26 / 04 / 2024

Nükleerde milli yol haritası tamam!

Nükleerde milli yol haritası tamam!

Hükümet, nükleerde milli altyapının geliştirilmesi için yol haritası hazırlıyor. Ulusal kapasitenin tespiti için tam 523 firmayla yüz yüze görüşme yapılıyor.Nükleerde milli yol haritası tamam.



MERSİN-Akkuyu ve Sinop nükleer santralların inşasına başlamak için gün sayan hükümet, bir yandan da milli nükleer altyapısı oluşturulmak amacıyla çalışma yürütüyor. 523 firmayla görüşme trafiği yürüten Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, "Ulusal Nükleer Teknoloji Geliştirme Programı" konusunda Başbakan Ahmet Davutoğlu'na gelinen son durumu aktardı. Buna göre, Türk şirketlerinin Akkuyu ve Sinop nükleer santrallarından alabileceği iş miktarı 16 milyar doları bulabilecek.


FİRMA ENVANTERİ HAZIR


Geçtiğimiz günlerde toplanan Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu'nda Başbakan Davutoğlu'na gelişmelerle ilgili rapor sunulduğu bildirildi. Rapora, ulusal nükleer altyapısı konusunda satır başlarıyla şu bilgiler yansıdı: Nükleer santrallarda, ekipman ve hizmetlerin yerli tedariği için ulusal kapasite ortaya konulacak. Bu amaçla "firma envanteri" hazırlandı. Bu firmalarla, tek tek ve yüz yüze görüşmeler yapılıyor. 2014 sonuna kadar 214 firmanın yerinde ziyaret edildiği belirtildi. Üniversiteler, sanayi odaları ve kalkınma ajansları işbirliğinde yapılan görüşmeler sonucu, firmalar hakkında detaylı raporlar hazırlandı. Firmaların mevcut kapasitesi ve kalite programlarını geliştirmeleri için gereken yatırımlar belirleniyor. 


16 milyar dolar pay


NÜKLEER teknoloji alanındaki üretim ve geliştirme projeleri ile Türkiye'deki nükleer santral projelerinin yanı sıra, diğer elektrik üretim santralları ve yurtdışı nükleer santral projelerinde de Türk sanayisine iş imkanları yaratılması amaçlanıyor. Yalnızca Mersin ve Sinop ükleer santral projeleri için Türk şirketlerinin alabileceği iş miktarının da 16 milyar dolar olacağı kaydedildi.


Ulusal belge geliyor


Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı koordinesinde yürütülen çalışmalarda, kalkınma ajansları, kamu kuruluşları, sanayi odaları, üniversiteler ve yerli sanayi temsilcileriyle ayrıca toplantılar da gerçekleştiriliyor. Hükümet, nükleer alanda ulusal altyapının geliştirilmesine temel olacak "Ulusal Nükleer Enerji Politikası" belgesine önümüzdeki günlerde son şeklini verecek. 


Akşam


Geri Dön