26 / 04 / 2024

Observer: İstanbul Avrupanın yeni eğlence başkenti!

Observer: İstanbul Avrupanın yeni eğlence başkenti!

İngiltere’de pazar günleri yayınlanan The Observer gazetesinde yayımlanan bir makalede İstanbul Avrupa’nın yeni eğlence başkenti ilan edildi...



 Andrew Finkel imzasıyla yayımlanan makalede, “Avrupa’nın yeni eğlence başkenti İstanbul’da işler tıkırında” ifadesi kullanılırken “dünyanın en dinamik kenti, silüetini değiştiriyor” yorumu yapıldı.

Kapalıçarşı yenileniyor
Kapalıçarşı’nın, milyonlara mal olacak bir güzelleştirme ile 550’nci yıldönümünü kutlamaya hazırlandığı dikkat çekilerek “Esasen bir zamanlar Avrupa’nın kenarındaki bir ileri mevki olan kent, markasını bölgesel bir mıknatıs olarak değiştirirken milyarlarca sterlin tutarında bir yenileme sancısı içerisinde” değerlendirmesine yer verildi.
İstanbul’daki canlı sanat dünyasına da dikkat çekilirken “Sınırlar ortadan kalkıyor. New York’taki galeriler, İstanbul’da şube açıyor ve Türk koleksiyoncuları, yurt dışına gidiyor. Art Basel Miami Beach belki henüz rekabeti hissetmezse de Konstantin tarafından yeni Roma olarak kurulan kent bir günde inşa edilmedi” denildi.

Onaylamayanlar da var
Birkaç yıl önce kentin Lady Gaga konserini aklından bile geçirmeyeceği ifade edildi. Buna karşın kentin hızlı gelişmesine ilişkin kaygıların da yansıtıldığı makalede “Başı döndüren büyümenin sonuçlarını onaylamayanlar da var” denildikten sonra Beyoğlu’ndaki yenileme projesinin tartışılan yönlerine dikkat çekildi. Çevrecilerin üçüncü köprüye ilişkin endişelerinin de yankılandığı makalede “İstanbul’un geleceği konusundaki iyimser olanlar ile karamsarların, siyasi çizgilere göre ayrıldığı” görüşüne de yer verildi.

Sporun başkenti oluyor
The Observer’de makalede İstanbul için “Ve Avrupa kültür başkenti tacını Finlandiya’nın Turku kentine teslim edeceği için üzgün hissetse eğer, bir tesellinin olduğunu da biliyor. Zira, 2012’de Avrupa’nın spor başkenti olacak” nitelemesi dikkati çekti.
Hürriyet

Basında yer alan diğer haberler:

Eğlencenin Başkentinde işler tıkırında

Yarım milyon tirajlı İngiliz gazetesinde İstanbul tanıtımı... 20 yıldır İstanbul'da yaşayan İngiliz gazeteci Andrew Finkel, 'Observer' gazetesinde yazdığı yazıda 'Avrupa'nın yeni eğlence başkenti İstanbul'da işler tıkırında' dedi

20 yıldır İstanbul'da yaşayan İngiliz gazeteci Andrew Finkel, 'Observer' gazetesinde yazdığı makalesinde 'Avrupa'nın yeni eğlence başkenti İstanbul'da işler tıkırında' derken, 'Dünyanın en dinamik kenti, siluetini değiştiriyor' yorumunda bulundu. İşte, yarım milyon tirajlı gazetede yayınlanan o makaleden satır başları:

- Esasen bir zamanlar Avrupa'nın kenarındaki bir ileri mevki olan kent,  markasını bölgesel bir mıknatıs olarak değiştirirken milyar sterlin tutarında bir yenileme sancısı içerisinde...

ŞEHİR DEĞİL, ÜLKE...

- Bu modern patlamanın izahı, son 30 yılın tarihinde gömülü. 1980'da İstanbul'un ünlü silüetini aydınlatmak için elektrik parası yoktu. Kent, Türkiye'nin geri kalan bölümü gibi sıkıyönetim altında idi, gece sokağa çıkma yasağı vardı ve Türk kahvesi kıtlığı bile yaşanıyordu. O zamandan beri kenti küresel ekonomiye götüren yolu ite kaka açtı. Avrupa tarafındaki Beyoğlu'nun arka sokaklarındaki bar ve lokantaları, butik oteller, füzyon lokantaları ve dünya müziği çalan kulüplere dönüştü. Bir zamanlar müşterileri duman altında bir çay fiyatıyla saatlerce oturduğu kahveleri, şimdi latte servisi yapılıyor ve eğer bir sigara yakmaya kalkarsanız 30 pound tutarında bir ceza öderseniz.

TÜRKİYE'DEN GENÇ

- Ortalama yaş 29 olan Türkiye, zaten bir gençler ülkesi ancak İstanbul daha da genç. İnsanlar buraya çalışmaya gelir ve sık sık emekli olunca başka yerlere giderler. Türkiye, kadınları kayıtlı bir işte çalıştırmak konusunda çok iyi bir performans göstermezken İstanbul'da ise kadınların yarısı çalışıyor.

- Bazı İstanbullular, kendilerini, dindarlar ile Batı'ya dönük bir elit arasındaki bir medeniyetler savaşının pençesinde hissederken başkaları içinse aslında bu gerginliktir, kenti canlı tutan...

- Avrupa kültür başkenti tacını Finlandiya'nın Turku kentine teslim edeceği için üzgün hissetse eğer, bir tesellinin olduğunu da biliyor. Zira 2012'de Avrupa'nın spor başkenti olacak.

Ateşli laikler statülerini kaybetmekten korkuyor

Andrew Finkel, Beyoğlu'ndaki yenileme projesine ve çevrecilerin üçüncü köprüye ilişkin endişelerine dikkati çekerek; 'İstanbul'un geleceği konusundaki iyimser ile karamsarların, siyasi çizgilere göre ayrıldığı'na ve 'Statülerini kaybetmekten korkan Türkiye'nin ateşli laiklerinin, gelecek konusunda umutsuz oldukları'na işaret etti.
Akşam 


Geri Dön