26 / 04 / 2024

Nuri Akın: Bir proje yapacağım Zeytinburnu Paris olacak

Nuri Akın: Bir proje yapacağım Zeytinburnu Paris olacak

Tekstil ve iplik sektörünün duayenlerinden Nuri Akın, 10 yıllık hayali 212 İstanbul'u ağustosta açacak. Akın'ın bir sonraki işi de Zeytinburnu'ndaki Akın İplik'in arsasına Paris temalı konut inşa etmek olacak



Tekstilbank ve Edip İplik'ten sonra Türkiye'nin ilk ‘power outlet alışveriş merkezi' 212 İstanbul'u kuran Akın Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nuri Akın, arsalarına bundan sonra konut yapmayı planladığını söyledi. Konut satarak çarkı çevirmenin mümkün olduğunu söyleyen Nuri Akın ‘Boğaz'ı konutlara taşıdılar. Ben de Paris'i ve New York'u Zeytinburnu'na taşıyabilirim' dedi. Akın'la projelerini, ekonomiyi, siyaseti, Tekstilbank'ı ve özel yaşamını konuştuk.

Türkiye'nin ilk power outlet merkezini kuruyor olmanız nedeniyle çok gündeme geldiniz.

Evet. Bu, bizim yıllardır hayal ettiğimiz bir projeydi. 30 bin metrekare kapalı alana sahip 212 İstanbul Alışveriş Merkezi'nin yatırım maliyeti 205 milyon Euro. Bu ciddi bir yatırım. Yalnız Sefaköy, Başakşehir ve İkitelli değil, Nişantaşı ve İstinye'den müşteriler çekeceğiz. 40 katlı rezidans da cazibe merkezi olacak. Carrefour, Mediamarkt ve Praktiker geliyor. Bunlar burayı güç merkezi haline getirecek.

İkitelli'deki tarihi Edip İplik fabrikasını Lüleburgaz'a taşıyıp ardından 212 İstanbul'un temelini attınız...

Turgut Özal'ın Devlet Planlama Teşkilatı Müşteşarı olduğu 1971-1972 yıllarında, pamuk ipliği fabrikalarının belli yörelerde kurulması teşvik edildi. İstanbul'a en yakın olan Edirne'de pamuk ipliği fabrikası kurmaya karar verdik. Edirne'de arsa ararken burayı bulduk. O zaman burası İkitelli Köyü'ydü. Sadece bir çiftlik ve bir de kireç ocağı vardı. 2005'in sonunda Edip İplik'in tamamını Lüleburgaz'a taşıdık.

212 İstanbul'u sonradan outlet yapma kararı aldınız. Size bu kararı aldırtan ne oldu?

Baktık ki tüm mağazacılar senede iki kere yapılacak indirimlerini tüm seneye yaymaya başladı. Yani piyasada sürekli bir ucuz satma yarışı var. Biz de buranın yapısını değiştirmeye karar verdik. Perakendeciler de baskı yaptılar. Buradaki mağazalar yarı fiyatına satacak.

Akın Tekstil fabrikasını da Lüleburgaz'a taşımıştınız. Oraya yönelik projeniz yok mu?

Zeytinburnu'ndaki Akın Tekstil arsası boşaldı. Oraya da bir yatırım düşünüyoruz tabi. Ancak alışveriş merkezi olmayacak. Konut, kapital yaratmada daha iyi. Satarak çarkı döndürürsünüz. Bazıları çıkıyor, Boğaz'ı yapıyoruz diyor. Ben de çıkar Paris'i, New York'u yapıyorum derim. Belli mi olur?

Başka projeler var mı?

Paşalimanı'nda 10 dönüm, Esenyurt'ta 32 dönüm ve Beylikdüzü'nde de 100 dönüm arsalarımız var. Bunları satabiliriz de, yeni projeler geliştirebiliriz de.

İş hayatına nasıl adım attınız? Hikayenizi anlatır mısınız?

Arkamda kapı gibi babam ve amcam vardı. Buldan'dan gelmişler, 1933 yılında. Babam 18 yaşında İstanbul'da dükkan açmış, dedem de mal göndermiş. Babam sabahları Almanca ve İngilizce dersleri alırmış o dönem. Sonra da gittiği ABD'de 6 ay kalmış. 1955'te Akın Tekstil'i kurdular amcamla. Ben de bu arada Robert Koleji bitirdikten sonra Almanya'da tekstil mühendisi oldum. Edip İplik'i kurdum, sonra Edpa Dış Ticaret ve 1986 yılında Tekstilbank geldi. Bir de Akın Factoring diye küçük bir şirketim var. Öyle devam ediyorum işte.

Tayyip Bey de Özal gibi süper lider

TÜRKİYE'NİN önü çok açık. İyi yoldayız. Hayatım boyunca Turgut Özal'ı süper bir başbakan ve cumhurbaşkanı olarak düşündüm. O, Türkiye'ye atılım yaptırdı. Ondan sonra gelenler bizi geri götürdüler. Tayyip Bey'de bu işi çok iyi götürüyor. Onun için de aynı şeyleri düşünüyorum. Daha da ileri gideceğiz. İzledikleri politikadan memnunum. Çok iyi, icraatçı bir hükümet. Bir dakika durdukları yok. Tayyip Bey lisanı yeterli olmamasına rağmen yabancı liderlerle çok yakın ilişkiler kuruyor.

Guletimle denize açılır, briç oynarım

EMEKLİ olmak bana göre değil. Çalışmayı seviyorum. Çok boş zamanım yok ama vakit bulduğumda da küçük bir guletim var onunla denize açılmayı seviyorum. Ayrıca bir arkadaş grubum da var. Onlarla briç oynarım, çok güleriz. Gülmenin insana çok şey kattığını düşünüyorum. Kendimi bu şekilde rahatlatırım.


Çatı çim olacaktı mangal yaparlar diye vazgeçtik

BİNANIN çatısı çim olacaktı. İnsanlar buralarda yürüyüş yapma imkanı bulsun diye böyle düşünmüştük. Ama sonradan düşündük ki, gelenler mangal filan yapmaya kalkarlar başa çıkamayız. Vazgeçtik. Bahçelikten çıkardık, kafe konseptinde karar kıldık. 10 tane de sinema salonu yapacağız. Çocuklar ve büyükler için eğlence ve merkezi kuracağız. Şu anda inşatta 800 kişi çalışıyor.
Star


Geri Dön