26 / 04 / 2024

Ode Yalıtım 2019'da 500 milyon TL ciro hedefliyor!

Ode Yalıtım 2019'da 500 milyon TL ciro hedefliyor!

Yalıtım sektörünün 30 yıllık oyuncusu Ode Yalıtım, global marka olma yolunda yatırımlarına devam ediyor.



Yalıtım sektörünün 30 yıllık oyuncusu Ode Yalıtım, global marka olma yolunda yatırımlarına devam ediyor. 2019'da 500 milyon TL ciro hedefleyen şirket, kapasitesini 100 milyon TL'lik yatırımla Eskişehir'de kurduğu yeni üretim tesisiyle artıracak. Türkiye'nin geleceğine inandıklarını belirten Ode Yalıtım Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan, yatırım ve satın almalarla büyümeye devam edeceklerini ifade ediyor. 


İTALYAN ORTAĞININ HİSSELERİNİ DEVRALDI 

Ode Yalıtım, kauçuk köpüğü üretimindeki İtalyan ortağı L'lsolante'nin tüm hisselerini resmen devraldı. Mart ayında hisse satışı konusunda yapılan anlaşmanın ardından şirket, ağustos itibarıyla R-flex markalı ürünleri üreten şirketin tek sahibi oldu. Yalıtım sektöründeki 30 yıllık geçmişimizle ve sadece bu sektöre yoğunlaşmanın bize kazandırdığı tecrübeyle yolumuza son sürat devam edeceğiz. Türkiye'ye ve geleceğine güveniyoruz. Yatırım ve satın almalarla büyümeye devam edeceğiz.


1985'te taahhüt faaliyetleriyle ticaret 1 hayatına başlayan ve 1988'de 'yalıtım sektöründe ilerleme' kararı alan Ode Yalıtım, bugün 70'ten fazla ülkeye ihracat yapan sektörün en önemli yalıtım ürünleri üreticilerinden ve ihracatçılarından biri. 2015'te 200 milyon TL ciroya ulaşan şirket, 2019'da bu rakamı 2 katına çıkarmayı hedefliyor. 


Eskişehir'de 100 milyon TL'lik yatırımla üretim tesisi kurma çalışmalarına devam eden Ode Yalıtım, tam kapasiteyle üretim yapacak bu tesisle Türkiye kauçuk pazarının 2 katı üretim kapasitesine sahip olacak. "Bu yatırımımızla Çin ve Almanya arasında en büyük tesisi kurarak bölgesel güç haline geleceğiz" diyen Ode 

Yalıtım Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan, Türkiye'nin geleceğine, genç ve dinamik nüfusuna güvendiklerini dile getiriyor ve 15 Temmuz sonrası süreçte yatırımlara hız kesmeden devam ettiklerini belirtiyor. Ağustos ayında kauçuk köpüğü üretimindeki İtalyan ortağı L'lsolante'nin tüm hisselerini resmen devralan şirket, bu süreçte global bir marka olma hedefiyle verimliliği, kârlılığı, ihracatı ve marka yatırımlarını artıracak. Orhan Turan ile Ode Yalıtım'ın 30 yıllık yolculuğu ve yeni dönem yatırım planlarını masaya yatırdık, ekonomiyi güçlendirmek için iş dünyasına düşen görevleri konuştuk: 


Öncelikle Ode Yalıtım'ı tanıyabilir miyiz? Ne zaman kuruldu? Kurulduğu günden bu güne nasıl bir gelişim gösterdi? 


1985'te taahhüt faaliyetleriyle ticaret hayatına başladık. 1988'de stratejik bir kararla mühendislik formasyonuyla yalıtım sektöründe ilerleme kararı aldık. Çünkü gözlemlerimiz, Türkiye'nin bu alanda gelişmeye ihtiyaç duyduğu yönündeydi. Bu adımı atan ilk şirketlerden biri olduk. 'Farklı olmak ve fark yaratmak' her zaman temel vizyonumuzdu. Bu bakış açısıyla Türkiye'de olmayan ürünleri Türkiye'ye getirmeye karar verdik ve 1991'den itibaren yalıtım ürünleri ithalatına başladık. 1990-1995 yılları arasında sermaye birikimi yaptıktan sonra 'ithal ettiğimiz ürünleri nasıl üretebiliriz' diye düşünmeye başladık ve bu konuya odaklandık. Ardından bu alandaki 10 yıla yaklaşan deneyimimizi 1996'da üretimle birleştirdik. Bugün de yalıtım sektöründe Türkiye'nin en önemli oyuncularından biriyiz. 


