23 / 04 / 2024

ODTÜ'nün babası Kemal Kurdaş vefat etti!

ODTÜ'nün babası Kemal Kurdaş vefat etti!

Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nin kurucusu ve ilk rektörlerinden olan eski Maliye Bakanı Kemal Kurdaş vefat etti. 91 yaşında olan Kemal Kurdaş, ODTÜ'nün efsane rektörü olarak biliniyordu...



Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nin kurucusu ve ilk rektörlerinden olan eski Maliye Bakanı Kemal Kurdaş vefat etti. Ağa Han Mimarlık Ödülü sahibi de olan Kemal Kurdaş 19 Nisan 2011 günü hayatını kaybetti.

Kemal Kurdaş'ın cenazesi 22 Nisan 2011 Cuma günü Teşvikiye Camii'nde kılınacak öğle namazını takiben Kilyos Mezarlığı'na defnedilecek.

Kemal Kurdaş kimdir

1920 yılında Bursa 'da doğan ve zor koşullar altında, parasız yatılı olarak Balıkesir Lisesi 'ni bitiren Kurdaş, 1943 yılında Siyasal Bilgiler Fakültesi 'nden mezun oldu. 1944 yılında Maliye Bakanlığı 'nda göreve başlayan Kurdaş, 1953 'te Hazine Müsteşar Yardımcılığı 'na atandı; 1956 'da Washington 'da, IMF 'de çalışmaya başladı.

1960 yılında Türkiye Cumhuriyeti Maliye Bakanı oldu. 1961 yılının sonunda ise Orta Doğu Teknik Üniversitesi Rektörü olarak göreve başladı. 8 yıl içerisinde Türkiye 'nin en önde gelen üniversitelerinden olan ODTÜ 'yü yarattı. 1970 yılından itibaren özel sektörün önde gelen şirketlerinde yönetim kurulu üyesi, başkan yardımcısı ve başkan olarak çalıştı.

Kemal Kurdaş 'ın ODTÜ ve civarında oluşturduğu milyonlarca ağaçtan oluşan, dünyanın en büyük suni ağaçlandırma çalışması, 1994 yılında Ağa Han Mimarlık Ödülü 'ne layık görüldü. Başta Keban Barajı havzasında kalanlar olmak üzere pek çok arkeolojik eserin kurtarılmasını sağlayan Kurdaş; arkeoloji, eğitim ve ormancılık ile ilgili sayısız ödüle sahip.

Geride onlarca makale, gelirleri ODTÜ öğrenci bursları için kullanılan dört adet kitap bırakan Kemal Kurdaş, üç çocuk ve iki torun sahibidir.


Zeynep Karabag/Emlakkulisi.com


Geri Dön