18 / 04 / 2024

Nusaybin'de 6 bin 182 ağır hasarlı ve yıkık bina var!

Nusaybin'de 6 bin 182 ağır hasarlı ve yıkık bina var!

Bakan Özhaseki: "Nusaybin'de yaşanan çatışmalarda 6 bin 182 ağır hasarlı ve yıkık bina var. Bunu dışında az hasarlılar var. Altyapısı zaten çok iyi olmayan bir ortam var" dedi.



Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Mardin'deki çalışmalara ilişkin, "Bir taraftan altyapıyı yapacağız bir taraftan da yıkılan evleri yapmaya başlayacağız. Yeşil alanları, okulları, sosyal donatıları, spor alanları ile Allah nasip ederse bir seneye kalmadan her şeyi olduğu gibi yeniden yapacağız ve ihya edeceğiz." dedi.


Çeşitli temaslarda bulunmak üzere Mardin'e gelen Bakan Özhaseki'yi havalimanında Vali Mustafa Yaman, AK Parti Mardin milletvekilleri Orhan Miroğlu ve Ceyda Bölünmez Çankırı, İl Emniyet Müdürü Hasan Onar, İl Jandarma Komutanı Albay Ahmet Zafer İzcan ve diğer ilgililer karşıladı.


Valiliği ziyaret eden Özhaseki, burada düzenlenen koordinasyon toplantısına katıldı.


Basına kapalı gerçekleşen toplantının ardından açıklama yapan Özhaseki, Nusaybin ilçesinde güvenlik ve temizlik çalışmalarının yapıldığını, bu sürede kendilerinin de Ankara'da çalışmalar ve planlamalar yaptıklarını söyledi.


- "6 bin 182 ağır hasarlı ve yıkık bina var"

Özhaseki, bu çalışmaları bir kez daha gözden geçirdiklerini dile getirerek, "Olmasını istemediğimiz acı olaylar yaşandı geçmişte. Allah bir daha, kardeşliğimize, birliğimize zarar verecek kötü gün göstermesin. Ama bu olay yaşandıktan sonra da yapılması gereken, devletin burada yaraları sarması, mağdur olan, sıkıntısı olan vatandaşların mağduriyetini ve sıkıntısını gidermesidir." diye konuştu.


Bunun için de bir dizi proje ve hazırlıklarının olduğuna dikkati çeken Özhaseki, şöyle devam etti:


"Oralarda yaşanan çatışmalarda 6 bin 182 ağır hasarlı ve yıkık bina var. Bunu dışında az hasarlılar var. Altyapısı zaten çok iyi olmayan bir ortam var. Birçok belediye başkanı burada hizmet etmeyi, şehrin alt ve üstyapısını iyileştirmeyi düşünmemişler. Başka türlü çalışmış kafaları. Terör örgütlerine yataklık yapmak, onlara destek vermek, işlerini kolaylaştırmak ve hatta lojistik üssü olarak belediyeleri kullandırtmak gibi bir hata içerisine düşmüşler," 


Kendisinin de yıllardır belediye başkanlığı yaptığını anımsatan Özhaseki, görev yaptığı şehirde hiç altyapı yokken suyundan, kanalından başlayarak yerin üstünde ne kadar iş varsa Paris'ten farkı kalamayacak şekilde yaptığını anlattı. Özhaeski, bunu da özel bir devlet koruması ve desteği olmadan gerçekleştirdiğini belirtti.


Özhaseki, bu çalışmaların sadece iyi niyet ve çalışarak yapıldığına vurgu yaparak, belediye başkanlarına bu konuda çok iş düştüğünü vurguladı.


"İyi niyetli oldukları takdirde şehrin iç dinamiklerini hareket geçirerek şehirlerin alt ve üstyapısı mükemmel hale getirilebilir. Mardin avantajı çok olan bir şehir. Bütün dünya tarafından bilinen, artısı fazla olan bir şehir. Bunları iyi niyetli kullandığımız takdirde bütün bu altyapı sorunları şimdiye kadar kalmazdı." diyen Özhaseki, zamanında bu çalışmaların yapılmadığını dile getirdi.


- "Her şeyi  yeniden yapacağız, ihya edeceğiz"

Hazırladıkları projeleri vatandaşların da onaylaması ile hayata geçirmeye başlayacaklarını belirten Özhaseki, şunları kaydetti:


"Bir taraftan altyapıyı yapacağız bir taraftan da yıkılan evleri yapmaya başlayacağız. Yeşil alanları, okulları, sosyal donatıları, spor alanları ile Allah nasip ederse bir seneye kalmadan her şeyi olduğu gibi yeniden yapacağız ve ihya edeceğiz. Şimdi o dönem geldi. Biz bunları masa başında planladık ama bir de 'Vatandaş ne diyor, evi yıkılan vatandaşın başka sorunları var mı, bizden istekleri var mı?' bunları konuşacağız. Taslak halinde düşündüğümüz projeler vatandaşlar tarafından da benimseniyor ve seviliyorsa gerçekleştirme aşamasına geleceğiz. Önümüzdeki günlerde çok kısa süre içerisinde bütün bu evlere, alt yapıya başlayacağız."


- "Küçücük çocuklarımız oyun oynarken öldü"

Mehmet Özhaseki, bir gazetecinin Nusaybin'de bazı mahallelerde sokağa çıkma yasağının sürdüğünü belirtmesi üzerine, ilçede tek tek evlere girilerek, temizlik yapıldığını ifade etti.


O bölgede terörü çıkaranların, insanları rahatsız edenlerin, evlerden ayrılırken tuzaklar kurarak çıktığına işaret eden Özhaseki, şöyle konuştu:


"Evleri temizlemeye gelen güvenlik güçleri daha sonra da hafriyat işi ile uğraşan işçi kardeşlerimiz ne yazık ki bombalarla karşılaşıyorlar. Bazıları da şehit oldu. O yüzden biraz daha titizlikle davranılıyor. Hiç kimsenin canına bir zarar gelmemesi için uğraşılıyor. O temizlik işi de hala devam ediyor. Uzayabilir, canımıza bir zarar gelmesin, bir tek kişinin burnu kanamasın, önemli olan bu. Çocuklarımız öldü arkadaşlar. Küçücük çocuklarımız oyun oynarken bomba patladı ve öldü. Şimdi oraya palas pandıras girerek, 'Burayı hemen temizleyelim.' diyerek o çocukların, işçi arkadaşlarımızın ölmesine de göz yumamayız. O yüzden biraz ihtiyatlı davranıyoruz. Biraz geç olabilir ama inşallah güç olmayacak."


AA


Geri Dön