeşi Ahmet Eskiyapan ile bakkallık yaparak başladı. 1951'de Nuh'un Ankara Makarnası fabrikasını kurdu. Hızla yükselen Muharrem Eskiyapan, 1973-1985 yılları arasında Ankara Sanayi Odası'nın (ASO) 13 yıl başkanlığını yaptı. TÜSİAD'ın de kurucuları arasında yer alan işadamı, Nuh Çimento, Nuh'un Ankara Makarnası, Nuh Beton, Nuh Gıda Satış, Nuh Yapı Ürünleri, Çimpaş, Çim-Nak, ACT Avusturya Cemant Teknoloji GmbH gibi birçok şirketin kurucuları arasında yer aldı. Eskiyapan'ın vefatının ardından bir açıklama yapan Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye'nin, duayen bir sanayicisini kaybettiğini bildirdi.
Zaman

Eğitim gönüllüsü işadamı Eskiyapan, yaptırdığı son okulun açılışını göremedi

Bugüne kadar Türkiye genelinde 14 okul yaptıran Nuh Çimento'nun kurucusu Eskiyapan, vefat etti

MUĞLA'NIN Bodrum ilçesinde geçirdiği rahatsızlık sonucu hastaneye kaldırılan Nuh Çimento'nun kurucu ortaklarından ve 22. dönem Kayseri Milletvekili Muharrem Eskiyapan hayatını kaybetti. Bugüne kadar ülke genelinde 14 okul yaptıran Eskiyapan, Bodrum'da son inşa ettirdiği 1.2 milyon TL'ye malolan 12 derslikli, 328 öğrenci kapasiteli okulun bugünkü açılış törenine katılacaktı. Eskiyapan'ın tedavi gördüğü Özel Bodrum Hastanesi'nden kardioloji uzmanı Uzman Doktor Nejat Sönmez, Eskiyapan'ın yapılan tüm müdahalelere rağmen hayatını kaybettiğini söyledi. Dr. Nejat Sönmez, kesin ölüm nedeninin yapılacak otopsi sonrasında ortaya çıkacağını da ifade etti. Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Ankara Sanayi Odası yönetiminde birlikte görev yaptığı Eskiyapan'ın vefatıyla Türkiye'nin duayen bir sanayicisini kaybettiğini bildirdi. 1935 yılında doğan, Nuh Çimento ve Nuh Beton gibi çok sayıda şirketin kurucu ortağı olan Muharrem Eskiyapan, Ankara Sanayi Odası Meclis ve Yönetim Kurulu Başkanlığı (1972-1985 yılları), Kocaeli Spor Kulübü Başkanlığı, Türk-Amerikan Business Education Culturel Derneği Kuruculuğu ve Kayseri Milletvekilliği yapmıştı.

İSTANBUL'DA DEFNEDİLECEK
2 çocuk babası işadamı Muharrem Eskiyapan'ın cenazesi, yarın Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Camii'nde öğleyin kılınacak namazın ardından Zincirlikuyu Mezarlığı'na defnedilecek.
Sabah

Nuh Çimento'nun kurucusu Eskiyapan hayatını kaybetti
  
Türkiye'nin en büyük çimento fabrikalarından Nuh Çimento'nun kurucusu Muharrem Eskiyapan Bodrum'da hayatını kaybetti.  22. dönem Kayseri Milletvekili de olan Eskiyapan, hayırseverliliğiyle tanınıyordu. Eskiyapan Muğla'nın Bodrum İlçesi'nde, 5 milyon TL'ye ilköğretim okulunun açılışını Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile açmaya hazırlanıyordu. Nuh Ticaret ve Sanayi, Nuh  Çimento ve Nuh Beton gibi çok sayıda şirketin kurucusu ve ortağı olan Muharrem Eskiyapan, Ankara Sanayi Odası Meclis Başkanlığı ve Yönetim Kurulu Başkanlığı (1972-1985 yılları), Kocaelispor Kulübü Başkanlığı, Türk-Amerikan Business Education Culturel Derneği Kuruculuğu yapmıştı.

Eskiyapan'ın cenazesi yarın İstanbul'da Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Camii'nde kılınacak öğle namazını müteakip, Zincirlikuyu Mezarlığı'nda toprağa verilecek.
Akşam

Nuh Çimento'nun kurucusu eski vekil Eskiyapan, kalbine yenildi

Nuh Çimento'nun kurucularından işadamı ve eski CHP Milletvekili Muharrem Eskiyapan, Gündoğan'da sahibi olduğu otelde kalp krizi geçirdi, Eskiyapan kurtarılamadı

İş adamı Muharrem Eskiyapan hayatını kaybetti.  Muğla'nın Bodrum İlçesi'nde, 5 milyon TL'ye yaptırdığı ilköğretim okulunu önümüzdeki ay Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile açmaya hazırlanan işadamı, 22. dönem Kayseri milletvekili olarak CHP'den seçilip daha sonra AKP'ye geçen Muharrem Eskiyapan, kalp krizinden yaşamını kaybetti.

