27 / 04 / 2024

ODTÜ eski binaları yıkabilecek robot yapıyor!

ODTÜ eski binaları yıkabilecek robot yapıyor!

ODTÜ Araştırma ekibinden Buğra Koku inşaat sektörü için eski binaları yıkabilecek bir robotun tasarımını yürüttüklerini, askeri amaçlı robot araçlar geliştirdiklerini belirtti.



ODTÜ'lü bilim insanları, TÜBİTAK desteğiyle zorlu arazi koşullarında önüne çıkan engellerden kaçınarak gideceği rotayı belirleyebilen, araziye ait üç boyutlu görüntü ve derinlik haritası çıkarabilen robotik özellikli insansız kara aracı geliştirdi.


İNŞAAT SEKTÖRÜ İÇİN DE TASARLIYORUZ

ODTÜ Araştırma ekibinden Buğra Koku ise hedeflerinin zamanla işleri devralan, tamamen kendi başlarına çalışan otonom araçlar geliştirmek olduğuna işaret etti. Koku, insan gibi zeki ve otonom bir aracın dünyada henüz yapılamadığını ancak laboratuvarlarında pek çok farklı çalışma yürüttüklerini belirtti. Koku ayrıca, inşaat sektörü için eski binaları yıkabilecek bir robotun tasarımını yürüttüklerini, askeri amaçlı robot araçlar geliştirdiklerini belirterek, "ODTÜ'de yoğun bir şekilde insansız kara araçları konusunda çalışmalar devam ediyor. Öğrencilerin, lisans ve yüksek lisans seviyesinde bu çalışmalara ilgisi oldukça tatminkar. Bölümümüze yeni öğrencileri bekliyoruz" diye konuştu.


Hürriyet


Geri Dön