25 / 04 / 2024

Ocak'tan itibaren elektrikte zam furyası olabilir!

Ocak'tan itibaren elektrikte zam furyası olabilir!

Musa Çeçen, Ocak ayından itibaren elektrikte yeni bir zam furyasıyla karşı karşıya kalınabileceğini söyledi



Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Yönetim Kurulu Başkanı Musa Çeçen, Ocak ayından itibaren elektrikte yeni bir zam furyasıyla karşı karşıya kalınabileceğini bildirdi. Ege Bölgesi Enerji Forumu, Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Kongre ve Kültür Merkezi'nde başladı. Forumun açılışında konuşan Çeçen, enerjideki
özelleştirmelerle ucuz, kesintisiz ve güvenilir enerji elde edileceğinin öne sürüldüğünü, ancak Türkiye'nin enerjide dışa bağımlı hale getirildiğini söyledi.

Dünyadaki doğal gaz, kömür ve petrol fiyatlarındaki düşüşe rağmen, Türkiye'de enerji fiyatlarının arttığını ileri süren Çeçen, şöyle konuştu: "1 Ekimden sonraki gibi, Ocak ayından itibaren elektrikte yeni bir zam furyasıyla karşı karşıya kalabiliriz. Bunu enerji üretimindeki maliyetlere bağlayacaklar. Ancak maliyetlerde düşme olmasına rağmen, elektrik fiyatlarındaki artışın anlatılabilir bir durumu olamaz. Biz, bu konudaki gerçekleri halka
anlatmaya devam edeceğiz."

Türkiye'de hissedilmeye başlanan ekonomik krizin, muhtemel yaşanacak olan elektrik kesintilerinin önüne geçtiğini dile getiren Çeçen, "Geçen yıl itibariyle ekonomik kriz yaşanmaya başlamasaydı ve sanayi üretimi aynı hızla devam etseydi elektrik kesintilerine başlanacaktı. Elektrik üretim ve dağıtım merkezlerinde bizim meslektaşlarımız çalışıyor. Biz, buradan elektrik arzıyla ilgili güvenilir bilgileri alıyoruz. Bizim aldığımız bilgiler bu yöndedir" diye konuştu.

PAÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Halil Kumsar da enerjinin 2 yüzyıldır stratejik önemini korumaya devam ettiğini söyledi. Enerjide bugüne kadar kolay olanın, dışa bağımlılığın tercih edildiğini belirten Kumsar, güneş enerjisi, biyoenerji, rüzgar enerjisi gibi varlıklarını doğrudan güneşten alan yenilebilir enerjinin ihmal edildiğini vurgulayarak, Türkiye'de ulusal bir enerji politikasına ihtiyaç olduğuna işaret etti.

Kumsar, Denizli'nin güneş enerjisi ve jeotermal enerji yönünden çok zengin bir il olduğunu belirterek, "Denizli'nin zengin jeotermal kaynakları var. Bürokrasiden ve belediyelerden kaynaklanan engeller nedeniyle bu zenginlik kullanılamamaktadır. Denizli'deki bütün konutları jeotermalle ısıtmak için 30 kilometre yakındaki bir kaynaktan jeotermal enerjiyi getirmek için çalışma başlattık" dedi.

Forumun açılış törenine, Denizli Vali Yardımcısı Nevzat Sinan, CHP Uşak Milletvekili Osman Coşkunoğlu ve bilim adamları katıldı. Yarın sona erecek Ege Bölgesi Enerji Forumunda, "Ekonomik kriz ve enerji", "Enerjide özelleştirme ve serbestleştirme" gibi konular tartışılacak.
A.A


Geri Dön