28 / 03 / 2024

Olimpiyat Kompleksi 'ni Polimeks A.şž. yapacak!

Olimpiyat Kompleksi 'ni Polimeks A.şž. yapacak!

Türkmenistan"da inşa edilecek Orta Asya"nın en büyük Olimpiyat Kompleksi"nin büyük bölümünü Türk firması Polimeks A.şž. yapacak. Toplam 5 milyar dolara mal olacak Olimpiyat kompleksinde 2017 Asya Olimpiyatları düzenlenecek



3 etapta inşa edilecek olan ve toplam yatırım bedeli 5 milyar doları bulan kompleksin, 2 milyar dolar tutarındaki ilk etabını Polimeks tamamlayacak. 150 hektar alanda inşa edilecek olimpiyat kompleksi, 2017 Asya Olimpiyatları"na da ev sahipliği yapacak. Polimeks A.şž. Yönetim Kurulu Başkanı Erol Tabanca, inşa edilecek Aşkabat Olimpiyat Kompleksi"nin tüm dünyada örnek gösterilebilecek kompleksler arasında yer alacağını belirterek, œAşkabat Olimpiyat Kompleksi, Asya"nın en büyük spor kompleksi olacak. Türkmenistan Cumhurbaşkanı da bu projeyi çok önemsiyor. Bu proje iki ülkenin dünya kamuoyunda tanıtımı açısından çok önemli. Proje hem Türkmenistan hem de bizim için sıçrama noktası olacak dedi.

Polimeks A.şž."nin Türkmenistan"da pek çok anlamlı projenin sorumluluğunu üstlendiğini belirten Tabanca, şunları söyledi:

20 bin kişiye istihdam
œTürkmenistan"da Türkiye için büyük potansiyel var. şžu ana kadar 99 adet kontrat imzaladık. Bunların 78 tanesini tamamladık. Halihazırda 21 projenin inşaatını sürdürüyoruz. Olimpiyat Kompleksi"yle birlikte bu ülkede toplam 5 milyar dolar tutarında projeyi   tamamlamış olacağız. Aşkabat"ta yaklaşık 20 yıldır kamu kurumları, anıtlar, müzeler, hastaneler gibi kentleşme adına önemli mimari özelliklere sahip birçok yapıya   imza attık. Yaptığımız işler iki ülkenin ortak kültürü, din ve dil birliğimiz arasında çok ciddi bir güven ilişkisi geliştirdi. Burada 20 bin kişiye istihdam   sağlıyoruz. Türkmenistan"ın en büyük ciroya sahip şirketiyiz. Türkmenistan sadece   bizim için değil pek çok Türk şirketi için aynı öneme sahip.

Kompleksin ilk etabının 2014 tamamının ise 2016 yılında bitirilmesinin ve 2017 Asya Olimpiyatlarına ev sahipliği yapmasının planladığını ifade eden Tabanca, œAşkabat Olimpiyat Kompleksini benzerlerinden ayıran en önemli özelliği şehir merkezinde ve şehrin mimarisine uygun olarak tasarlanmış olması. Kompleks Uluslararası Atletizm Federasyonları Birliği (IAAF),   Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği (FIFA) ve Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) şartlarına uygun olarak inşa edilecek diye konuştu. Polimeks"in ortaklarından Cem Siyahi de, hali hazırda yaklaşık 5 milyar dolarlık iş hacmi ve kuruluşundan bugüne kadar gerçekleştirdikleri projelerle   dünyanın en büyük inşaat şirketleri arasında yer aldıklarını ifade etti. Siyahi, geçen yılki ihracat rakamlarının 750 milyon dolar olduğunu da bildirdi.

