19 / 04 / 2024

Ofis kiralarında İstanbul Avrupa şampiyonu

Ofis kiralarında İstanbul Avrupa şampiyonu

2007'de dünyanın en iyi performansını gösteren İstanbul, 2008 yılında yüzde 37'lik ofis kirası artışıyla dünya ikincisi ve Avrupa lideri oldu



Kriz 2008'in ikinci yarısını vursa da, ofis kiraları yükselişini sürdürdü.  Ancak artışlar 2007'ye göre yüzde 50'nin üzerinde yavaşladı.

Dünyanın hemen her yerinde son 3 yıldır tepe noktaları zorlayan gayrimenkul piyasaları, küresel krizin patlak verdiği 2008'in son çeyreğinden itibaren çakılmaya başladı. Yüzde 30'ların üstüne çıkan değer düşüşü kendini en çok konut segmentinde hissettirirken, ofis ve lojistik projeleri gibi ticari gayrimenkullerde ise kayıp daha az oldu. Gelişmekte olan piyasalar, krizin merkez üssü ABD ve Batı Avrupa'ya göre bu anlamda şanslı çıktı; özellikle de ofis projeleri miktarı düşse de getiri sağlayan yatırımlar arasında kaldı.
Cushman&Wakefield'ın hazırladığı küresel ofis piyasası raporuna göre, 2008 yılında küresel anlamda ofis kiraları yüzde 3 yükseldi. Ancak bu oran 2007'deki yüzde 14'lük artıştan sonra minyatür kaldı ve 2004'ten bu yana görülen en düşük büyüme oldu.

TÜRK KENTLERİ İLK 3'Ü KAPATTI

Raporda, İstanbul Gayrettepe-Zincirlikuyu bölgesi yıllık yüzde 37'lik kira artış oranıyla Avrupa'dalider oldu. Burayı yüzde 28'lik kira artış oranıyla  Ankara, yüzde 25 ile  İzmir  izledi ve ilk 3 sırayı Türkiye kapattı. Hatta, 4'üncü sırada da İstanbul Levent yüzde 19'luk kira artışıyla yer aldı. Levent'i Helsinki ve Brno takip etti. İstanbul Levent bölgesi, 2007'de ofis kira artışında yüzde 95'lik oranla dünya birincisi olmuştu. Ancak bu yıl aynı bölgedeki yüzde 95'lik artış, yüzde 19'a geriledi. Gayrettepe- Zincirlikuyu bölgesinde de 2007'de yüzde 87'lik artış yaşanmıştı. Bölge, bu yıl yalnızca yüzde 37'lik artışla dünya ikincisi oldu. 2008'in dünya lideri ise ofis kiraları yüzde 58 yükselen Malezya'nın başkenti Kuala  Lumpur. Raporda, gelişmekte olan piyasaların bu dönemde en iyi performansı gösterdiği belirtilirken, Türkiye'nin genel anlamda yıllık yüzde 27'lik kira artışıyla en iyi performansı gösteren ülkelerden biri olduğuna işaret edildi
 
Habertürk


Geri Dön