19 / 04 / 2024

Okmeydanı Kentsel Dönüşüm Planının bölgeye etkileri mecliste!

Okmeydanı Kentsel Dönüşüm Planının bölgeye etkileri mecliste!

CHP İstanbul Milletvekili Gülay Yedekci, Okmeydanı Kentsel Dönüşüm Planının bölgeye etkilerine ilişkin soru önergesi hazırladı. Yedekci sorularını Başbakan Yıldırım'a sordu..



Okmeydanı Kentsel Dönüşüm Planının bölgeye etkileri mecliste!


CHP İstanbul Milletvekili Gülay Yedekci, Okmeydanı Kentsel Dönüşüm Planının bölgeye etkilerine ilişkin soru önergesi hazırladı. Yedekci sorularını Başbakan Yıldırım'a sordu


Yedekci önergesinde "Beyoğlu Belediyesi tarafından hazırlanan Okmeydanı Kentsel Dönüşüm Planında öngörülen imar planını yargıya intikal etmiş ve iptal etmiştir. Dava sürerken yapılan plan değişikliği ise mahkeme kararını hükümsüz hale getirmiştir. Mahkemenin iptal gerekçesinde ise imar planıyla kentin orta ve dar gelirli kesiminin yaşadığı bölgede oturan ile çalışan dengesinin bozulduğu belirtilmiştir.


Yapılan imar planı ile halkı bölgeden daha da uzaklaştırmayı hedeflendiği düşünülmüştür. Vakıf arazileri de bulunan ve tarihi sit alanı olan 14 bölge ilgili parselasyonlar yapılarak, kamulaştırma ve bu alanlar için yeni planlama yapılması öngörülmüştür." dedi.


Okmeydanı'nın tarih olarak Fatih Sultan Mehmet'in bölgede okçuluk müsabakalarının yapılması için kurduğu meydan olduğunu belirten Yedekci "Bu meydandan atılan okların düştüğü yerleri belirlemek için dikilmiş olan nişan taşları vardır. Ayrıca bölgede iki tane tarihi mezarlık ve 33 hektarlık tarihi sit alan bulunmaktadır. İstanbul II Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nca 2010 yılında alınan kararda pafta yerleri işaretli olan 14 adet koruma bölgesi ile tarihi mezarlıkların Okmeydanı Tarihi Sit Alanı olarak belirlenmesine ve bölgede yer alan ok-menzil taşları ile anıt eserlerin korunması gerekli eski eser olarak tescil edilmesine karar verilmiştir." diyerek 13 soru sordu.


Yedekci'nin soruları


1. Bölgede yaşayan orta ve dar gelirli kesimin yaşam tarzında ne gibi değişiklikler olacaktır?


2. Bölgede var olan çalışma alanları ne kadar azalacaktır? Konut alanları ne kadar olacaktır?


3. Okmeydanı'na yapılacak olan binaların bölgenin tarihi dokusunun ve siluetinin bozulmasına neden olacak mıdır?


4. Mahkemenin iptal ettiği planda ne gibi değişiklikler yapılacaktır?


5. Bölgede iş istihdamı yaratan tekstil sektörü ne olacaktır?


6. Bölgenin nüfusunu karşılayacak olan imar planı kararı ile kamu kullanımına ayrılan yol, yeşil alan, okul, karakol, ibadet yeri, sağlık tesisi gibi alanlar nasıl belirlenmiştir?


7. Bölgedeki tarihi sit alanı korunacak mıdır?


8. Yapılan revizyon imar planında halkı yaşadığı bölgeden nereye taşımayı düşünüyorsunuz?


9. Planda mahkeme kararında belirtilen iptal gerekçelerini telafi eden bir iyileştirme yapacak mısınız?


10. Vakıf arazileri ve tarihi sit alanı olan 14 bölge ile ilgili ne gibi çalışmalar yapılacak?


11. Planlar bir bilim olduğuna göre Okmeydanı için de makro ölçekli bir plan yapmayı düşünmekte misiniz?


12. İnsanların mağduriyetini gidermek için bir çalışmanız var mıdır?


13. Üniversitelerin ilgili bölümlerinden ve ilgili meslek odalarından bu konuda görüş, öneri, rapor istendi mi? İstendiyse bu çalışmalar bunlara uygun yapıldı mı? İstendiyse bunun gerekçesi nedir?






Geri Dön