27 / 04 / 2024

Nurettin Eroğlu: Estetiği gayrimenkule taşıdık!

Nurettin Eroğlu: Estetiği gayrimenkule taşıdık!

Yoğun bir dönemde olduklarını kaydeden Eroğlu Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Eroğlu, yapımı devam eden 8 projeleri olduğunu, 4 projenin de gündemlerinde olduğunu söylüyor



Mayıs ayında satışa çıkarmaya hazırlandıkları iki proje hakkında bilgi veren Eroğlu, "Satışa sunmayı planladığımız ilk projemiz Florya projesi. Mayısın ilk haftasında satışa çıkacak. Şu anda çalışmalar devam ediyor. İlk Florya'dan başlıyoruz. İsmi henüz belli değil ancak proje belli. İkinci projemiz Merter'deki Vakko arazisi üzerinde gerçekleştireceğimiz proje. İnşaata başladık. Ancak bir takım düşüncelerimiz var bu projeyle ilgili. Sürpriz bir proje olacak. Mayısın 2. veya 3. haftası gibi satışa sunacağız" diyor ve ekliyor: "Merter şehrin önemli bir lokasyonu. Bu bölgenin çevresini değiştirecek, algısını değiştirecek bir proje hayata geçireceğiz. Mesela konut mu otel mi yapalım diye günlerce aylarca düşünüyoruz. Tam E-5in kenarına, 36 dönüm üzerine hakikaten güzel bir proje yapmak lazım. Bütün inşaata bakış açımız bu. Çok rahatlıkla konut deyip geçebilirdik ancak Merter'e uygun bir proje, onun için de sürpriz olsun istedik."

Florya'da herkes birbirini kolluyor

Florya projesinde fiyatların henüz belirlenmediğini ancak yüksek olacağım kaydeden Nurettin Eroğlu, "Fiyatlar henüz net değil çünkü o lokasyonda iki rakibimiz var. Herkes birbirini bekliyor, ne fiyattan çıkacak diye. Kimse pahalı kalmak istemiyor, ucuz kalmak da istemiyor. En azından bir ahenk olsun diye, kötü manada değil. Hepimiz arkadaşız. Mutlaka çıkacağımız zaman birbirimizi yoklarız. Projeler de birbirine benzer" diyor. Bu projede resmi talep tutmadıklarım kaydeden Eroğlu,"Florya'da oturduğumuz için ciddi bir çevremiz de var. Şu ânda 100 kişi sırada bekliyor. "3 tane daire alacağım" diyen birçok aile var. Biz de projemizden daire almayı düşünebiliriz. Çünkü Florya ölçülerinde güzel bir proje olacak" diyor.

Seyrantepe Türkiye'nin imajını değiştirecek

Haziran ayında satışa çıkarmayı planladıkları bir başka projenin de Bursa'da hayata geçeceğini kaydeden Eroğlu, "Bursa'nın en güzel yerinde büyük bir proje yaptık. Alanda ticari birimlerin, üstünde 2 kulenin olduğu bir proje. Proje çoktan bitti. Haziranda da satışa çıkaracağız. Metrekare birim fiyatı da 2000-2500 TL civarında olacak" diyor. Seyrantepe projesini de eylülde satışa çıkaracaklarım söyleyen Eroğlu, inşaatına haziran ayında başlayacaklarını söylüyor. Eroğlu, "Seyrantepe TEM güzergâhında, Avrupa ve Anadolu yakasının çok önemli bir lokasyonu. Hem Avrupa yakasına, hem Anadolu yakasına çok yakın. Aynı zamanda İstanbul'un en önemli lokasyonu olan Büyükdere Caddesi ve Maslak hattına paralel bir konumda. Binlerce aracın ve insanın geçtiği, köprünün hemen kolunda bir yer. Mimari ve estetik açısından da güzel. Bu proje için sadece bizim diye düşünmüyoruz. Bu şehre bir değer katsın, konuşulsun istiyoruz. Bir de Seyrantepe Stadyumu'nun hemen yanında olacağı için, Türkiye'de bir dünya kupası olduğu zaman, Türkiye "burasıymış diyecekler, Türkiye'nin imajı artacak, değerlenecek. Projemizi de Broadway Malyon Mimarlık ofisi tasarlayacak" diyor.

