19 / 04 / 2024

Nuh Yükselgüngör: İnşaat sektöründeki sorunlar çözülürse Mersin şaha kalkar!

Nuh Yükselgüngör: İnşaat sektöründeki sorunlar çözülürse Mersin şaha kalkar!

Mersin Müteahhitler Derneği Başkanı Nuh Yükselgüngör, inşaat sektörünün sorunlarını anlattı, "Bekleyen dev projelerimiz ve tüm kenti kapsayacak Nazım İmar Planı'nın yenilenmesi ile kent ekonomimiz atağa kalkacaktır' dedi.



Mersin Müteahhitler Derneği Başkanı Nuh Yükselgüngör, inşaat sektörünün sorunlarını anlattı, "Bekleyen dev projelerimiz ve tüm kenti kapsayacak Nazım İmar Planı'nın yenilenmesi ile kent ekonomimiz atağa kalkacaktır' dedi.


 Mersin'e 10 binden fazla konut kazandıran, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanvekili ve Müteahhitler Derneği Başkanı Nuh Yükselgüngör, inşat sektörünü HT Güneyli'ye değerlendirdi. 


Bir müteahhit ve dernek başkanı olarak sorunlarınız nedir çözümü için önerileriniz nedir? 

5216 Sayılı Büyükşehir Belediye Kanununun 6360 Sayılı Büyükşehir Kanunu çerçevesinde değiştirilmesinden dolayı önceden 4 ilçeden ibaret olan Büyükşehir sınırları şu an 13 ilçemizi de kapsamaktadır. 1/100.000 Mersin-Adana Çevre Düzeni Planı'nın onaylamasından sonra alt ölçekte yapılacak olan 1/5000 'lik Nazım İmar Planlarının henüz yapılamamış olması ilimize yapılacak olan bir çok yatırımın yapılamamasına ya da geç yapılmasına sebep olmaktadır. Dolayısıyla Tarsus'tan Anamur'a kadar şehrin tamamı 1/5000 lik planlarının yapılmasını bekliyor. 


KDV'DE EŞİTLİK OLMALI 

Profesyonel olmayan insanların fizibilite çalışması yapmadan, kaliteyi, estetiği, maliyetleri dikkate almadan bu işe girişmeleri sonucu arsa-arazi fiyatlarının çok büyük oranlarda artmasına sebebiyet vermektedir. Ayrıca Başbakan Yardımcımız Ali Babacan'm da belirttiği gibi GYO (Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı) şirketlerinin Kurumlar Vergisi ve KDV ödememesinden dolayı diğer İnşaat şirketleri ile arasında maliyetler açısından çok büyük farklar oluşturmakta bu da sektörde haksız rekabete sebep olmaktadır. 


SORUNLAR ÇÖZÜLMELİ 

Türkiye Ekonomisinin Lokomotifi olan inşaat sektörünün bir nebze olsa da rahat nefes alabilmesi için öncelikle Emlak GYO ve  TOKİ  Arsa geliştirme işlemlerinde Parselleri ifraz ederek (bölerek) küçük parseller haline getirip İhalelere Küçük ve Orta ölçekli müteahhitlerin de katılımını sağlayabilir ve böylece hem bu firmalar için haksız rekabet ortamı ortadan kalkar hem de sektörde bütün firmaların gelişmesine katkı sağlanabilir. Ayrıca İnşaat sektöründe vergiler ve harçlar çok yüksek oranlarda seyretmekle beraber bu sektör için dolaylı, dolaysız bir çok vergiye tabi tutulmaktadır. 

Sektörün rahatlaması ve istihdamın artması için bir an evvel düzenlemeler yapılmalıdır. 


Tüm sektörleri birbirine bağlı olarak düşünürsek, Mersin'in sorunları nelerdir? 

Zamanımın ve gücümün yettiği kadarıyla ilimize yararlı olabileceğimi düşündüğüm birçok sivil toplum kuruluşu, dernek, kulüp ve yardım kuruluşlarında bulundum. Şu an Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcılığı, Müsiad Yönetim Kurulu Üyeliği, Mersin İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanlığı, İnşaat Müteahhitleri konfederasyonu Yönetim Kurulu Üyeliği'ne devam etmekteyim. Ayrıca Mersin Cumhuriyet Başsavcılığı Koruma Kurulu üyesiyim. Şimdiye kadar şehrimizde ortak bir ses oluşturabilecek bir lobi oluşturulamadı. Şehirde sorunlar üzerine her kesimden farklı sesler çıkıyor ortak menfaatler üzerine anlaşma sağlanıp bu lobi oluşturulabilirse şehrimizin daha fazla kazanacağına inanıyorum. Şehrimizde öncelikli olarak Çukurova Bölgesel Havaalam'nın yapımı, Tarsus-Kazanlı Turizm Yatırımı, Mersin Lojistik Köy Projesi, Serbest Bölge ve Soda Sanayi'nin Kıyı Kanunu sorununun çözümünde çok fazla ilerleme kaydedilememiştir. Mersin Ticaret ve Sanayi Odası olarak bakanlık düzeyinde ve ilimizde sürekli olarak çözüm yolların için çalışmalar yapılmaktadır. Bu sorunlar çözüldüğü taktirde Mersin atağa kalkacaktır. 


KULÜBE SAHİP ÇIKIN 

İlimizin tanıtımına en büyük katkıyı sağlayan ve şehrimizin sembolü olan Mersin İdman Yurdu Spor Kulübü'ne herkesin imkanını göre destek sağlaması gerekir. 

Şahsım olarak yaklaşık 10 yıl yönetimde bulundum. Şu an yönetimde değilim fakat yönetimden ayrılınca ertesi gün takımın bu sezonki 2 deplasman masrafını karşılama sözü verdim. Bir deplasman masrafım karşıladım, diğer deplasman masrafını da bu sezon karşılayacağım. Şehrimizde yaşayan iş adamları olarak takımımıza sahip çıkıp desteğini esirgememesi gerekir. 


Yıllardan bu yana Mersin'de inşaat yapan, hem de büyük çapta yapanlardansınız. Bu güne kadar Mersin'e ne kadar konut kazandırdınız. Alıcılarınız kimler, önümüzdeki yıllar için projeleriniz nelerdir? 

Sinan İnşaat firması olarak yıllardır yatırımlarımızın çok büyük bir kısmını Mersin'e yapıyoruz. 

İlimize 10.000'in üzerinde konut kazandırdık. Bu bağlamda Mersin'de binlerce insana iş imkanı sağlamış olduk. Yapmış olduğumuz konutları Belçika, Hollanda, Rusya başta olmak üzere bir çok yabancı ülke vatandaşlarına satıyoruz. Yurt dışında bir çok Emlak ve İnşaat fuarına katılıyoruz ve bu fuarlarda hem ülkemizi hem de ilimizi tanıtıyoruz. İlerleyen süreçte Fransa ve Dubai'deki Emlak fuarlarına katılacağız. Şu an devam eden projelerimizle birlikte turizme yönelik 5 yıldızlı otel projelerimiz de vardır. Arz ve talebe göre yeni projelerimiz devam edecektir. Yurt dışı satışlarında emlak komisyonlarının yüzde 20'lere kadar çıkması ve ilimizde havaalanının olmamasından kaynaklı ulaşım problemleri satışlar konusunda sıkıntı yaratmaktadır. 


Habertürk Güneyli


Geri Dön