25 / 04 / 2024

ODTÜ'den Eymir Gölü açıklaması!

ODTÜ'den Eymir Gölü açıklaması!

Eymir Gölü'nde ağaçların kesildiği iddialarına ilişkin ODTÜ'den bir açıklama yapıldı: "İddia edildiği gibi yeni bir tesis yapılması amacıyla yapılan bir ağaç kesimi söz konusu değildir"



Orta Doğu Teknik Üniversitesinden (ODTÜ), Eymir Gölü'nde budanan ve kesilen ağaçlar için Orman İşletme Müdürlüğünden izin alındığı, iddia edildiği gibi yeni bir tesis yapılması amacıyla ağaç kesiminin söz konusu olmadığı bildirildi.


ODTÜ'den yapılan açıklamada, Eymir Gölü'nde restoran inşaatı için ağaç katliamı yapıldığına dair bugün medyada yayılan haberlerin gerçek dışı olduğu belirtildi.


Eymir Gölü'nde restoran ve benzeri binanın yapımının kesinlikle söz konusu olmadığı ifade edilen açıklamada, bu konuda hazırlanmış bir plan ve projenin de bulunmadığı aktarıldı.


Açıklamada, "Bu asılsız iddialarla ve Ankara'nın çeşitli bölgelerine bu konuyla ilgili çirkin pankartlar asarak üniversitemizin yıpratılması amaçlanmakta ve Eymir Gölü ele geçirilmek istenmektedir. Bu yaklaşım asla kabul edilemez. Üniversitemiz bu konuda yasal girişimlerde bulunacaktır" denildi.


ODTÜ'de ağaç dikme geleneğinin 53 yıl önce başladığı kaydedilen açıklamada, "Milyonlarca ağaç ve 30 bin dönümden fazla bir alana yayılan ODTÜ Ormanı doğal yaşamın barınabildiği çok kısıtlı alanlardan biridir. Eymir Gölü de ODTÜ doğasının, ekosisteminin ayrılmaz bir parçasıdır. ODTÜ, Eymir Gölü'nü çarpık yapılaşmaya, çevre kirliliğine karşı titizlikle korumaya devam edecektir" ifadesi kullanıldı.


Eymir Gölü'nde budanan ve kesilen ağaçlar için Orman İşletme Müdürlüğünden izin alındığı belirtilen açıklamada şunlara yer verildi:


"Gerek ODTÜ ormanı gerekse de Eymir Gölü çevresinde yer alan ekonomik ömürlerini tamamlamış, göl taşkınlarında su içinde kaldığı için çürümeye başlamış veya hastalanmış ağaçlar, devrilmesi neticesinde can ve mal emniyeti açısından tehlike arz edeceği için kesim veya derin budama programına alınır. Bu durum 2-3 yılda bir, ODTÜ Ağaçlandırma ve Çevre Düzenleme Müdürlüğünce tespit edilmekte,  Ankara  Orman İşletme Müdürlüğüne yapılan yazılı başvuru neticesinde İşletme Müdürlüğü personeli tarafından resmi olarak damgalanmakta ve ihale edilerek kesilmektedir. 2014 yılı çalışmalarında da göl kıyısındaki sazlıklar ile yol güzergahı arasını içeren yaklaşık 11 kilometrelik yol boyunca tespit edilen 246 adet (77 metreküp) ağaçtan sadece 94 adedi dipten kesilmiş, geri kalan ağaçların ise sadece tehlike arz eden dalları budanmış, elde edilen tüm emval Ankara Milli Eğitim Müdürlüğüne devredilmek üzere stoklanmıştır."


Bakım çalışmaları tamamlandığında düzenlenen Olağanüstü Hasılat Etası Raporu'nun ise yine Ankara Orman İşletme Müdürlüğüne 5 Kasım'da resmi olarak gönderildiği bildirilen açıklamada, "Bakım çalışmalarında kesilen tüm ağaçlar 2-3 yılda bir köy okullarında yakacak olarak kullanılmak üzere Ankara Milli Eğitim Müdürlüğüne devredilmektedir. ODTÜ olarak, 2009 yılından bugüne kadar Ankara Valiliği İl Milli Eğitim Müdürlüğüne 3 bin ster (yaklaşık 900 ton) yakacak odun ücretsiz olarak devredilmiştir" bilgisi verildi.


Açıklamanın devamında şunlar belirtildi:


"Sonuç olarak Eymir Gölü çevresinde yapılmak zorunda kalınan söz konusu bu çalışma için, tüm orman bakım çalışmalarımızda olduğu gibi yasal izinler alınmış, çalışma ilgili makamların bilgisi dahilinde gerçekleştirilmiştir. 6831 sayılı Orman Kanunu'na göre işletilmekte olan ODTÜ Ormanında yapılacak her türlü çalışma izne tabidir. İddia edildiği gibi yeni bir tesis yapılması amacıyla yapılan bir ağaç kesimi asla söz konusu değildir. ODTÜ, sorumluluğunda bulunan Ankara ili yeşil kuşağının en önemli parçası olan ODTÜ Ormanı ve Eymir Gölü’nü korumak ve geliştirmek için her türlü çalışmayı yaptırmaktadır. Son bir yıl içerisinde mezunu, mensubu ve öğrencisiyle 150 bin ağaç diken ve dikmeye devam edecek bir kurumun iddia edilen amaçlar çerçevesinde ağaç kesmesi asla mümkün değildir."


Geleneksel ağaç dikme etkinliğinin bu yıl 2 Kasım'da Eymir Gölü'nde gerçekleştirildiği ve göl arazisine 24 bin fidan dikildiği bildirilen açıklamada, "Orta Doğu Teknik Üniversitesince, 18 Ekim 2013 gecesi kesilen 3 bin ağacın yerine 300 bin ağaç dikme hedefiyle 'Bir Ağaç Sizden Bir Orman Bizden Kampanyası' 2014 yılı Şubat ayında başlatılmıştır. Kampanyanın 2014 yılı sonuna kadar 150 bin ağaca ulaşması hedeflenmiş ve 2015 yılı Kasım ayında yapılacak etkinlik ile de 300 bininci ağaç Ankara halkının davetli olacağı etkinlikle dikilecektir" ifadesine yer verildi.


AA




Geri Dön