Dünya çapında sporcu yetiştirme hedefi koydu

TÜRKMENİSTAN Cumhurbaşkanı Gurbanguly Berdimuhamedov,   Olimpiyat Kompleksinin temel atma töreninde   ata bindi ve œTürkmenistan"ın Büyük Kalkınış döneminin kültürel ve spor   amaçlı yeni tesislerin inşasıyla hatırlanmasını hedefliyoruz dedi. Aşkabat Olimpiyat Kompleksi de bu amaca hizmet edeceğini söyleyen Berdimuhamedov, Türkmenistan"ın dünya çapında sporcu yetiştirme   hedefi doğrultusunda da adımlar attığını ve bu konuda da,   tesislerin büyük önem taşıdığını ifade etti. Stadyum, spor tesisi, açık hava spor kompleksleri ve spor sahaları inşaatlarının ülke geneline yayıldığını hatırlatan Berdimuhamedov, œOlimpiyat Kompleksi sadece Türkmenistan"ın değil, Orta Asya"nın gururu olacak dedi.

10 bin kişilik kapalı buz pateni salonu

Olimpiyat kompleksinin ilk etabını gerçekleştirecek olan Polimeks, çeşitli spor dalları için modern tesisler, oteller, sporcular için   konutlar ve restoran, ticaret merkezi dinlenme tesisler gibi sosyal amaçlı tesisler kuracak. 10 bin kişilik kapalı buz pateni salonu dahil olimpiyatlara hazırlanan sporcular için 350 kişilik okul ve yurt, su sporları için 5 bin kişilik havuz, 3 bin kişilik tenis kortu, 5 bin kişilik kapalı bisiklet pisti ve diğer spor dalları için kompleks tesisler inşa edilecek. 33 bin kişilik stadyum 60 bin kişilik kapasiteye çıkarılacak.
Hürriyet/Adem KABAYEL

Konu ile ilgili basında çıkan diğer haberler:

30 bin dolarlık kaldırımdan 2 milyar dolarlık proje çıkardı

Türk şirketi Polimeks İnşaat 1995"de 30 bin dolarlık küçük bir kaldırım inşaatıyla girdiği Türkmenistan"da 2017 Asya Olimpiyatları"na ev sahipliği yapacak dev tesisin 2 milyar dolarlık ilk etabının inşaatına başladı

Türkmenistan"da 1995 yılında 30 bin dolarlık küçük bir kaldırım inşaatıyla işe başlayan müteahhit Erol Tabanca"nın şirketi Polimeks, 2017 Asya Olimpiyatları"na ev sahipliği yapması planlanan dev Aşkabat Olimpiyat Kompleksi"nin 2 milyar dolarlık ilk etabının temelini attı.     Türkmenistan Cumhurbaşkanı Gurbanguly Berdimuhamedov"un girişimiyle başlatılan proje tamamlandığında Orta Asya"nın en büyük spor kompleksi olacak. 3 etapta inşa edilmesi planlanan ve toplam yatırım bedeli 5 milyar doları bulacak olan kompleksin, yaklaşık 2 milyar dolar tutarındaki ilk etabını Türk şirketi Polimeks inşa edecek. Aşkabat Olimpiyat Kompleksi için 5 Kasım"da Berdimuhamedov"un da katıldığı görkemli bir temel atma töreni düzenlendi. Türkmenistan"ın Büyük Kalkınma döneminin, kültürel ve spor amaçlı tesislerin inşasıyla hatırlanmasını hedeflediklerini söyleyen Berdimuhamedov, Türkmenistan"ın dünya çapında sporcu yetiştirme hedefi doğrultusunda adımlar attığını belirtti. Bugüne kadar stadyum, spor tesisi, açık hava spor kompleksleri ve spor sahaları inşaatlarının ülke geneline yayıldığını hatırlatan Berdimuhamedov, yeni inşa edilecek kompleksin tüm Orta Asya"nın gururu olacağını dile getirdi. Tek kontratta en büyük işAşkabat Olimpiyat Kompleksi"nin ilk etabını üstlenen Polimeks İnşaat"ın Yönetim Kurulu Başkanı Erol Tabanca, projenin tüm dünyada örnek gösterilmeye aday olduğunu belirterek, inşaatı üç etaptan oluşan ve toplamda 4 milyar 980 milyon dolara mal olması beklenen kompleksin 1 milyar 970 milyon dolarlık ilk etabının inşasına başladıklarını söyledi. Tabanca, œTürk inşaat şirketleri 2009"da dünyada 20 milyar dolarlık projeye imza attı. Biz olimpiyat kompleksiyle bir yılda yapılmış kontratların yüzde 10"u tutarındaki işi tek kontratla üstleniyoruz. Tek kontratta bu kadar büyük iş yok dedi.Tabanca, Türkmenistan"da şu ana kadar 99 adet kontrat imzaladıklarını belirterek, œBunların 78 tanesini tamamladık. 21 projenin inşaatını sürdürüyoruz. Olimpiyat Kompleksi"yle birlikte bu ülkede toplam 5 milyar dolarlık projeyi tamamlamış olacağız dedi. Tabanca, kompleksin 2016"da bitirilmesinin ve 2017 Asya Olimpiyatları"na ev sahipliği yapmasının planladığını belirterek, œAşkabat Olimpiyat Kompleksi"ni benzerlerinden ayıran en önemli özellik, şehir merkezinde ve şehre uygun tasarlanması. Olimpiyatlardan sonra da spor tesisi ihtiyacını karşılayacak dedi.

