19 / 04 / 2024

Olası deprem için 1582 okul 49 hastahane yenilendi!

Olası deprem için 1582 okul 49 hastahane yenilendi!

Olası depreme karşı kentsel dönüşüm projeleri hız kesmeden devam ediyor. Peki okul ve hastanelerin durumu ne? İSMEP Koordinatörü Kazım Gökhan Elgin’e yenilenen kamu binalarını sorduk...



TÜRKIYE’de ilk defa uygulanan risk azaltma projesi olan Istanbul Sismik Riskin Azaltılması ve Acil Durum Hazırlık Projesi (ISMEP), bugün afet oluşmadan önlem alma yaklaşımının sadece ülkemizde değil, dünya üzerinde de en başarılı örneklerinden biri. Proje, acil durum hazırlık kapasitesinin artırılması, öncelikli kamu binaları için sismik riskin azaltılması ve imar ve yapı mevzuatının uygulanması gibi temel bileşenlerden oluşuyor. Temel amacı kamu binalarının depreme dayanıklı hale gelmesi olan proje kapsamında okullar, hastaneler, yurtlar, sosyal hizmet binaları ve idari binalara ya güçlendirme ve onarım çalışması yapılıyor ya da binalar yeni denyapılıyor. ISMEP’in son güncellenen, 2014 verilerine göre şimdiye kadar toplam 1454 kampus, 2352 bina incelendi. Bunlardan 700 kampus ve 909 binaya güçlendirme ve onarım yapılırken 235 kampusla 266 bina yıkılıp yeniden inşa edildi. Toplamda 1582 okul, 49 hastane yenilenmiş oldu.


2020’DE TAMAMLANACAK


Proje için 2008’de Avrupa Yatırım Bankası, 2010’da Avrupa Konseyi Kalkınma Bankası, 2011’de Dünya Bankası ve son olarak da 2012’de Islam Kalkınma Bankası ile Türkiye arasında imzalanan anlaşmalar sonucunda, totalde 1 milyar 213 milyon Euro yardım yapıldı. Projenin yeni gelecek kaynaklarla birlikte 2020 yılında tamamlanması bekleniyor. Proje kapsamında yapılan binalar ise basit bir mimari ile inşaa edilmiyor. Hastanelerde akıllı bina sistemleri kullanılırken, okul inşaatlarında kullanılan modern mimari kurumların fiziksel olarak sürdürülebilirliğini artırıyor.


1 MİLYON 200 BİN ÖĞRENCİYİ ETKİLEDİ


Istanbul Valiliği, Istanbul Proje Koordinasyon Birimi Direktörü Kazım Gökhan Elgin projeyle ilgili her detaya hâkim. Dünyada da çok bilinen bu projeyle ilgili olarak 27 ülkede düzenlenen panellere konuşmacı olarak katılan Elgin; “Proje kapsamına dahil ettiğimiz binalar 1999 yılı öncesinde yapılan kamu binalarıdır. Bu binaların tespitinde, afet planlarındaki yerleri, fay hattına yakınlıkları ve barındırdıkları nüfusu göz önüne alarak öncelik sıralaması yaptık. Şimdiye kadar 1 milyon 200 bin öğrencinin daha sağlıklı binalarda eğitim görmesini sağlamış olduk. Yaptığımız binalarda doğal malzeme kullanıyoruz. Binaların enerji verimliliğine ve üzerine yapıldığı arsanın dinamiklerine uygun olmasına dikkat ediyoruz. Öyle ki yaptığımız bazı binalar Arkitera Mimarlık Ödülleri’nde dereceye girdi. Sıradan bir yenileme yapmıyoruz” dedi.


Kapasite 2 kat arttı


OKMEYDANI Eğitim ve Araştırma Hastanesi yeniden inşa edilen yapılar arasında. Ancak arsasında yeni bir bina yapılması için yeterli alan olduğundan hastane tahliye edilmedi ve bahçe içine bir bina daha yapıldı. Yeni bina tamamlandığında hastane oraya transfer olacak ve eski bina da yıkılıp yerine yenisi inşa edilecek. Bu yenilenme sayesinde hastanenin kapasitesi de iki katına çıkmış olacak.


Aslı Öztürk-Habertürk


Geri Dön