24 / 04 / 2024

Nuhoğlu Ankara'da dev bir karma proje için kolları sıvadı!

Nuhoğlu Ankara'da dev bir karma proje için kolları sıvadı!

Nuhoğlu İnşaat, Ankara Çukurambar'da dev bir karma projeyi hayata geçirmeye hazırlanıyor. Ofis, konut, otel ve sağlık birimlerinden oluşan projeye 1 yıl içinde start verilmesi planlanıyor...



Nuhoğlu İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ali Nuhoğlu ile merkez ofislerinde keyifli bir söyleşi yaptık. Fikirtepe kentsel dönüşümde gelinen son durum, Yenitepe Kadıköy projeleri ve yeni yatırım planları ile ilgili sorularımızı yanıtlayan Nuhoğlu, söyleşi sonunda  Ankara  bombasını da patlattı. 1 yıl içinde Ankara Çukurambar'da yeni bir karma projeye başlayacaklarını belirten Nuhoğlu, 250 milyon TL yatırım maliyeti olan Ankara projelerinin bölgenin en iddialı projelerinden biri olacağını belirtti. Nuhoğlu, Ofis, otel, konut ve sağlık birimlerinden oluşacak projenin 20 dönüm üzerinde yükseleceğini belirtti.


YAKINMA BEKLERKEN OLUMLU AÇIKLAMA GELDİ 

Nuhoğlu Fikirtepe'de gelinen son noktaya ilişkin açıklamaları ile de bizi şaşırttı. Hepinizin bildiği üzere Yenitepe Kadıköy projesinin satışa çıkmasının hemen ardından bakanlık bölgedeki yeni imar planı çalışması doğrultusunda tüm projelerin satış ve inşaatını durdurmuştu. Bu doğrultuda Ali Nuhoğlu'ndan yakınma beklerken çok olumlu açıklama geldi. Bakanlığın Fikirtepe'de başlattığı yeni imar planı ile Fikirtepe'de kentsel dönüşüm sürecinin çok daha hızlı ilerleyeceğini söyleyen Nuhoğlu, bölgedeki mevcut tedirgin havanın önümüzdeki haftalarda olumlu bir havaya dönüşeceğini vurguladı. İşte tüm detayları ile o röportaj... 


YENİ İMAR YASASI FİKİRTEPE'DE DÖNÜŞÜMÜ HIZLANDIRACAK


2,5 yıldır kentsel dönüşümün bir türlü başlatılamadığı Fikirtepe'de bir proje başlattınız ve bakanlığın müdahalesi ile bölgedeki tüm inşaatların satış ve yapımı durduruldu. Gelinen noktayı nasıl değerlendiriyorsunuz?

Yenitepe Kadköy projemizin tam başlama aşamasında bakanlık müdehale etti. Lanmanımızı yaptık, satış ofisimizi oluşturduk, inşaata başlama aşamasında bakanlık inşaatları durdurma kararı aldı. Fikirtepe'deki dönüşüm sürecine bu müdehale olumlu katkı sağlayacak. Biz inşaatın yapılacağı her 2 adada da anlaşma sağlamıştık.Ama Fikirtepe'deki 64 adada anlaşma süreçleri sıkıntılıydı. 3/2 çoğunluk yasası Fikirtepe kentsel dönüşüm sürecini hızlandıracak. Çünkü yapı adalarının çoğunda firmalar 3/2 çoğunluğu sağlamış durumdaydı zaten ama belli bir kesim bu anlaşmaya sıcak bakmadığı için süreç tıkanmıştı. Şimdi yeni imar durumunan Bakanlık tarafından onaylandığı ve haftaya bunun açıklanacağı bilgisi geldi bize. Önümüzdeki haftadan sonra bu süreç tamamen açılacak ve 1 ya da 1,5 yıl içinde Fikirtepe'de yıkılmayan ya da yapılaşma sürecine girmeyen hiç bir bina kalmayacak. 


Röportajın videosu için tıklayınız


O halde bakanlığın bu müdahalesi kısa vadede özellikle yatırımcıları sıkıntıya soksa da Fikirtepe'nin dönüşümüne büyük katkı sağlayacak diyebilir miyiz?