Asya"nın en büyük olimpiyat kompleksi
Temeli atılan olimpiyat kompleksinin ilk etabını gerçekleştirecek olan Polimeks, çeşitli spor dalları için modern tesisler, oteller, sporcular için konutlar ve restoran, ticaret merkezi dinlenme tesisler gibi sosyal amaçlı tesisler kuracak. Ayrıca, 10 bin kişilik kapalı buz pateni salonu dahil olimpiyatlara hazırlanan sporcular için 350 kişilik okul ve yurt, su sporları için 5 bin kişilik havuz, 3 bin kişilik tenis kortu, 5 bin kişilik kapalı bisiklet pisti ve diğer spor dalları için kompleks tesisler inşa edilecek. Olimpiyat köyü projesi çerçevesinde, mevcut 33 bin kapasiteli Olimpiyat stadyumu da onarılarak, kapasitesinin 60 bine çıkartılması öngörülüyor. Projenin 2014 yılında teslim edilmesi öngörülüyor. Olimpiyat köyü projesinin aşama aşama tamamlanacağı belirtildi.

20 bin çalışanı var

Erol Tabanca, Türkmenistan"ın başkenti Aşkabat"ta yaklaşık 20 yıldır kamu kurumu, anıt, müze ve hastane gibi önemli mimari özelliklere sahip birçok yapıya imza attıklarını belirterek, œYaptığımız işler iki ülkenin ortak kültürü, din ve dil birliğimiz arasında çok ciddi bir güven ilişkisi geliştirdi. Burada 20 bin kişiye istihdam sağlıyoruz. Türkmenistan"ın en büyük ciroya sahip şirketiyiz. Türkmenistan   sadece bizim için değil pek çok Türk şirketi için aynı öneme sahip olmuştur
diye konuştu. Tabanca, Türkmenistan"da şu ana kadar 99 adet kontrat imzaladıklarını belirterek, aralarında Bağımsızlık Anıtı ve Tarafsızlık Anıtı"nın bulunduğu 78 projeyi tamamlayarak teslim ettiklerini, halihazırda ellerinde devam eden 21 proje bulunduğunu söyledi.

Guinness"e ve Türkmen parasına adını yazdırdı
Eskişehirli mimar Erol Tabanca, 1992 yılında bir inşaat firmasında yönetici olarak gittiği Türkmenistan"da dünyanın en büyük 102. müteahhiti haline geldi. İlk işi 30 bin dolarlık küçük bir kaldırım inşaatı olan Tabanca, aralarında Türkmenistan"ın en önemli simgelerinin de bulunduğu 78 projeye imza attı. Tabanca"nın şirketi Polimeks, Olimpiyat Kompleksi"yle birlikte ülkede toplam 5 milyar dolarlık proje tamamlamış olacak.

