26 / 04 / 2024

Okan Altuğ: Türkiye yabancı yatırımcı için derya deniz!

Okan Altuğ: Türkiye yabancı yatırımcı için derya deniz!

Danışmanlık hizmeti veren N+1 Daruma Yönetim Kurulu Başkam Okan Altuğ, Türkiye'deki özel sektörün satılacak şirket bakımından "derya deniz" olduğunu bildirdi..



2008 krizi sonrası hız kesen yabancı yatırımları son yıllarda ağır ağır da olsa yeniden yükselişe geçti. Özelleştirilecek kurumların azalması yabancı yatırımın hız kesmesine neden olurken, satın alma birleşme operasyonlarında ağırlık artık özel şirketlere geçmiş bulunuyor. Şirket ortaklıklarında danışmanlık hizmeti veren N+1 Daruma Yönetim Kurulu Başkam Okan Altuğ, Türkiye'deki özel sektörün satılacak şirket bakımından "derya deniz" olduğunu bildirdi. 


"Yatırımcı Moody's'e bakar" Piyasalarda sön dönemlerde görülen dolar kaynaklı dalgalanmanın yatırım kararlarına etkisinin olmadığı kaydeden Okan Altuğ, "Büyük yatırımcı Moody's, S&P gibi kredi derecelendirme kuruluşlarının raporlarına bakarlar. Dönemlik dalgalanmalara çok bakmazlar. Politik tartışmalar da görüşmelerimizde fazla gündeme gelmez çünkü bize bu araştırmaları yapıp gelirler. Dolayısıyla yatırımcı ile ekonomi ve finans konuşuruz. Kur hikayelerini daha çok 2000'lerde anlatırdık. Artık serbest kur rejiminin olduğu bir ülkeyiz, kur nedeniyle duran yatırım yok" dedi. Yabancıyı en çok cezbeden sektörlerin inşaat yan sanayi, plastik ve perakende olduğunu dile getiren Altuğ, sağlık yatırımlarının ise cazibesinin azaldığını söyledi. 


Yenilenebilir enerji yatırımlarının 2009'a kadar revaçta olduğunu ancak daha soma hızının kaybettiğini hatırlatan Altuğ, "Bu yatırımlar yeniden gündemde. Türkiye'nin enerjide alım garantisi ile fiyat politikası yatırımcının işini kolaylaştırıyor. Ancak mevzuatın karmaşıklığı ve lisans aşamasını uzun sürmesi sorun. Bazı projelerin lisansa dönmesi 3-5 yıla kadar çıkabiliyor. Bu nedenle ilerleyen dönemde ana işi enerji üretmek olmayan yabancı yatırımcının sektörden çıkacağını tahmin ediyoruz" diye konuştu.


Dünya


Geri Dön