Yalıtım sektöründe üretim yapmaya nasıl karar verdiniz? 


2004'te bin 500 müşterimiz, Türkiye genelinde 10 depomuz vardı. O dönemde yaptığımız '2010 vizyonu' hakkındaki çalışmamızda, 'üretimde mi, dağıtımda mı büyüyeceğiz' sorusu karşımıza çıktı. 

Bu aşamada devreye yine 'farklı olmak ve fark yaratmak' vizyonumuz girdi ve üretimde büyüme kararı aldık. 2000'de üretim ve satışın ciromuzdaki payı yüzde 15 idi, 2016'da ise bu oran yüzde 98'e yükseldi. Ürettiğimiz ürünleri pazarlayan bir şirketiz Üretim tesisleriniz nerede? Ne tarz ürünler üretiyorsunuz? 

Tekirdağ Çorlu'da 120 bin metrekare açık, 40 bin kapalı alana sahip dört modern üretim tesisimiz bulunuyor. 


Bu tesislerimizde yapı ve HVAC olmak üzere iki ana kategoride, dört markamızla üretim yapıyoruz. 


'ODE Isıpan' ile ekstrüde polistren esaslı ısı yalıtım malzemesi, 'ODE Membıan' ile su yalıtım örtüleri, 'ODE Starflex' ile ısı, ses ve yangın yalıtımında kullanılan cam yünü ve 'ODE R-Flex' ile de elastomerik kauçuk köpüğü tesisat yalıtım malzemesi üretiyoruz. 4 binden fazla ürün çeşidimiz var. 


2015'te ne kadar ciro elde ettiniz? İhracat tarafında durum nedir? 


Kurulduğumuz günden beri büyüyoruz. Son 4 yılda ciromuzu ikiye katlamayı başardık ve 2015'te 200 milyon TL ciroya ulaştık. Dört yıl içinde bu rakamı iki kat artırarak 450-500 milyon TL'ye çıkarmayı hedefliyoruz. 70'in üzerinde ülkeye ihracat yapıyoruz ve 2016 itibarıyla ihracatımızın cirodaki payı, yüzde 20 seviyesinde. Önümüzdeki dört yılda hedefimiz bu oranı da ikiye katlamak. Bunun için kapasitemizi artırmamız gerektiğinden bu konudaki yatırımlarımıza devam ediyoruz. 


Hâlihazırda sürdürdüğünüz bu yatırımlardan bahseder misiniz? Bu yatırımların toplam bedeli nedir? 


1995'ten beri yatırım yapan bir şirketiz. 2013'ün sonunda Eskişehir'de üretim tesisi kurma kararı aldık. Bu kararımızı, 2014'te projelendirdik ve 2015'te 100 milyon TL bedelindeki yatırımımıza başladık. Tüm siyasi, ekonomik, jeopolitik olumsuzluklara rağmen 2015'te başladığımız yatırım atağına devam ediyoruz. Tesis yatırımı tamamlandığında, toplamda 170 bin metrekare açık, 100 bin metre kapalı alana sahip olacağız ve Türkiye yalıtım sektörünün en büyük kapalı alana sahip üreticisi konumuna ulaşacağız. Çin ve Almanya arasında en büyük tesisi kurarak bölgesel güç haline geleceğiz. Ayrıca Türkiye kauçuk pazarının iki katı üretim kapasitesine sahip olacağız ve 500 kişiye istihdam sağlayacağız. Ek olarak doğuda da böyle bir yatırım yapmak istiyoruz. Ancak bu istek, henüz fikir aşamasında bulunuyor. 


Üretim tesisi dışında başka yatırım planlarınız var mı? 


Yatırımlarımızda 3 kritere önem veriyoruz; vizyon, finansman ve insan kaynağı. Türkiye'de maliyete ve ekipmana yatırım yapılıyor ancak insan kaynağı unutuluyor, insana, markaya ve dağıtım kanalına daha çok yatırım yapılması gerektiği kanaatindeyiz. 


Hedefimiz, yalıtım sektöründe global bir marka olmak. Hem Türkiye'de hem çevre ülkelerde rakiplerimiz, uluslararası şirketler. Bu nedenle kendi teknolojilerimizi yaratmaya çalışıyoruz. Hiçbir lisans anlaşmamız yok, tamamen kendi mühendisimizle ve AR-GE'mizle know-how oluşturduk. Bu know-how'ı da yurtdışına taşımak istiyoruz.