Fıskiye ile rekor kırdı
1957 doğumlu Tabanca,  Ankara  Devlet Mimarlık Mühendislik Akademisi Mimarlık Fakültesi"ni bitirdi. 1992"de yönetici olarak Türkmenistan"a gitti. 1995"de üç yakın arkadaş olan Erol Tabanca, Cem Siyahi ve Abdullah Gözener Polimeks"i kurdu. Polimeks ilk olarak bir kaldırım inşaatı, ardından da bir park projesini tamamladı. Parkın açılışında eski Türkmenbaşı Saparmurad Niyazov"la tanışan Tabanca o günden sonra da aldığı işlerle Türkmenistan"ın en büyük müteahhitlerinden birisi haline geldi. şžirket 15 yılda Türkmenistan"daki anıtsal yapılardan ticari komplekslere uzanan geniş bir portföyün sahibi oldu. Polimeks"in yaptığı Bağımsızlık Anıtı ve Tarafsızlık Anıtı, Türkmen parası 10 bin Manat banknotlarının üzerinde yer alıyor. şžirketin Türkmenistan"da 2008 yılında inşa ettiği havuz ve fıskiye kompleksi ise Guinness Rekorlar Kitabı"na girdi.

En büyük 45. Türk şirketi iş hacmi 5 milyar dolar
Polimeks, 20 bine yakın çalışanı ve yaklaşık 5 milyar dolarlık iş hacmiyle dünyanın en büyük inşaat şirketleri arasında yer alıyor. Uluslararası inşaat sektörü dergisi Enginnering News Record (ENR) tarafından hazırlanan ˜En büyük 225 Uluslararası Müteahhit" sıralamasında 2010 yılında 102"nci sıraya yer alan Polimeks İnşaat, bu yılki ˜Fortune Türkiye 500" sıralamasında ise Türkiye"nin en büyük şirketleri arasında 45"inci oldu.

730 milyon dolar ciro
Polimeks, inşaat ve taahhüt sektöründe ise Türkiye"nin en büyük 4"üncü şirketi olarak belirlendi.
Polimeks"in devam eden 21 projesin yüzde 95"i Türkmenistan"da, yüzde 5"i ise Türkiye, Kazakistan ve Rusya"da yer alıyor. Türkiye"de bugüne kadar Kemer Country Residence, Kemerburgaz Orman evleri ile Kempinski Residence Astoria"nın inşasını işlerini üstlenen Polimeks, Rusya Sanayiciler ve İşverenler Birliği tarafından düzenlenen œRusya"nın en iyi şirketleri yarışmasında Ritz Carlton Oteli inşaatıyla œBüyük Katerina ödülüne layık görüldü.
2009 yılı cirosu 730 milyon dolar olar Polimeks"in devam eden projelerinin toplam tutarı ise 4.9 milyar dolara yakın.
Milliyet/FEHİM GENç

Orta Asya'nın en büyük spor kompleksini Türk şirketi inşa edecek
 
Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta yapılacak Orta Asya'nın en büyük 'Olimpiyat Kompleksi'nin temeli törenle atıldı.

150 hektar alanda inşa edilecek kompleks, 2017 Asya olimpiyatlarına ev sahipliği yapacak. 3 etapta inşa edilmesi planlanan ve toplam yatırım bedeli 5 milyar doları bulacak olan kompleksi Türk şirketi Polimeks inşa edecek.

Türkmenistan Cumhurbaşkanı Gurbanguli Berdimuhammedov, temel atma töreninde yaptığı konuşmada, Türkmenistan'ın Büyük Kalkınış döneminin kültürel ve spor amaçlı yeni tesislerin inşasıyla hatırlanmasını hedeflediklerini söyledi. Berdimuhammedov, temeli atılan Aşkabat Olimpiyat Kompleksi'nin de bu amaca hizmet edecek önemli bir yatırım olduğunu kaydeti. Polimeks Yönetim Kurulu Başkanı Erol Tabanca da, inşa edilecek kompleksin tüm dünyada örnek gösterilebilecek kompleksler arasında yer alacağını belirterek, şirket olarak Türkmenistan'da pek çok anlamlı projenin sorumluluğunu üstlendiklerini söyledi. Türkmenistan'da Türkiye için büyük potansiyel bulunduğunu ve bu ülkede şu ana kadar 99 kontrat imzaladıklarını vurgulayan Tabanca, 'Bunların 78 tanesini tamamladık. Halihazırda 21 projenin inşaatını sürdürüyoruz. Burada 20 bin kişiye istihdam sağlıyoruz. Türkmenistan'ın en büyük ciroya sahip şirketiyiz.' dedi. Tabanca, 2017 Asya Olimpiyatları'na ev sahipliği yapması planlanan stadyumun Uluslararası Atletizm Federasyonları Birliği (IAAF), Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği (FIFA) ve Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) şartlarına uygun olarak inşa edileceğini söyledi.

