19 / 04 / 2024

Oğuz Gündoğdu: İstanbul depremi kaldıramaz!

Oğuz Gündoğdu: İstanbul depremi kaldıramaz!

Jeofizik Mühendisi Yard. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki'nin olası Marmara depreminin İstanbul'da felakete yol açabileceği ve bu yükün altından kalkılamayacağı görüşüne tümüyle katıldığını söyledi.



Afetlere karşı hazırlık çalışmaları kapsamında her ay düzenlenen Avcılar Belediyesi Afet Gönüllüleri (ABAG) toplantısı Zübeyde Hanım Evlendirme Dairesi Salonu'nda yapıldı. 'Biyolojik Tehditler' konulu son toplantıda, Jeoloji Uzmanı Prof.Dr. Şükrü Ersoy da katılırken, Yard. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu, sivil savunma uzmanı İbrahim Berber ve Afet Yönetim Uzmanı Özden Işık izleyicileri bilgilendirdi. Belediye Başkanı Handan Toprak Benli toplantıda afete hazırlık konusunda Şili ve Japonya'yı örnek almaya çalıştıklarını, halkın her türlü afete karşı nasıl önlem alacağını bilmesini hedeflediklerini söyledi.


"BAKANIN SÖZLERİ TAMAMEN DOĞRU"

Yard. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu, toplantıdan sonra DHA'nın sorularını yanıtlarken Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki'nin kısa süre önce "Allah korusun İstanbul'da bir deprem olursa perişan oluruz, ekonomimiz çöker" sözlerinin tamamen doğru olduğunu söyledi.


Birçok Avrupa kentinden büyük İstanbul'un Marmara Denizi'nde 200 kilometrelik kıyısı bulunduğunu, sanayiinin önemli ve kaliteli bölümü bu kentte yer aldığını anlatan Yard.Doç.Dr. Gündoğdu, "Bütün vergilerin yüzde 50'ye yakını buradan alınıyor. Sanayii üretimi buradan alınıyor. Bakanın söylediği doğru. Bu sözler depremden sonra çok söylenirdi. Ama ondan sonra devamlı dikey yükselmeler oldu. Bunlar da riski giderek arttıran şeyler" dedi.


"KENTSEL DÖNÜŞÜMÜN DOĞRU ÖRNEĞİ YOK"

Yard. Doç Dr. Oğuz Gündoğdu, depreme dayanıklı bir kentin ancak kentsel dönüşüm ile mümkün olabildiğini vurgularken şöyle konuştu:


"Kentsel dönüşüm güvenli binalarla kent kültürünü yükseltmektir. Halkla beraber yapılması gerekir. Bugüne kadar kentsel dönüşümün doğru dürüst bir örneği yoktur. Kadıköy'de parası olan bina sakinleri anlaşıp binayı yıkıyor, yenisini yapıyor. Aslında bu doğru değil. Oysa kent anlayışının gelmesi lazım. Önemli olan binayı yenilerken kent kültürüne uygun yapılarla da yaşamı değiştirmektir. Bu çalışmalara ciddi bakılması gerekiyor. Kentsel dönüşüm ile ilgili değişen yasayı yeterli bulmuyorum. Bu konuda yapılması gereken; sivil toplum örgütlerinin dahil olduğu kurumların prensiplerinin de yasaya yansıtılmasıydı. Her program olduğunda bir eklenti oluyor yeniden çıkarılıyor. Bazıları 'Binam sağlam' diyor ayrılmıyor, mani olmaya çalışıyor veya daha fazla hak istiyor. Bu gibi bir takım hukuksal problemleri çözmek için altyapı kendi kendine oluşuyor. Bunlar, 15 yılda gelişen, kendi kendine ihtiyaca göre oluşan şeyler. Bunların yerine daha çok zaman verip yasalar çıkarılsa bu problemleri görmüyor olacaktık."


"KİM SUÇLANACAK?"

Yard. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu, büyük, yüksek, minare gibi binaların yönetmeliğinin henüz çıkmadığını, bunların altında kalacak insanlar için kimin suçlanacağını sordu. Yard.Doç.Dr. Gündoğdu, olası deprem adında bina çok ağır hasar görmemişse ve bulunabilirse 'Afet çantasının' yarar sağlayabileceğini ifade ederken, bazı yaklaşım ve öğretilerin gözden geçirilmesi gerektiğini anlatılanlar ile gerçek arasında çok büyük farklar bulunduğunu söyledi. Deprem uzmanı, "Korkmak serbest ama paniğe yer yok. Bütün önlemleri buna göre düşünmek gerekiyor. Askeri bir terim olan 'Hedef küçültmeye' uyulmalı. Burada hedef sana ateş etmeye gelen depremdir. Ne kadar küçülürsen kas gücün o kadar artar" dedi.


"GÖMÜLÜ YAPILAR DAHA DAYANIKLI"

Yard. Doç.Dr. Oğuz Gündoğdu, olası depremde İstanbul'daki  Marmaray  başta olmak üzere ulaşım ağının nasıl etkilenebileceği sorusuna, şu yanıtı verdi:

"İnşaat kurallarına uyulup, tedbirleri alındıysa, gömülü yapılar depreme daha dayanıklıdır. Marmaray'a gelince. Sarsıntı geldiğinde Marmaray'ı korumak için sistemler kurulu olması lazım. Tekirdağ'da kırılma başladı diyelim. Buraya gelmesi için 4-5 saniyelik bir süremiz olacak. Bu süre içerisinde Marmaray'ın hızını ne kadar düşürebilirsek, durdurabilirsek o kadar kar. Ama bu sistemde hala çalışmalar devam ediyor. Ortaya çıkan başka bir şey yok."


Posta


Geri Dön