74 yaşındaydı
74 yaşındaki işadamı Muharrem Eskiyapan, TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu'nun dayısıydı.
Nuh'un Ankara Makarnaları'nın ortağı, Nuh Çimento Fabrikası'nın kurucularından olan ve 1973-1985 yılları arasında aralıksız 12 yıl Ankara Sanayi Odası'nın (ASO) Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini de yürüten Muharrem Eskiyapan, eşi Gülten Eskiyapan ile Bodrum'un Gündoğan Beldesi'ndeki sahibi olduğu üç yıldızlı İstanbul Palace Otel'de kalıyordu. Ancak Muharrem Eskiyapan bugün saat 08.30'da banyoda kalp krizi geçirip, düşüp başını yere çarptı.

İki çocuk babasıydı
Gülten Eskiyapan, hemen eşinin danışmanı olan Türkiye Futbol Federasyonu eski başkanlarından Kemal Ulusu ile otelin genel müdürü Serdar Karcılıoğlu'na durumu bildirip, ambulans çağırmalarını istedi. Özel Bodrum Hastanesi'nden gelen ambulans görevlilerinin evli, iki çocuk babası Eskiyapan'ın kalbinin durduğunu belirledi. Olay yerinde Eskiyapan'ın duran kalbi suni tenefüs ve kalp masajı ile yeniden çalıştırıldı. Eskiyapan'ın kalbi kaldırıldığı Özel Bodrum Hastanesi'nde ikinci kez durdu. Burada, Kardiyoloji Uzmanı Doktor Nejat Sönmez ile Anestezi Uzmanı Doktor Yelda Doğan'ın tüm müdahalelerine rağmen Eskiyapan, kurtarılamadı. Özel Bodrum Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı Beyin Cerrahı Operatör Doktor Abdullah Servet, Eskiyapan'ın öldüğünü duyurdu.

Sabah yürüyüşe gelmedi
Gündoğan Beldesi'nde, 5 milyon TL harcayarak kendi adına yaptırdığı 20 derslikli ilköğretim okulunun açılışını Ekim ayının ortalarında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile birlikte açmaya hazırlanan Eskiyapan, son bir yıl içinde dört kez kalınbağırsağından ameliyat geçirmişti.
Eskiyapan'ın danışmanı Kemal Ulusu, olaydan duyduğu üzüntüyü ifade ederek, "Her sabah birlikte yürüyüş yapardık. Bu sabah yürüyüşe gelmeyince merak ettik. O sırada kalp krizi geçirdiğini öğrendim. Doktorlar, kendisini yaşatmak için ellerinden ne geldiyse yaptı" dedi. Gündoğan Belediye Başkanı İbrahim Bilgi de Eskiyapan'ın beldelerine turistik tesis kazandırdığını hatırlatarak, herkes tarafından sevilen mütevazı bir kişi olduğunu söyledi.

İkisinde de demokrasi yok
CHP'den istifa ettikten sonra bir süre bağımsız kalan ve ardından  AKP'ye giren Eskiyapan 2007 seçimlerinde politikadan ayrılmıştı.  Eskiyapan politikadan aydrıldıktan sonra özel sohbetlerinde `Anladım ki yok AKP'nin CHP'den farkı. İkisinde de demokrasi yok. Herşey iki liderin dudağı arasında . Erdoğan ile Baykal'ın yok birbirinden farkı' demişti. Eskiyapan iş hayatında muvaffak olmuş kişilerin siyasette başarılı olamayacaklarını söylüyordu.

Evren'i ziyaret etmişti
Eskiyapan, 3 Ağustos tarihinde, Yalıkavak'taki villasında fenalaşarak hastaneye kaldırılan 7'nci Cumhurbaşkanı Kenan Evren'i, rahatsızlanmadan iki saat önce mantı yemek için oteline davet etmişti. Otelinde Evren'i beklerken üzücü haberi alan Eskiyapan, daha sonra Üniversal Hospital Bodrum'a giderek kendisine "Geçmiş olsun" dileğinde bulunmuştu. Eskiyapan'ın cenazesinin ne zaman defnedileceği acı haberi alarak İstanbul'dan yola çıkan oğlu Nuh Eskiyapan'ın gelmesinin ardından belli olacağı bildirildi.
Radikal


Geri Dön