29 / 03 / 2024

Öğrenci yurtlarına ilişkin 7 sorun mecliste!

Öğrenci yurtlarına ilişkin 7 sorun mecliste!

CHP İstanbul Milletvekili Sibel Özdemir, Kredi ve Yurtlar Kurumuna bağlı yükseköğrenim öğrenci yurtlarına ilişkin soru önergesi hazırladı..



Öğrenci yurtlarına ilişkin 7 sorun mecliste!


CHP İstanbul Milletvekili Sibel Özdemir, Kredi ve Yurtlar Kurumuna bağlı yükseköğrenim öğrenci yurtlarına ilişkin soru önergesi hazırladı. Özdemir sorularının Gençlik Ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç tarafından yanıtlandırılmasını talep etti.


Özdemir önergesinde "Yükseköğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu, sosyal devlet anlayışının bir gereği olarak başvurmaları halinde öğrencilerin barınma ihtiyaçlarını karşılamak üzere yurt yapmak zorundadır.


2016-2017 eğitim-öğretim yılı üniversite kontenjanları geçen yıla oranla yüzde 5,27'lik artışla 867 bin 191 olmuştur. Devlet üniversitelerinin ön lisans ve lisans toplam kontenjanı 679 bin 176, vakıf üniversitelerinin toplam kontenjanı 167 bin 859, KKTC üniversitelerinin toplam kontenjanı 18 bin 266 ve diğer ülkelerdeki üniversitelerin kontenjanı için de bin 890 olarak belirlenmiştir. Böylece bu yılki kontenjan sayısı geçen yıla göre 43 bin 452 kişi daha fazladır.


15 Temmuz kanlı darbe girişiminin ardından başlatılan soruşturmalar kapsamında bazı üniversiteler ve yükseköğretim yurtları kapatılmıştır. Kapatılan üniversitelerde okuyan öğrenciler başka üniversitelere yönlendirilmiştir. Ancak  barınma ve yurtlar konusunda bir açıklama yapılmamıştır." diyerek 7 soru sordu.


Özdemir'in soruları


1. Bugün itibariyle Kredi ve Yurtlar Kurumu'na bağlı kaç adet (kız-erkek) yükseköğrenim öğrenci yurdu hizmet vermektedir? Yurtların toplam kontenjanı nedir?


2. 2015-2016 eğitim-öğretim döneminde kaç yükseköğrenim öğrencisi yurt başvurusunda bulunmuştur? Başvuruda bulunan kaç öğrenci yurda yerleştirilmiş ve başvuruda bulunanların yüzde kaçı yurda yerleştirilmiştir? Kaç öğrenci açıkta kalmıştır?


3. 2015-2016 eğitim-öğretim döneminde ve günümüz itibariyle kaç yükseköğrenim öğrenci yurdu açılmıştır? Açılan yurtların toplam kapasitesi nedir?


4. 2016-2017 eğitim-öğretim yılında bir devlet üniversitesine yerleşen ve yurt başvurusunda bulunan her öğrencisinin yurda yerleştirilmesi mümkün olacak mıdır?


5. 15 Temmuz 2016 tarihinden bugüne kadar kaç yükseköğrenim öğrenci yurdu kapatılmıştır? Bu yurtların yerleri, isimleri ve kapasiteleri nedir?


6. OHAL Kararnamesiyle kapatılan yükseköğrenim öğrenci yurtlarında kalan öğrencilerin mağdur edilmemesi için hangi önlemler alınmıştır? Bugüne kadar hangi çalışmalar yapılmıştır?


7. 15 Temmuz darbe girişimi ve ardından yaşanan gelişmeler dikkate alınarak, 2016-2017 eğitim-öğretim dönemi için yükseköğrenim yurtları özel önlemler var mıdır? Varsa bu önlemler nelerdir?





Geri Dön