24 / 04 / 2024

Okullara yeni mimari standartlar geliyor!

Okullara yeni mimari standartlar geliyor!

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan ‘Eğitim Yapıları Asgari Tasarım Standartları Kılavuzu’na göre inşa edilecek yeni okullarda öğretmenlerin odaları, etkinlikler ve teneffüs aralarında öğrencinin gözetlenebileceği şekilde konumlanıyor.



MÎLLÎ Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından hazırlanan hazırladığı ‘Eğitim Yapılan Asgari Tasarım Standartlan Kılavuzu’ okul mimarisinde yeni standartlar getiriyor. Okulların fiziki yapışım belli kurallara bağlayan kılavuz, öğrencilerin gün boyu gözetim altmda kalmasını öngörüyor. MEB taralından 15-20 yıl öncesinin koşullarına göre tasarlanmış binaların bugünün ihtiyaçlarına cevap vermediği gerekçesiyle hazırlanan kılavuza göre, müdür odalan özellikle ders dışı etkinlikler ve teneffüslerde öğrencilerin rahatlıkla izlenebileceği, okulun girişlerine görüş açısı halamından hâkim konuma yerleştirilecek ve idari personel odası ile irtibatlı olacak. Öğretmenler odası ve zümre öğretmenler odası da öğrenciyi gözlemlemeyi ve sürekli iletişimi kolaylaştıracak şekilde konumlandırılacak.


Kılavuzun, okulların gelişime dönük alanlara kurulmasını öngörerek yapılaşmanın önünü açtığı öne sürülüyor. Böylelikle okulların çevrelerindeki alanlar değerlenecek ve inşa edilecek yeni binalardan rant geliri elde edileceği iddia ediliyor.


Daha aydınlık okullar oluşturularak, kapalı teneffüs alanlan düzenlenecek. İlkokullarda iği tim yapısı içinde planlanan ana sınıfının farklı girişi, araç yaklaşım alanı ve b ağmışız oyun alanı bulunacak. Ana sınıfı eğitim mekanları zemin katta, farklı bir koridora yerleştirilecek, okul içinden de bağlar sağlanacak.


Laboratuvarlar tercihen zemin katta tasarlanacak. Kantinler dön-altı kişilik gruplar halinde oturma imkânlı. tercihen zemin katta, bahçeye açılacak şekilde planlanacak. Öğrenci kapasitesine göre binada kolay algılanabilir konumda, biri asansör veya bina içi rampası yanında olmak üzere, en az iki adet ana merpen bulunacak.


Güvenlik önemseniyor


Giriş kapılarında güvenliği sağlayacak, giriş ve çıkışlan kontrol edecek en az 3 metrekare büyüklüğünde kontrol kulübeleri yapılacak. Gece için iyi aydınlatılmış, güvenli, öğretmenler kadar öğrenci velileri, ziyaretçiler ve engelli araçları için de yeterli otopark alanlan ayrılacak. Okulun her iç mekanının en fazla tek yüzünde özel renk kullanılacak ve pembe-mavi ayrımından veya cinsiyet aynıcı tanımlamalardan kaçınılacak.


Kılavuzun getirdiği bir diğer gelişme ise okulların trafik yoğunluğundan az etkilenen. toplu taşıma araçlarına rahat erişilebi-len ve havaalanı, demiryolu, otoyol ve


fabrika gibi gürültülü yerlerden uzak bölgelere inşa edilecek olması. İlkokul, ortaokul ve liselerin her biri müstakil bağımsız binalar olarak planlanacak.


Okulların giriş i holleri öğrenci sayışma göre geniş ve aydınlık olarak tasarlanacak. Holler, öğrencilerin yığılma olmadan, hızlı ve kolayca dışarıya çıkabilmelerine imkân verecek. İnce uzun koridorlar yerine iç bahçeli yerleşim planlan tercih edilecek. Soğuk bölgelerde yapılacak binaların koridorlarında ve ana sınıflarında öğrencilere toplanma imkânı sağlayacak açıklıklar oluşturularak, kapalı teneffüs alanları düzenlenecek.


Yurt Gazetesi


Geri Dön