şžirketin ortaklarından Cem Siyahi de, halihazırda yaklaşık 5 milyar dolarlık iş hacmi ve kuruluşundan bugüne kadar gerçekleştirdikleri projelerle dünyanın en büyük inşaat şirketleri arasında yer aldıklarını ifade etti.
Zaman/ YASİN BABACAN  

Orta Asya'nın stadında Türk imzası

Türkmenistan'da Orta Asya'nın en büyük olimpiyat stadını inşaa eden Polimeks, 5 milyar dolarlık yatırımı 2017 yılına kadar bitirecek.
 
Polimeks İnşaat Başkanı Tabanca, 'Stadın 2017 yılında gerçekleştirilecek olan Asya Olimpiyatları'na ev sahipliği yapmasını istiyoruz' dedi

Türkiye'de Kemer Country Residance, Kempinski Residance Astoria gibi projelere imza atan ve 15 yıldır Türkmenistan'da çeşitli inşaat işlerini gerçekleştiren Polimeks İnşaat, Orta Asya'nın en büyük spor kompleksi olan Aşkabat Olimpiyat Kompleksi'nin temelini attı. 2017 yılında bitmesi planlanan olimpiyat stadının Asya Olimpiyatları'na da ev sahipliği yapması hedefleniyor.

21 projemiz daha var

Polimeks İnşaat Başkanı Erol Tabanca, projenin üç etapta tamamlanacağını ve toplam yatırım maliyetinin 5 milyar dolar olduğunu söyledi. İlk etabı 2 milyar dolara mal olacak projenin 2017 yılında tamamlanacağını kaydeden Erol Tabanca, 'Türkmenistan'da bugüne kadar 99 proje için anlaşma imzalandık. Bugüne kadar 2 bin kişilik otel, Türkmenbaşı şehrinin alt yapı hizmetleri, buz hokeyi salonu gibi projelerinin de aralarında olduğu 78 inşaatı tamamladık. Türkmenistan'da 21 inşaatımız daha devam ediyor' dedi.

Fırsatlar çok

Türkmenistan'da ne zaman iyi bir iş yapsalar devamının geldiğini belirten Tabanca, ülkenin iş yapmak isteyen firmalara büyük fırsatlar sunduğunu dile getirdi Tabanca, 'Tekstil, sanayi ve inşaat yan malzemeleri üretimi konusunda 30 milyar dolarlık yatırım fırsatı bulunuyor. Ülkede pek çok alt yapı çalışması başlamış durumda. Ayrıca müteahhitlik hizmetlerine de ihtiyaçları var. şžu ana kadar yapılan projeler yapılacak olanın binde biri' diye konuştu.

500 milyon dolar ihracat

Türkiye'de ihracatta 10'uncu sırada yer aldıklarının altını çizen Tabanca, 2009 yılında 730 milyon dolarlık ciro elde ettiklerini ve Türkiye'den 500 milyon dolar civarında ihracat gerçekleştirdiklerini ifade etti. Polimeks'in Türkmenistan'da gerçekleştirdiği iş hacminin yüzde 72'sinin Türkiye'ye döndüğünü bildiren Tabanca, 'çakıl, kum ve çimento dışında tüm inşaat malzemeleri ülke dışından geliyor. Bugüne kadar Türkmenistan'da 1.1 milyar dolarlık inşaat projesi gerçekleştirdik. Devam eden projelerimizin yüzde 95'i Türkmenistan'da geri kalanı ise Türkiye, Kazakistan ve Rusya'da bulunuyor' dedi.

