23 / 04 / 2024

ODTÜ’deki yol sorunu Meclis'e taşındı!

ODTÜ’deki yol sorunu Meclis'e taşındı!

ODTÜ’deki yol karmaşası CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu tarafından Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne taşındı. Erdoğdu, İçişleri Bakanı Efkan Ala tarafından cevaplandırılmasını istediği soru önergesinde, ODTÜ’de neler olup bittiğini sordu.



ODTÜ’deki yol karmaşası CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu tarafından Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne taşındı.


CHP Milletvekili Aykut Erdoğdu, İçişleri Bakanı Efkan Ala tarafından cevaplandırılmasını istediği soru önergesinde, ODTÜ’de neler olup bittiğini sordu.


Erdoğmuş’un önergesi şöyle:


Kamuoyunda ODTÜ yolları olarak bilinen ancak güzergâhları itibariyle  Ankara  ana yolları olan önergeye konu projelerin ana plan ile uyumsuz olması ve fiili-parçacı durumlar yaratılarak inşaatlarına devam edilmesi söz konusu projelerin teknik ve bilimsel gerekçelere dayandırılmadan sezgisel olarak geliştirildiği ve ana plana da bu şekilde işleneceği izlenimine neden olmaktadır. Büyük ölçekli yeşil alanların korunmasını ulaşım için bir engel olarak gören bir yaklaşımın toplu taşım, metro ve monoray türü alternatif ulaşım seçeneklerini görmezden gelmesi, çağdaş şehircilik ilkeleri ile uygun olmadığı gibi başkentimizin vizyonu ve geleceği açısından da sürdürülebilirliği olmayan uygulamalardır. Bu anlamda:


1. ODTÜ koruma amaçlı imar planına yapılan itirazlar değerlendirilip ilgili koruma planının son kesinleşmiş durumu belediyece askıya çıkarılmış mıdır?


2. ODTÜ’yü yatayda bölecek 2. Yol ile ODTÜ’yü ve AOÇ alanını dikeyde bölmesi düşünülen ve basına da yansıyan İncek – Ahlatlıbel aksı 3. Transit anayol önerisi bağlamında söz konusu ana yol güzergâhları; Gazi Üniversitesi tarafından yapılan, Ankara Ulaşım Ana Planı 2038 (AUAP2038) master planı bütünü kapsamında güncel ulaşım etüdü, güncel analiz çalışmaları ve teknik gerekçelere uygun olarak belirlenmiş midir?


3. ODTÜ 2. Yolunun tünel olarak yapılması halinde, finansmanının ODTÜ arazisi içinden ayrılacak bir kesimin imar rantı ile karşılanacağı iddiası doğru mudur?


4. ODTÜ kampüs alanında bazı kamu kuruluşlarına arazi tahsisi yapılacağı ve kent içindeki bazı kurumların ODTÜ’ye taşınacağı, böylelikle boşaltılan kamu binalarının ve arazilerinin satışının yapılacağı iddiası doğru mudur?


4. Ankara’nın 1/25.000 ölçekli yeni “Çevre Düzeni Nazım Kent Bütünü İmar Planı” çalışmasının kamuoyu ile paylaşılması düşünülmekte midir?


Gerçek Gündem


Geri Dön