"TÜRKİYE, ÖNEMLİ BİR DÜNYA OYUNCUSU" 

Türkiye'deki yatırım ortamını nasıl değerlendirdiğini sorduğumuz Orhan Turan, büyük oyuncuların Türkiye stratejilerinde değişiklik olmayacağı kanaatinde olduğunu söylüyor ve değerlendirmelerine şöyle devam ediyor: 


YABANCILAR 100 YILDIR TÜRKİYE'DE 

100 yıldır Türkiye'de önemli yabancı markalar ve uluslararası şirketler var ve hepsi Türkiye pazarını çok önemsiyor. Türkiye ekonomik büyüklük ve jeopolitik olarak önemli bir dünya oyuncusu ve bu gerçek unutulmamalı. 


KENDİMİZİ İYİ ANLATMALIYIZ 

Dünya rekabet gücü analizlerinde Türkiye'nin en yüksek puanı, sahip olduğu pazar büyüklüğü nedeniyle bu segmentte. Genç nüfus ve sürekli artan talep gibi özellikleri nedeniyle yabancı yatırımlar devam edecek. Ancak bunun için yabancılara kendimizi daha iyi anlatmamız gerekiyor. 


Türkiye'nin 15 Temmuz'da yaşadığı darbe girişiminin ardından Türk iş dünyası birlik mesajı veriyor, ekonomiye destek mesajları açıklıyor. Siz bu yeni dönem için neler düşünüyorsunuz? 


15 Temmuz'da yaşanan olaydan sonra Türkiye demokrasiyi tercih etti ve darbe defterinin kapandığını gösterdi. Bunu çok olumlu bir gelişme olarak değerlendiriyoruz. Ancak bu olaylar, toplumda bir travma etkisi yarattı. Bu nedenle bu travmanın etkilerini silecek pozitif gelişmelere ihtiyacımız oldukça fazla. Demokrasiyi, gelişmiş batı ülkelerinin seviyesine çıkarmamız gerekiyor. Çünkü demokrasinin geliştiği ülkelerde ekonomi de her zaman daha güçlü olur. 


Ekonomiyi desteklemek için neler yapıyorsunuz, yapacaksınız? 


İş dünyası olarak bize düşen görev; ekonomiyi güçlendirmek için çalışmak, ihracatı artırarak ülkemize döviz getirmek ve kültür elçiliği yapmak. Biz ihracatçılar olarak ülkemizin kültür elçisi ve dışa açılan yüzüyüz. Bu nedenle Türkiye'nin yurtdışındaki algısını iyileştirmemiz gerekiyor. Ode Yalıtım olarak biz de, yatırım planlarımızı aksama olmaksızın sürdüreceğiz. Çünkü Türkiye'nin geleceğine, genç ve dinamik nüfusuna güveniyoruz. Bu süreçte verimliliğimizi, kârlılığımızı, ihracatımızı ve yatırımlarımızı artıracağız. Yurtdışında adımızdan daha fazla söz ettirerek, ülkemizi temsil edeceğiz.

 

Sektörünüzün performansında önemli bir değişiklik bekliyor musunuz? 


Türkiye'de refah seviyesi ve konut ihtiyacı gittikçe artıyor. Yaşam alanlarının daha konforlu olması ve ısıtma, soğutma, klima gibi taleplerdeki yükseliş, yalıtım sektörünün büyümesini sağlıyor. 

İnşaat sektörü de, krizlere karşı her zaman dayanıklı olan bir sektör. Bu nedenle sektörün performansında ciddi ve radikal değişim olacağını düşünmüyorum. Daha güçlü bir ekonomiye sahip olabilmemiz için uluslararası marka sayımızı artırmamız gerekiyor. Yalıtım sektöründe yurtdışında bu işin öncülüğünü yapmaya çalışıyoruz. 


Şirket olarak 2023 hedeniz nedir? 2023'e kadar hedeflerinize ulaşmak için nasıl bir yol 

haritanız var? 


2023'te Ode'yi yurtdışında tesisleri olan, teknoloji transferi yapmış, gelirlerinin yüzde 50'sini yurtdışı faaliyetlerinden elde edebilen, cirosundaki Ar-Ge payı artmış, global bir marka olarak görüyorum. Bu hedefe ulaşmak için kendimize öncelikle '2019 hedefi' belirledik. 2019'a kadar markamıza daha fazla yatırım yapacağız. Bilinirliğimizi, daha yoğun ve etkin marka çalışmalarıyla artıracağız. Kurumsal yönetime çok önem veriyoruz. Bu alandaki çalışmalarımızı devam ettirerek ciro ve ihracatımızı iki kat artırma hedeflerimize ulaşmak istiyoruz. 



Capital Ek


Geri Dön