Devlet Başkanı bisiklet sürüp ata bindi

Orta Asya'nın en büyük olimpiyat stadı olan Aşkabat Olimpiyat Kompleksinin temeli, Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguly Berdimuhamedov'un katılımıyla atıldı.   Berdimuhamedov törende siyasetlerinin sağlıklı bir nesil oluşturmaktan geçtiğinin altını çizdi. Açılış töreninde çeşitli gösteriler düzenlenirken, Berdimuhamedov da bisiklete sürüp ata binerek vatandaşlarını selamladı.
Bugün/Zeynep CEYLAN

Türkmenistan olimpiyatlara iddialı hazırlanıyor

Aşkabat Olimpiyat Kompleksi"nin temeli dün düzenlenen görkemli bir törenle atıldı. Orta Asya"nın en büyüğü olması hedeflenen kompleks, 2017 Asya Olimpiyatları"na ev sahipliği yapacak. 3 etapta inşa edilmesi planlanan ve toplam yatırım bedeli 5 milyar doları bulacak olan kompleksiTürk şirketi Polimeks İnşaat yapacak.

Türkmenistan, Orta Asya"da spor kültürünün gelişimine ve gelecek nesillerin sporla iç içe büyümesine destek olmak amacıyla bir çok değişik spor organizasyonu ve müsabakaların düzenleneceği uluslararası standartlarda bir olimpik kompleks yatırımı için start verdi. Türkmenistan Cumhurbaşkanı Gurbanguly Berdimuhamedov"un girişimiyle başlatılan proje tamamlandığında Orta Asya"nın en büyük spor kompleksi olacak.   İnşaatı 3 etaptan oluşacak ve Türk şirketi Polimeks İnşaat"ın inşa edeceği Aşkabat Olimpiyat Kompleksi için 5 milyar dolar tutarında yatırım yapılacak  

Aşkabat Olimpiyat Kompleksi için 5 Kasım 2010 Cuma günü Türkmenistan Cumhurbaşkanı Berdimuhamedov"un katıldığı görkemli bir temel atma töreni düzenlendi. Cumhurbaşkanı Berdimuhamedov, törende yaptığı konuşmada Türkmenistan"ın Büyük Kalkınış döneminin kültürel ve spor amaçlı yeni tesislerin inşasıyla hatırlanmasını hedeflediklerini belirtti. Temeli atılan Aşkabat Olimpiyat Kompleksi"nin de bu amaca hizmet edecek önemli bir yatırım olduğunun altını çizdi.

Türkmenistan"ın her geçen yıl Olimpiyat hareketine aktif bir şekilde katıldığını ve bunun artarak devam edeceğini söyledi. Cumhurbaşkanı Berdimuhamedov,Türkmenistan"ındünya çapında sporcu yetiştirme hedefi doğrultusunda adımlar attığını ve bu sporcuların yetiştirilmesi sürecinde,   tesislerin büyük önem taşıdığını ifade etti. Bugüne kadar stadyum, spor tesisi, açık hava spor kompleksleri ve spor sahaları inşaatlarının ülke geneline yayıldığını hatırlatan Cumhurbaşkanı Berdimuhamedov, yeni inşa edilecek kompleksin sadece Türkmenistan"ın değil, tüm Orta Asya"nın gururu olacağını dile getirdi..

˜Türkmenistan"da Türkiye için büyük potansiyel var" Aşkabat Olimpiyat Kompleksi"nin ilk etabını üstlenen Polimeks İnşaat"ın Yönetim Kurulu Başkanı Erol Tabanca, Türkmenistan"da şu ana kadar 99 adet kontrat imzaladıklarını belirterek ˜Bunların 78 tanesini tamamladık. Halihazırda 21 projenin inşaatını sürdürüyoruz. Olimpiyat Kompleksiyle birlikte bu ülkede toplam 5 milyar dolar tutarında projeyi tamamlamış olacağız" dedi.

Türkmenistan Cumhurbaşkanı Berdimuhamedov"un vizyoner bir dünya lideri olduğunu belirten Tabanca ˜Türkmenistan"ın bu vizyon ışığında sürdürülen büyük bir gelişim hamlesi var ve bu süreç de Türk firmaları için büyük potansiyel taşıyor" diye konuştu.

