24 / 04 / 2024

Okul yapılan evin sahibi geri döndü çocuklar sokakta kaldı

Okul yapılan evin sahibi geri döndü çocuklar sokakta kaldı

Hakkari'de okul olarak kullanılan evin sahibi köye geri dönünce, çocuklar sokakta kaldı



Şemdinli'nin Tütünlü Köyü'ne bağlı Güleç Mezrası'nın 5 kilometre uzağında bulunan ve 15 haneden oluşan Yeni Mahalle'de 30 ilköğretim okulu öğrencisi vardı. Kış aylarında 5 kilometre yol kat ederek mezradaki okula gitmek zorunda kalan 30 öğrenciyi bu sıkıntıdan kurtarmak için, Şemdinli Milli Eğitim Müdürlüğü geçen yıl ilginç bir yönteme başvurdu. Yetkililer, Selahattin Gergöz adlı köylünün Yeni Mahalle'ye bir ev yaptığını öğrenince buraya talip oldu. Milli Eğitim, evinin duvarlarını tamamlayıp üstünü kapatan köylüye, kapı ve pencere yardımında bulunacağını, buna karşılık da evin bir yıllığına okul olarak kullanmak üzere kendilerine verilmesini istedi. Gergöz, bu anlaşmayı kabul edince öğrenciler geçen yıl burada eğitim gördü. Köylü, yeni evine taşınınca 30 öğrenci okulsuz kaldı. Köy camisinin koridoruna istifledikleri sıralarını, tahtalarını her sabah dışarıya çıkarıp, açık havada sınıf oluşturan öğrenciler, yeni bir okul istiyor.

5 milyon kişi okuma yazma bilmiyor!

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, bakanlığının ve bağlı kuruluşların bütçesini sunan Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, Türkiye'nin eğitim alanındaki içler acısı halini gözler önüne serdi. Bakan Çubukçu, TÜİK'in 2008 rakamlarına göre 3 milyon 850 bini kadın olmak üzere 4 milyon 930 bin kişinin okuma yazma bilmediğini söyledi. Kadın okur yazarlığının yükseltilmesi için de 'ana kız okuldayız' kampanyası yapıldığını, bu kampanyaya 377 bin 279 kişinin katıldığını anlattı.

10 bin kadrolu öğretmen atanacak

Çubukçu, bu ay içinde 10 bin kadrolu öğretmen ataması yapılacağını da söyledi. "Kasım ayı bitmeden atamaları yapmayı düşünüyoruz" dedi. Çubukçu, Kasım ayında atanacak öğretmenlerin tamamının kadrolu olacağını açıkladı.

Öğretmen maaşları 1.302 liraya yükseldi

Çubukçu, 2002'de 470 lira olan öğretmen maaşlarının 2009 yılında 1.302 liraya yükseltildiğini belirtirken 2002'de ek ders ücreti ile birlikte 635 lira alan bir öğretmenin, 2009'da ek ders ücreti ile birlikte 1.699 lira maaş aldığını söyledi.
Vatan


Geri Dön