26 / 04 / 2024

Ömer Çelik: Biz turizmi yeniden icat edeceğiz!

 Ömer Çelik: Biz turizmi yeniden icat edeceğiz!

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik:''Biz turizme baktığımızda turizmdeki stratejimizi yenilemekle yetinemeyiz. Artık değişen dünyada biz turizmi geliştirmeyeceğiz, bütün kazanımlarımızı sizle birlikte koruyarak turizmi yeniden icat edeceğiz''



Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, ''Biz turizme baktığımızda turizmdeki stratejimizi yenilemek, güncellemek, geliştirmek gibi kavramlarla yetinemeyiz. Artık değişen dünyada biz turizmi geliştirmeyeceğiz, bütün kazanımlarımızı sizle birlikte koruyarak turizmi yeniden icat edeceğiz'' dedi. 

     Çelik, Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) tarafından Antalya'da Kundu turizm bölgesindeki bir otelde düzenlenen yemeğe katıldı. 

     Bakan Çelik, burada yaptığı konuşmada, Antalya'yı turizm sektörünün öncüsü, itici gücü ve merkezi olarak değerlendirdi. Bunu bir örnekle anlatan Çelik, ''Bir filmde bir kişi hızlı okuma kursuna gidiyor ve kurs sonrası 4 ciltlik bir kitabı 20 dakikada okuduğunu söylüyor. Başka birisi de ona 'aklında ne kaldı-' diye soruyor. Verdiği cevap ise 'Olay Moskova'da geçiyor' oluyor. Bana da 'Turizm Bakanlığı nedir-' diye sorsalar ben de 'Olay Antalya'da geçiyor' derim'' dedi. 

     Antalya'nın turizm açısından bir marka olduğunu ve bu markanın Türkiye'nin sınırlarının ötesine geçtiğini ifade eden Çelik, Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak bu markanın daha da gelişmesi için çaba harcayacağını kaydetti. Çelik, Kültür ve Turizm Bakanı olarak paralel makamının Antalya olacağını bildirdi. 

     Turizm sektöründe çeşitli sorunların olduğundan haberdar olduklarını dile getiren Bakan Çelik, ''Sorunları alt alta yazıp, çözmek gerçek sorunu çözmez. Zaten bunları normal mekanizmalar yapıyor. Biz önümüze hep beraber büyük bir vizyon koyacağız, bunları takip ederek, önceliklerimizi belirleyeceğiz ve bu doğrultuda karşımıza çıkan sorunları çözeceğiz'' diye konuştu. 

     Türkiye'de son 10 yılda hem nitelik hem de nicelik alanında önemli gelişmeler yaşandığını ifade eden Çelik, Türkiye'nin son 10 yılda sessiz bir devrim gerçekleştirdiğini, bunu halkın yaptığını anlattı. 

     Son 10 yılda Türkiye'nin demokratik standartlarının Avrupa Birliği'ne üye ülkelerin standartlarına ulaştığına dikkati çeken Bakan Çelik, Türkiye'nin hem ekonomisiyle hem de demokrasisiyle dünyaya model olan bir ülke haline geldiğini kaydetti. Bakan Çelik, sözlerine şöyle sürdürdü: 

     ''Bugün güçlü ekonomiler sarsıntı geçirirken Türkiye'nin ekonomisi dimdik ayaktadır. Türkiye'nin tam ortasından bir hat çizin, güneyimizde Arap baharı denilen bölgede 300 yıllık dengeler değişirken, bütün dengeler altüst olurken, orada büyük demokrasi sancıları yaşanırken, Türkiye demokrasisiyle bir modeldir. Bu hattın yukarısına baktığımızda güçlü ekonomileri olan AB ülkeleri bugün büyük bir ekonomik krizle karşı karşıyadırlar. Türkiye güçlü ekonomisiyle de kuzeyindeki ülkeler için bir model. Yani aynı anda hem demokrasisiyle hem ekonomisiyle model olma bakımından Türkiye dünyada biricik ve tek bir ülkedir.'' 

     Turizm denilince o ülkenin demokrasisi, dış politikası, ekonomisi, kentleşmesi, eğitimi, sağlığı gibi bütün standartların akla geldiğini söyleyen Çelik, turizmin doğrudan evrensel ve doğrusal bir kavram olduğunu ifade etti. 

     Turizmin dünyadaki gelişmelerle doğrudan ilgili bir kavram olduğunun altını çizen Çelik, ''Etrafımızda 300 yıllık dengeler değişiyor ama Türkiye yaşanan gelişmeleriyle dünyanın gözdesi haline geliyor. O zaman biz turizme baktığımızda turizmdeki stratejimizi yenilemek, güncellemek, geliştirmek gibi kavramlarla yetinemeyiz. Artık değişen dünyada biz turizmi geliştirmeyeceğiz, bütün kazanımlarımızı sizle birlikte koruyarak turizmi yeniden icat edeceğiz'' dedi. 

     Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak elde edilen kazanımların farkında olduklarını söyleyen Çelik, bakanlığın sivil bir bakanlık olduğunu, turizm yatırımcılarına, müteşebbislere, dünyaya açık bir bakanlık olduğunu ifade etti. 

     Turizmden elde edilen gelirlerle ilgili açıklamada bulunan Bakan Çelik, eski Bakan Ertuğrul Günay'ın girişimleriyle hesaplama yönteminin değiştiğini, daha gerçek sonuçlar elde edildiğini belirtti. Turizmin milli gelirin oluşmasında ve Türkiye'nin ekonomik standardının yükseltilmesinde öncü bir sektör olmanın ötesine geçtiğini vurgulayan Çelik, turizmin Türkiye'nin geleceğinin stratejik sektörü haline geldiğini kaydetti. 

     Turizmin Türkiye'nin demokrasisinden, ekonomisinden, dış politikasından aldığı her girdiyi geri dönüşüm sağladığını anlatan Çelik, ''Turizm en doğru en stratejik alan olarak önümüze çıkmaktadır. Tek başına turizm yatırımcıları, müteşebbisleri, milli eğitimden sağlığa, ülkenin bütün kazanımlarından, ülkenin bütün tarihinden ve diğer birikimlerinden faydalanmak zorunda olduğumuz bir sektör'' dedi. 

     

     -''50 milyar dolarlık hedefe daha önce ulaşabiliriz''- 

     

     Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın birleştirilmesinin ardından kültürün turizmin bir tüketimi olarak değerlendirildiğini ifade eden Çelik, bunun turizm ve kültür kavramları açısından yanlış olduğunu kaydetti. Kültürün başlı başına bir kıymet olduğuna işaret eden Çelik, kültür başlı başına ele alındığında ve kültür programları bu şekilde geliştirildiğinde bu milletin kültür milleti olmasının sağlanacağını, turizme büyük katkıları olacağını bildirdi. 

     Kültür ve turizm alanında tek tek sorunların olduğunu, ancak asıl temel unsurun bu olmayacağını belirten Çelik, sözlerine şöyle devam etti: 

     ''Asıl yapmamız gereken Türkiye'nin dünyadaki kültür ve turizm imajını büyütmek ve güçlendirmektir. Enerjimin büyük bir kısmını bunun için harcayacağım. Eğer siz kararlıysanız, varsanız bizim 50 milyar dolarlık turizm gelirine ulaşmak için 2023'e beklememize gerek de yok, tahammülümüz de. Biz bunu çok önce yakalarız, siz varsanız bu hedefi daha önce gerçekleştirmeye ben varım. Bizim sorunlarımızın altını çizerek, sektörü bir ağlama duvarına dönüştürerek, sorunlarımızın içinde yuvarlanarak kaybedecek vaktimiz yok. Bütün bu sorunları çözme noktasında irademiz tam. Sizler zaten tüm bu engelleri, sorunları aşarak gelmişsiniz. Vizyonumuzu ortaya koyacağız, bunu paylaşacağız ve önceliklerimizi belirleyeceğiz. Yani artık Kartaca'yı savunma zamanı bitti, Roma'ya saldıracağız, hep beraber.'' 

     

     -Turizm değerlendirmesi- 

     

     Antalya Valisi Ahmet Altıparmak, turizm alanında önemli bir başarıya imza atıldığını, ancak bu başarının sürdürülebilirliğini sağlamak amacıyla yasal düzenlemelerin de yapılması gerektiğini ifade etti. Turizm alanında güven unsuruna önem verdiklerini, bu doğrultuda çalışmalar yaptıklarını anlatan Altıparmak, denetimler yaptıklarını, başarılı sonuçlar elde ettiklerini dile getirdi. 

     Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık, Türkiye'nin turizm alanında 1980'lerde başlayan bir başarı öyküsü yazdığını kaydetti. Turizm alanında en fazla misafir ağırlayan ülkeler sıralamasında Türkiye'nin bugün 6'ncı sırada yer aldığını ifade eden Ayık, ''Türkiye aslında turizmde sürdürülebilir büyümeyi sağlamış ülkelerden birisi olmuştur'' dedi. 

     AKTOB Başkanı Sururi Çorabatır da dünyada ve Türkiye'de hızlı değişimler yaşandığını ifade etti. Türkiye'nin son 10 yılda özellikle ekonomide, siyasette gösterdiği istikrarlı duruşuyla dünya ülkeleri arasında ilk 20'ye girmeyi başardığını kaydeden Çorabatır, turizm alanında da ilk 6'ya yükseldiğini bildirdi. 

     Türkiye'de geçen yıl turizmden 29,3 milyar dolar gelir elde edildiğini, Antalya'nın turizm gelirinden aldığı payın da yüzde 35 civarında olduğunu kaydeden Çorabatır, Antalya'nın Türkiye'de turizmi açısından önemli bir yeri bulunduğunu belirtti. 

     Toplantıya AK Parti Genel Başkan Yardımcıları Menderes Türel ve Mevlüt Çavuşoğlu da katıldı. 

AA


Geri Dön