19 / 04 / 2024

Numan Gülşah, Hafız Efendi Konağı yangınıyla ilgili açıklama yaptı!

Numan Gülşah, Hafız Efendi Konağı yangınıyla ilgili açıklama yaptı!

Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı (ÇEKÜL) Kocaeli Temsilcisi Numan Gülşah, "Kimseyi suçlamak istemiyoruz ama mahalle sakinlerinin çektiği fotoğraflardan aynı anda iki ayrı yerde yangının çıkmış olması çok düşündürücü" dedi...



 Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı (ÇEKÜL) Kocaeli Temsilcisi Numan Gülşah, Portakal Hafız Efendi Konağı'nda çıkan yangına ilişkin, "Kimseyi suçlamak istemiyoruz ama mahalle sakinlerinin çektiği fotoğraflardan aynı anda iki ayrı yerde yangının çıkmış olması çok düşündürücü" dedi.


Gülşah, konağın yanında gazetecilere yaptığı açıklamada, tarihi konağın kundaklandığını iddia ederek, bunun nedenini öğrenmek için savcılığı göreve çağırdı.


Osmanlı Mebusan Meclisine 1904'de İzmit Mebusu olarak katılan Hafız Rüştü Efendi'ye ait konağın bugüne kadar muhafaza edildiğini anlatan Gülşah, "Restorasyon için 1 Mayıs'ta müteahhit firmaya verildiği söyleniyor. Kapıda mobo var. Moboda güvenliğin olması lazım, ne güvenlik  ne de başka bir şey var. Kimseyi suçlamak istemiyoruz ama mahalle sakinlerinin çektiği fotoğraflardan aynı anda iki ayrı yerde yangının çıkmış olması çok düşündürücü. Bu olaya kim sebebiyet verdiyse peşini bırakmayacağız" diye konuştu.


Gülşah, bugüne kadar Türkiye'nin hiçbir şehrinde görülmemiş ölçüde barbarlıkla karşı karşıya kaldıklarını dile getirerek, "Burada itfaiye ekipleri akşamdan beri soğutma işlemleri yaptı. Şu anda da birçok yeri yıkıyorlar. Umarım deliller de karartılarak, görmezden gelinmezlik yapılmaz" ifadesini kullandı. 


Çukurbağ Mahallesi'ndeki tarihi konakta, dün akşam saatlerinde henüz belirlenmeyen nedenle yangın çıkmış, çevredekilerin ihbarı üzerine olay yerine gelen itfaiye ekipleri, kısa sürede büyüyen yangını bir saat süren müdahaleyle kontrol altına almıştı.


"Portakal Hafız" lakaplı Hafız Rüştü Efendi'ye ait konakta 1922'de Fransız gazeteci Cloude Farrare ile görüşmek üzere İzmit'e gelen Mustafa Kemal Atatürk'ün kaldığı biliniyor.




AA


Geri Dön