20 / 04 / 2024

Okmeydanı kentsel dönüşümde yürütmeyi durdurma kararı!

Okmeydanı kentsel dönüşümde yürütmeyi durdurma kararı!

Okmeydanı Mahallesi'ni kapsayan imar planını durdurdu Riskli alan da ilan edilen ve uzun süredir kentsel dönüşüme karşı mücadele eden Okmeydanı mahallesini kapsayan ı/ıooo ve 1/5000'lik imar planlarının mahkeme yürütmesini durdurdu.



Okmeydanı kentsel dönüşümde yürütmeyi durdurma kararı çıktı. Mahkeme, riskli alan ilan edilen ve uzun süredir kentsel dönüşüme karşı mücadele eden Okmeydanı Mahallesi'ni kapsayan imar planını durdurdu Riskli alan da ilan edilen ve uzun süredir kentsel dönüşüme karşı mücadele eden Okmeydanı mahallesini kapsayan 1/1000 ve 1/5000'lik imar planlarının mahkeme yürütmesini durdurdu. Geçtiğimiz yıl dönemin CHP'li meclis üyeleri Halil Özer ve Ali Rıza Yakupoğlu tarafından açılan davada İstanbul 6. İdare Mahkemesi, yürütmeyi durdurma kararı verdi. UYAP'a düşen karar, henüz taraflara resmi olarak tebliğ edilmedi. 


Kentsel dönüşümle gündemde olan bölge, Beyoğlu Belediyesi'nce hazırlanan önerge ile 2 Haziran'da riskli alan ilan edildi. Önerge, mecliste 10 CHP'li üyenin tamamının itirazına karşılık 21 AKP'li üyece onaylandı. Okmeydanı zemininin olası bir İstanbul depreminde risk oluşturduğu anlamına gelen ve kentsel dönüşümün önünü açan karara ilişkin belediye meclisi imar komisyonu üyesi CHP'li İrfan Karakuş, karara gerekçe olarak hiçbir belge, bilimsel rapor paylaşamadığını söylemişti. 


RİSKLİ ALAN İLAN EDİLMİŞTİ 



Okmeydanı uzun yıllardır yıkım tehdidi altında yaşıyor. Beyoğlu Belediyesi'nin hazırladığı kentsel dönüşüm projesi mahalledeki endişeyi artırmıştı. 

Üstüne 2 Haziran'da Beyoğlu Belediye Meclisi'nde 6306 sayılı afet yasası kapsamında mahallenin riskli alan ilan edilmesi endişeleri daha çok artırdı. Belediyenin riskli alan kararına muhalefet eden CHP'nin tek imar komisyonu üyesi İrfan Karakuş, kendilerine mahallenin deprem riskine dair hiçbir bilimsel rapor göstermediklerini belirtmişti. 

Riskli karara göre, söz konusu riskli alanda Okmeydanı'na bağlı Fetihtepe, Kaptanpaşa, Keçecipiri, Piripaşa ve Piyalepaşa Mahallesi'nde 5 bin 500 bina yani 24 bin bağımsız birim yer alıyor. 

Toplamda 82 bin kişi yaşıyor. Yıllardır tapu almak için mücadele eden mahalleli, kentsel dönüşüm sürecinde evinden kovulmaktan korkuyor. Bu yüzden de belediyeden yasal haklarını koruyan bir taahütname imzalanmasını istiyor. 

Ancak belediye taahütnameyi imzalamamakta ısrarlı. 


Birgün


Geri Dön