Halka arz 2012'de

Eroğlu, Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO) kurduklarım fakat çalışmalarının devam ettiğini dile getiriyor ve şöyle devam ediyor: "Elimizde ciddi gayrimenkuller var. Şehrin en iyi caddelerinde kendi dükkânlarımız var. 15-20 tane Colin's mağazasının mülkiyeti bizim. Birkaç projemizi de ekleyeceğiz. Çalışmalarımız devam ediyor. Halka arzın tarihi ise henüz belli değil. 2012'de çalışmalar tamamlanır diye düşünüyorum."

Projelere talep yoğun

2 milyon metrekareye yakın inşaat gerçekleştirdiklerini söyleyen Eroğlu, inşaatı devam eden projeleri hakkında şu bilgileri veriyor: "Halkalı'da inşa ettiğimiz Lounge 1 projesi satışa çıktığı dönem metrekare fiyatı 1.850-1900 TL civarındaydı. Şu anda 2.400 TL'ye yükseldi. Yaklaşık yüzde 45'ini sattık. Lounge 2'de de satışlar gayet iyi gidiyor. Yakın zamanda satışa çıkarmamıza rağmen projenin yüzde 25'i satıldı. Gürpınar'daki Yeni Moda Evleri projesinde ise yüzde 20 satış gerçekleşti. Bütün bu projelerin toplam yatırım bedeli ise 2.5 trilyon TL."

Şehre önemli eserler katıyoruz

Gayrimenkul sektörüne sadece ticari açıdan bakmadıklarım söyleyen Eroğlu, "Tekstilde nasıl bir marka oluyorsanız, gayrimenkulde de aynı imaj var. Tekstilde yaptığınız ürünler sezonluk ya da 2 sezonluk oluyor ancak gayrimenkulde yaptığınız hayata geçirdikleriniz hem şehrin dokusuna yön veriyor, hem de yüzyıllar sürecek bir eser yaratıyorsunuz. Onun için ne kadar ticari bir kurum da olsak, işin estetik tarafına da ciddi özen gösteriyoruz. Şehre önemli eserler bırakmaya ciddi gayret ediyoruz" diyor ve ekliyor: "Türkiye'de estetik algısı biraz zayıf. Mesela bizim Çorlu fabrikamız 5 yıldızlı otelden farklı değildir. Biz işimizi gayrimenkule taşıdık. Pek çok kişiye de örnek oluyoruz. Sırf beton dökelim mantığı ile hareket etmiyoruz. Onun için hakikaten bizim gibi anlayışta olan grupların, şirketlerin şehirlere de ciddi bir imaj kazandıracağını, değer yaratacağım düşünüyoruz. Cepheyi düz de geçebiliriz ama bilerek onun üzerine para harcıyoruz. Oraya harcadığımız parayı sadece maliyet diye görmüyoruz."

Yatırımda Türkiye, müteahhitlikte Rusya

Yurtdışı yatırımlarından da bahseden Nurettin Eroğlu, Rusya piyasasının hareketli olduğuna dikkat çekiyor. Eroğlu, "Olimpiyatlar Rusya'da yapılacağından, oradaki büyük projelerle ilgileniyoruz. Kendi arazimiz de var aslında. Daha önce başlayacaktık ancak başlamadık. Rusya'nın şu an genel piyasası hareketli ama gayrimenkul piyasasını hareketlendirecek kadar değil. Bir de şu an Türkiye için ciddi projelerimiz var. O yüzden yatırım mantığında kendi ülkemizi daha doğru buluyoruz. Ama müteahhitlik olarak Rusya ile de ilgileniyoruz" diyor. Soçi şehrinde birkaç projeyle yakından ilgilendiklerini söyleyen Eroğlu, "Aynı zamanda Rusya'nın Türkiye'den giden en büyük yatırımcısıyız. Orda 3 bin kişi çalışacak bir konfeksiyonumuz var. 3 tane daha fabrika kuruyoruz. Bir tanesini 45 gün sonra açıyoruz, orda da 3 bin kişi çalışacak. Şu ana kadar 150 milyon dolar (228 milyon TL) yatırım yaptık, 2012 sonunda 350 milyon dolar (534 milyon TL) olacak" diyor. Fas'ta yakın zamanda ihale aldıklarını belirten Eroğlu, "Önümüzdeki iki ay içersinde başlayacak bir ofis projesi planlıyoruz. Ancak yatırımcı değil, müteahhit firmayız" diyor.
Hürriyet


Geri Dön