18 / 04 / 2024

ODTÜ depreme dayanıklılık testi yapmak için köprü inşa etti!

ODTÜ depreme dayanıklılık testi yapmak için köprü inşa etti!

ODTÜ laboratuvarlarında, TÜBİTAK desteğiyle, 5 ve üzeri şiddetteki depremlere karşı dayanıklılığı birebir test edebilmek için 40 ton ağırlığında 12 metre genişliğinde gerçek bir köprü inşa edildi



ODTÜ laboratuvarlarında, TÜBİTAK desteğiyle 5 ve üzeri şiddetteki depremlere karşı dayanıklılığı birebir test edebilmek için 40 ton ağırlığında, 12 metre genişliğinde bir köprü inşa edildi. ODTÜ'nün "deprem köprüsü", depremin etkilerinin gerçek bir yapı üzerinde test edildiği Türkiye'nin ilk yapısı oldu.  


ODTÜ'lü bilim adamları, testler sırasında köprünün üstüne vinçle yerleştirilen otomobile binerek, hem depremi yaşıyor hem de bilimsel verileri analiz ediyor.


ODTÜ İnşaat Mühendisliği Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Alp Caner Özden, AA muhabirine TÜBİTAK desteğiyle Karayolları Genel Müdürlüğü için yürüttükleri "Türkiye köprülerinde ileri teknolojilerin geliştirilmesi" isimli projeye ilişkin bilgi verdi. 


Deprem köprüsünün dünyada ABD'den sonra ikinci, Türkiye'de ise ilk kez inşa edildiğini bildiren Özden, projenin amacının yol köprüleri için hazırlanacak şartnameler için bilimsel veriler toplamak olduğunu ifade etti. 


Çalışma kapsamında, ODTÜ'nün laboratuvarlarına 12 metre genişliğinde, 40 ton ağırlığında bir köprü inşa edildiğini bildiren Özden, köprüye 5 ve üzerinde şiddette bir depremi gerçek şekilde yaşatabildiklerini bildirdi.


Özden, deprem testleri sırasında zaman zaman köprünün üstündeki otomobile binerek gerçek deprem etkisini de yaşadıklarını ifade etti. 


-Araba geçerken köprü daha sağlam


Yrd. Doç. Dr. Özden, testlerde deprem sırasında köprünün üzerinden geçen bir arabanın köprünün dayanıklılığına etkisini araştırdıklarını ve bazı sonuçlara ulaştıklarını bildirdi.


Araçların deprem sırasında köprüler üzerinde bir sönümleme etkisini ortaya çıkaracak sonuçlar elde ettiklerini belirten Özden, "Arabaların kendileri içerisinde yaylanarak deprem etkilerini biraz daha aza indirdiğini tespit ettik. Normalde köprünün ayaklarına gelen deprem kuvveti köprünün üzerinden araba geçtiğinde yüzde 10-20 oranında azalıyor. Bu sonuçlara, daha önce ABD'de de ulaşıldı. Dünyada ikinci olarak bu sonuçlara ulaşan bilimsel ekip biz olduk" dedi. Özden, kesin sonuçlara ulaşmak için çeşitli köprülerde de aynı testlerin yapılması gerektiğine işaret etti. 


Yrd. Doç. Dr. Özden, köprü üstünde deprem testlerinin en büyük getirisinin köprü tasarımlarında olmasını beklediklerini sözlerine ekledi. 


AA


Geri Dön