29 / 03 / 2024

Okmeydanı'na açık hava müzesi kuruluyor!

Okmeydanı'na açık hava müzesi kuruluyor!

İstanbul 2 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, aslında 1976'da tamamı sit alanı ilan edilen Okmeydanı'nın dokunulmazlığını 14 bölge ile sınırladı  



 Bazı binalar yıkılacak, açık hava müzesi kurulacak;

FATÎH Sultan Mehmet döneminde okçuların atış talimi yaptığı, günümüzde ise kaçak yapılarla dolan Okmeydanı yeniden şekillendiriliyor. Prof. Dr. Mete Tapan başkanlığındaki İstanbul 2 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, 1976 yılında tamamı tarihi sit alanı ilan edilen Okmeydanı'nın Piyalepaşa, Kaptanpaşa, Fetihpaşa ve Keçecipiri mahalleleri sınırları içindeki 14 bölge ve mezarlık alanında, etrafı çevrili kontrollü girişi olan bir açık hava müzesi kurulmasına karar verdi.

'DEPREM RİSKİ VAR'

Kurul kararında, büyük bir deprem riski altında bulunan ve yasaya aykırı yapılaşma olan bölge¬nin en kısa zamanda planlı hale dönüştürülmesini isteyerek, tarihi sit alanının yapılardan arındırılmasının da yolunu açtı. Kurul kararıyla, 14 bölgenin dışında kalan ayak ve nişan taşlarının tümü bu alana taşınacak.Kurul, Büyükşehir Belediyesi'nden projelerin 1 yıl içinde kendilerine gönderilmesini istedi.

 Şükran ÖZÇAKMAK\Habertürk
 


Geri Dön