Önemli olan toplu dönüşümdür. Parça parça yapılan bir dönüşüm buranın gerçek değerine ulaşmasına engel olur. Yine bunun yanı sıra bölgede bir mastır planı yapılması gündemdeydi. Şimdi bakanlık bununla ilgili çok ciddi bir çalışma yapıyor. Artık Fikirtepe'de trafiğin, alt yapının ve  peyzajın düşünüldüğü bir planlı dönüşüm gerçekleşecek. Böyle bir büyük dönüşüm yapılırken master planının yapılma zorunluğunu zaten vardı. 


Evet kentsel dönüşüme büyük katkı sağlayacak ama sizinde içinde olduğunuz bir çok firma henüz yeni satışa çıktığı süreçte satışları ve inşaatını durdurdu. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz peki?

Böyle bir handikap yaşayacağımızı beklemiyorduk. Sıkıntılar vardı ama böyle bir karar beklemiyoruz. Ama biz bu tarz süreçleri organize edebilecek bir firmayız. Satış sürecimizi durdurduk, sadece ön talep alıyoruz. 

Emsaller değişirse ister istemez Yenitepe Kadıköy projesinin de planı değişecek. Siz satışa çıkarken insanlara belli bir plan ve metrekare sundunuz. Projenin planının değişmesi sizi müşterilerinizle karşı karşıya getirmez mi?

Emsalde çok büyük değişikliklerin olacağını düşünmüyorum. Ufak bir değişiklik olabilir ki Fikirtepeliler çok sağduyulular. Anlayış göstereceklerini düşünüyorum. Yeni duruma göre bir çözüm üretiriz. Bakanlık zaten çok ciddi bir emsal düşüklüğünü hayata geçirmeyecektir. Duyumlarımız bu yönde. 


 Nuhoğlu Ankara da dev bir karma proje için kolları sıvadı!


Az önce sizinde söylediğiniz gibi duyumlar ama netleşen bir şey yok. Bu belirsizlikler satışlarınızı nasıl etkiledi?

Talep toplama sürecindeydik, resmi satışımız olmamıştı. Tabi ki müşterilerde bir tedirginlik var ama bakanlık önümüzdeki hafta burayla ilgili yeni imar planını ve vizyonu açıklayınca tedirginlik olumlu bir havaya dönüşecek. Çünkü herkes şunu biliyor ki 6306 sayılı yasanın girdiği alanlarda dönüşüm çok daha hızlı bir şekilde oluyor.

 

Büyük bir yatırım yaptınız ve bölgede yaşanan sorunlardan dolayı yatırımınızı kazanca dönüştüremediniz. Bu süreci nasıl atlatacaksınız?

Bu durumlarda en tehlikeli olan panikle hareket etmektir. Biz panikten uzak bir firmayız. 30 yıllık geçmişimizde çok sayıda kriz yaşamamıza rağmen hep bu mantık içinde bu süreçleri dönüştürdük. Aynı anlayışı burada da devam ettiriyoruz. Yenitepe Kadıköy projesinde mülk sahipleri yerlerini terk ettiği için onlara her ay belli oranda yardımımız oluyor. Kaos ortamı oluştuğunda da biz bu yardımlarımızı askıya almadık. Şu an da sözleşmemiz gereği tüm sorumluklarımızı yerine getiriyoruz. Önümüzdeki haftadan sonra Fikirtepe'deki bu olumsuz hava dağılacak ve yepyeni bir süreç başlayacak. Yepyeni bir Fikirtepe olacak. 


Peki bu yeni Fikirtepe'de eski Fikirtepeliler olacak mı? Sonuçta siz burada sadece yeni bir yapı inşa etmiyorsunuz aynı zamanda yeni bir yaşam tarzı da inşa ediyorsunuz. Fikirtepeliler bu yeni yaşamın içinde olacaklar mı?