Aşkabat Olimpiyat Kompleksi"nin tüm dünyada örnek gösterilmeye aday bir proje olduğunun altını çizen Tabanca, Polimeks İnşaat"ın Türkmenistan"da pek çok anlamlı projenin sorumluluğunu üstlendiğini ifade etti.

Tabanca,inşaatı 3 etaptan oluşan ve toplamda 4,980 milyar dolara mal olması beklenen Aşkabat Olimpiyat Kompleksi"nin 1,970 milyar dolarlık ilk etabının inşasına başladıklarını belirterek, kendilerine güvenerek böylesi önemli bir kompleksin inşaatını teslim ettikleri için başta Türkmenistan Cumhurbaşkanı Berdimuhamedov olmak üzere tüm Türkmenistan halkına müteşekkir olduklarını söyledi.
Tabanca, Polimeks İnşaat"ın bugüne kadarki gelişiminde bu ülkede üstlendiği projelerin çok anlamlı bir yeri olduğunu kaydetti.

Erol Tabanca, Türkmenistan"ın başkenti Aşkabat"ta yaklaşık 20 yıldır kamu kurumları, anıtlar, müzeler, hastaneler gibi kentleşme adına önemli mimari özelliklere sahip birçok yapıya imza attıklarını belirterek, œYaptığımız işler iki ülkenin ortak kültürü, din ve dil birliğimiz arasında çok ciddi bir güven ilişkisi geliştirdi. Burada 20 bin kişiye istihdam sağlıyoruz. Türkmenistan"ın en büyük ciroya sahip şirketiyiz. . Türkmenistan sadece bizim için değil pek çok Türk şirketi için aynı öneme sahip olmuştur diye konuştu.

Tabanca, kompleksin 2016 yılında bitirilmesinin ve 2017 Asya Olimpiyatlarına ev sahipliği yapmasının planladığını ifade ederek, œAşkabat Olimpiyat Kompleksini benzerlerinden ayıran en önemli özelliği şehir merkezinde ve şehrin mimarisine uygun olarak tasarlanmış olması. Aşkabat Olimpiyat Kompleksi Asya"nın en büyük spor kompleksi olacak dedi.
Tabanca, stadyumun Uluslararası Atletizm Federasyonları Birliği (IAAF), Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği (FIFA) ve Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) şartlarına uygun olarak inşa edileceğini belirtti.

2017"de Asya Olimpiyatları"na ev sahipliği yapması hedefleniyor
Toplam inşaat alanı 1 milyon 400 bin metrekare olarak belirlenen kompleksin içinde,
¢  60 bin kişi kapasiteli olimpik stadyum
¢  15 bin kişi kapasiteli takım sporları ve jimnastik müsabakalarının düzenleneceği kapalı arena
¢  6 bin kişi kapasiteli ve içinde bowling, badminton ve masa tenisi gibi sporların da yapılabileceği kapalı bisiklet pisti kompleksi
¢  4.000 kişi kapasiteli kapalı tenis kortları
¢  5.000 kişi kapasiteli kapalı su sporları kompleksi
¢  17.000 kişiye kadar kapasiteli açık su sporları kompleksleri
¢  Engelli sporcuların müsabaka ve antremanlarına tahsis edilen çok amaçlı 2 bin kişi kapasiteli paraolimpik kompleks
¢  Takım sporları için 1.000 kişi seyirci kapasiteli açık spor sahaları
¢  Güreş, halter, eskrim ve boks sporlarının antrenmanlarının yapılacağı kapalı antrenman salonları
¢  Takım sporları ve jimnastik için antrenman salonlarının bulunacağı kompleks
¢  Açık tenis kortları
¢  12.000 sporcuyu ağırlayabilecek kapasitede konut ve sosyal alanlar
¢  Toplam 1.300 kişi kapasiteli 2 otel ve basın merkezi
¢  İş merkezi
¢  1.000 kişi kapasiteli restoran
¢  Sağlık ve rehabilitasyon merkezi
¢  5,5 km uzunluğunda olimpiyat köyü dahilinde ulaşımı kolaylaştırmak için monoray sistemi
¢  Yapay göller, açık kafeler, park alanları, bisiklet parkurları ve otopark alanları yer alıyor.

 


Geri Dön