19 / 04 / 2024

Okmeydanı'ndaki dönüşüm planlarına itiraz edildi!

Okmeydanı'ndaki dönüşüm planlarına itiraz edildi!

Okmeydanı halkı dün İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne giderek, hazırlanan kentsel dönüşüm planlarına itiraz etti. Açıklamaların ardından yaklaşık bin 500 itiraz dilekçesi İBB’ye sunuldu.



Okmeydanı halkı dün İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne giderek, hazırlanan kentsel dönüşüm planlarına itiraz etti. Halk dün ellerinde “Afet yasası geri çekilsin” yazılı dövizler ile “Rant için değil halk için plan” yazan pankart taşıyarak Saraçhane’deki İBB binası önünde toplandı. Okmeydanı Çevre Koruma ve Güzelleştirme Derneği Başkan Yardımcısı Rüstem Karakuş tarafından yapılan açıklamada IBB’nin hazırladığı 1/5000’lik ve 1/1000’lik planların daha önce mahkemeler tarafından iptal edilen planlardan farklı olmadığı belirtildi. Okmeydanı halkının bölgeden tasfiye edileceğini vurgulayan Karakuş, “Halk belediyeye ya da müteahhide borçlanmak durumunda kalacaktır” dedi. Belediye tarafından dağıtılan broşürlerde “Herkesin dairesine daire, dükkanına dükkan verilecektir” yazıldığına dikkat çeken Karakuş, belediyenin bu vaadi hukuki bir sözleşmeyle garanti altına almayı kabul etmediğini söyledi. Karakuş, Okmeydanı halkının planlan kabul etme şartlarının bazılarını şöyle sıraladı: “Plan Okmeydanı halkım temsil eden paydaşlarla hazırlansın. Okmeydanı’nı Şanzelize yapacak değil, vatandaşların beklentilerine karşılık gelecek bir plan olsun. Belediyenin verdiği sözler hukuki olarak kayıt altına alınsın.” CHP İBB Grup Başkan Vekili Ertuğrul Gülsever ve diğer CHP’li meclis üyeleri de eyleme destek verdi. Burada konuşan Gülsever, “Eğer planlara itirazımız kabul edilmezse yargıya başvuracağız” dedi. Dernek Başkam Ali Çetkin ise planların deprem ve Okmeydanı’ndaki tarihi eserleri koruma gerekçesiyle hazırlandığım belirterek şöyle konuştu: “Amaçları Okmeydanı’nı elimizden almak. 3 tarihi eser için 200 bin metrekare alan açık hava müzesi ilan edilir mi?” Söz alan yurttaşlar da kendilerini yıldırmak için belediye otobüslerinin Okmeydanı’na girmediğini söyledi. Açıklamaların ardından yaklaşık bin 500 itiraz dilekçesi İBB’ye sunuldu.


Aydınlık


Haber BirGün'de şu şekilde yer aldı


 Kentsel dönüşüme karşı uzun süredir mücadele eden Okmeydanı halkı mahkemece daha önce birçok kez iptal edilen imar planlarına karşı yine dava açtı. 

Okmeydanı Çevre Koruma ve Güzelleştirme Derneği öncülüğünde gerçekleşen eylemde 1/5000'lik kentsel dönüşüm planına itiraz dilekçesi verildi ve talepler İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne iletildi. Basın açıklamasını okuyan Okmeydanı Çevre Koruma ve Güzelleştirme Derneği'nden Rüstem Karakuş, bu planlar uygulandığı takdirde 93 bin kişinin yaşadığı Okmeydanf nda halkın yarısının semti terk etmek zorunda kalacağını, kalanların da büyük bir borç yükü altına gireceğini söyledi. 

Karakuş, Beyoğlu Belediyesi'nin alanda "Herkesin dairesine daire, dükkanına dükkan verilecektir" afişleri astığını ancak belediyeye başvuranlara verilen hisseli arsa tapularında kime ne kadar yer verileceğinin belirsiz olduğunu ifade etti. 


Birgün


Geri Dön