Büyük bir kısmı taşınmazını satma taraftarı. Çünkü buradaki değer yüksek. Şuan metrekare fiyatlar 5 bin TL'den başlıyor. Bu modern yapılaşma tamamlandığında 5 bin TL olacak 5 bin dolar. Ve de genelde kalabalık aile olduklarından dolayı buradaki dairelerini satıp başka yerlerden 2-3 tane daire almayı tercih ediyorlar. Ama Fikirtepe'de yaşayan vatandaşın yapısının yeni Fikirtepe'de yaşamaya uygun olmadığı algısı yaratılmaya çalışılıyor. Ben buna asla katılmıyorum. Biz Fikirtepe'yi 2 yıldır takip ediyoruz. Buradaki gençler oldukça aydın ve okumuş. Her alanda uzlaşan Türkiye'nin burada da uzlaşacağını ve birlikte yaşayabileceklerini düşünüyorum. 


Yenitepe Kadıköy projenizde satışları ne zaman başlatacaksınız?

Bakanlık buradaki imar planını netleştirdikten sonra, eğer projelerle ilgili bir revizyon olmayacaksa aynı projelerle yürüyeceğiz eğer ufak tefek değişiklikler olursa  bu biraz zaman alacaktır. 1 ay gibi bir sürede inşaata başlarız. 


 Nuhoğlu Ankara da dev bir karma proje için kolları sıvadı!


Şimdi Fikirtepe'den Küçükkuyu'ya gidelim. Küçükkuyu Port... Orada satışlar nasıl gidiyor? 

Küçükkuyu Balıkesir'e bağlı bir sahil beldesi. Ben Balıkesir'de böyle hoş ve bakir bir bölgenin olduğunun farkında değildim. Dünyada oksijen oranının en yüksek olduğu 2 ana bölgeden biri. Akçiğer sorunu olan insanların gidip şifa bulduğu bir alan. Küçükkuyu'ya sadece temiz havası için yerleşen çok sayıda insan var. Kendine has çarşsı, pazarı olan, bakir bir Ege kasabası. Bu bizim çok ilgimizi çekti ve Küçükkuyu Port'u hayata geçirmeye karar verdik...Orada dairelerin yüzde 80'ini sattık. Beklentimizin üzerinde bir talep geldi. Az sayıda dairemiz kaldı onları da Razaman sonrası bitirmeyi planlıyoruz. 


Fiyatlar ne kadar Küçükkuyu Port'ta?

240 bin TL'den başlıyor 600 bin TL'ye kadar yükseliyor. 


Toplam kaç daire var Küçükkuyu Port'a?

206 daireden oluşuyor. Ortada 2 tane devasa bir havuzumuz var. 2+1, 3+1, 4+1 ve dubleks dairelerimiz  var. Büyüklükleri 80 ile 300 metrekare arasında değişiyor. 


Yeni yatırım hedefleriniz neler?

Ankara'da üzerinde çalıştığımız bir proje var ama detaylarına girmeyeceğim şimdi. 


Ankara'nın neresinde olacak?

Ankara Çukurambar bölgesinde inşa edeceğiz.


Konut mu yoksa ticari bir proje mi olacak?

Karma bir proje olacak. İçinde konut, otel, rezidans, belki içinde sağlık unsurlarının da olduğu dev bir proje olacak. Şimdilik bunları söyleyebilirim. Daha fazla bilgi vermek için çok erken. Üzerinde çalışıyoruz. 


Projeye ne zaman start vermeyi planlıyorsunuz?

Önümüzdeki 1 yıl içinde projeye başlama gibi bir hedefimiz var. Şu an çalışmaları yapıyoruz. Kendinden çok söz ettirecek bir proje olacak. Belki de Ankara'nın en iddialı projeleri arasına girecek. 


Projenin yatırım maliyeti ne olacak?

Yaklaşık 250 milyon yatırım maliyeti olacak. 20 dönüm üzerinde yükselecek. 


Projeyi Nuhoğlu mu yapacak yoksa bir ortakla mı geliştireceksiniz?

Bir ortağımız olacak. 


Röportaj: Şengül KIRMIZITAŞ/Emlakkulisi.com



Geri Dön