23 / 04 / 2024

Nursoy Şirketler Grubu yeni baraj anlaşması imzaladı

Nursoy Şirketler Grubu yeni baraj anlaşması imzaladı

Irak'ta inşaat projeleri üstlenen Nursoy Şirketler Grubu, Su Kaynakları Bakanlığı'yla 70 milyon dolarlık baraj anlaşması imzaladı



Irak'ta 350 milyon dolarlık proje yürüten şirketin sahibi Orhan Nurduhan, yılın yarıdan fazlasını Irak'ta geçirdiğini belirterek, "Bağdat'ta 3 zırhlı araç, Kalaşnikof ve tabancalı 15 korumayla geziyorum. Aylık koruma masrafımız 100 bin dolar" dedi.

TÜRK işadamları için yeni iş kapısı haline gelen Irak'ta çok sayıda proje üstlenen Türk müteahhitlik şirketi Nursoy Şirketler Grubu, Su Kaynakları Bakanlığı'yla 70 milyon dolarlık yeni bir baraj inşaatı anlaşması imzaladı. Kerkük'te yapılacak baraj sayesinde kent merkezi, kuyulardan su temin etmekten kurtulacak. Nursoy Grubu, Irak'ta 1200 işçi çalıştıran, Irak genelinde konut sitelerinden otele, alışveriş merkezinden kamu binalarına kadar toplam 350 milyon dolarlık proje üstlenmiş bulunuyor. Nursoy Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Nurduhan, yılın yarıdan fazlasını Irak'ta geçirdiğini belirterek, "Bağdat'ta 3 zırhlı araç, kaleşnikof ve tabancalı 15 korumayla geziyorum. Aylık koruma masrafımız yaklaşık 100 bin dolar. Tek başıma çıkmak istemez miydim? Gezeyim göreyim. Rusya'daki Kazakistan'daki müteahhitler geziyor biz dışarı çıkamıyoruz. Patlamalarda camlarımız kırılıyor. Geceleri siren seslerinden uyuyamıyorsun" dedi.
PKK yüzünden battı.

ABD'nin Irak'ı işgalinden hemen sonra Irak'a girerek iş yapmaya başladığını anlatan Orhan Nurduhan, şöyle konuştu: "7 yaşında babamın Tatvan'daki bakkalında çıraklık yaparak iş hayatına atıldım. 10 kardeşiz ve ben en büyüğüm. 1967 doğumluyum. Müteahhitliğe de Türkiye Elektrik Kurumu'nun Hizan şebeke dağıtım ve trafo işini yaparak başladım. Ardından 4 ortakla Türkiye Taş Kömürü İşletmesi'nin Şırnak'taki kömür ocağının işletmesini aldım. O işi yapmamızı PKK engelledi ve teminatlarımız yanınca 5 ortak battık. Ardından 1000 lira borç alarak ihalelere girdim. Bugün 500 milyon dolarlık proje yürüten bir grubuz. Türkiye ve Irak'ta, inşaattan taşımacılığa, turizmden ticarete kadar farklı alanlarda faaliyet gösteren 8 şirketimiz var. Bir dönem MHP Van İl ve Tatvan İlçe Başkanlığı da yaptım. Ancak şimdi siyasetle ilgilenmiyorum."

Aylarca domates, yoğurt yedim
Orhan Nurduhan, Irak'ta iş yapmaya çalışırken başlangıçta aylarca Türkiye'den yanında götürdüğü salatalık, domates ve yoğurtla beslendiğini ifade ederek, şunları anlattı: "İlk olarak 2004'te Süleymaniye'de 568 dairelik Pak Sitesi'nin inşaatına başladım. 10 katlı bloklardan oluşan sitenin inşaatında bir çok zorlukla karşılaştık. Evleri satın alan olmadı. Çünkü Süleymaniye'de daha önce hiç yüksek katlı bina yoktu. Bize 10'uncu kata nasıl çıkılır diye soranlar oldu. Asansörle deyince ya düşerse dediler. Zamanla anladılar. Birkaç kişi gelip oturunca diğerleri de geldi. Kapalı otoparkın ne işe yarayacağını da sonradan anladılar. Büyük ev istedikleri için 225 metrekarelik 4+1 daireler yaptık. Önümüzdeki projelerde daha küçük evlerde oturulabilineceğini göstereceğiz."

Türk işadamları için iyi fırsatlar var

IRAK Su Kaynakları Bakanı Abdüllatif Cemal Reşit, su konusunun Irak için en önemli problemlerden biri olduğunu belirterek, "Tarım alanlarını yüzde 50 azalttık. İsrafı önlemek için uğraşıyoruz. Irak'ta Türk işadamları için çok iyi fırsatlar var. Belediyelerle bakanlığın su yatırımları için yapacağı harcamalar milyar dolarları geçiyor. Türk işadamlarını, müteahhitlerini hem ihaleler hem de özel yatırımları için buraya bekliyoruz ve destekliyoruz" dedi.

Lüks konut ve oteller yaptı başarıyı Türk işçisi sağladı

NURSOY Şirketler Grubu, Süleymaniye'nin ardından Erbil'de havuzlu, tenis kortlu, fitness salonlu 700 dairelik lüks site, Dohuk ve Erbil'de 5 yıldızlı oteller, kamu binaları yaptı. Bağdat'a da ofis açan firma Kuzey'den ülke geneline yayılmaya başladı. Nursoy Şirketler Grubu Başkanı Orhan Nurduhan, yeni sözleşmesini imzaladıkları baraj projesinin merkezi hükümetle yapılacağını belirterek "Irak'a yönelik 30 yıllık hedef koyduk. Irak'ta projeleri doğru dürüst bitiren firmaların sayısı az. Biz hepsini tamamlıyoruz çünkü burada kalıcıyız. Başarımızın sırrı da Türk işçisi çalıştırmamız" diyor.

Nursoy Grubu Irak'ta hangi işleri yapıyor

NURSOY Şirketler Grubu Başkanı Orhan Nurduhan, firma olarak kendileri için Kuzey Irak'ta beton santralları, parke fabrikaları kurduklarını belirterek, işlerini şöyle sıraladı:
Duhok'ta 61 milyon dolarlık otel yapıyoruz iki ay içinde bitiyor.
Erbil'de 140.5 milyon dolarlık 5 yıldızlı otel ve iş merkezi inşaatı 2011'de tamamlanacak.
Süleymaniye'de apartman ve villalardan oluşan 76 milyon dolarlık konut projemizin 3 ve 4'üncü etaplarının yapımı devam ediyor.

200 milyon dolarlık Erbil içme suyu şebekesi inşaatında da bir başka Türk şirketi olan Makyol'la yarışıyoruz.
Bağdat'ın Yeşil Bölgesi'nde (Green Zone) 120 bin metrekarelik bir alan satın aldık ve buraya otel, alışveriş merkezi ve konut yapacağız. Buradaki inşaatımız 2010 başında başlayacak.
Toplamda Irak'ta 350 milyon dolarlık proje yürütüyoruz.
Ardıç AYTALAR/Hürriyet


Geri Dön