26 / 04 / 2024

Ömer Çelik Milli Mensucat Fabrikası binalarını inceledi!

Ömer Çelik Milli Mensucat Fabrikası binalarını inceledi!

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Adana'da restorasyonu süren ve müzeye dönüştürülecek tarihi Milli Mensucat Fabrikası binalarında inceleme yaptı. Bakan Çelik tarihi yapının Türkiye’nin en büyük müzelerinden birine dönüşeceğini belirtti.



Restorasyon çalışmalarıyla ilgili yetkililerden bilgi alan Bakan Ömer Çelik, tarihi yapının Türkiye’nin en büyük müzelerinden birine dönüşeceğini belirtti.


“Batıda gördüğümüz özlediğimiz gibi yüksek tavanları, geniş koridorları, geniş sergi salonları, aynı zamanda geniş bahçeleri olan bir müze olacak” diyen Bakan Çelik, “Benim kafamdaki müze, idealimdeki müze hafta sonu, hafta içi çocukların gençlerin gelip gezdikleri eğlendikleri 24 saat yaşayan faaliyetlerin olduğu şehrin atar damarlarının attığı bir müze” dedi.


Bakan Çelik, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Genelde müzelere bakınca sadece geçmişi ifade eden, loş ışıkları olan, çalışmayan binaların içinde, karanlık binaların içindeki küçük mekanlar akla geliyor. Burayı öylesine düşündük ki, zaten tarihi de buna müsait, binaların içerisinde 24 saat yaşansın cıvıl cıvıl bir yer olsun. Bütün Adana'nın etrafındaki tarihi eserler bugünle ve gelecekle buluşsun burası sadece uzmanların değil normal zamanda ailelerin, çocukların, gençlerin bütün Adanalıların, coşkuyla, heyecanla, neşeyle geldikleri yer olsun. Ayrıca Adana'nın önemli faaliyetlerinin, bazı resepsiyonların, mezuniyet törenlerinin, kimi buluşmaların yapılabildiği mekan haline gelsin istiyordum.


Doğrusunu söylemek gerekirse bu haliyle, şimdiye kadar anlatılan kısmıyla da içim açılıyor burayı görünce bir an evvel bitmesi için de heyecanlanıyorum. Tam idealimdeki gibi yaşayan bir müze haline gelecek. Şehrin hayatıyla iç içe şehirle organik bir biçimde buluşmuş binaların orijinal hali korunmuş, duvarların orijinal hali korunmuş. Burası geçmişte yaşanmış seslerin, anıların, bütün heyecanların korunduğu, onun Adana'nın tarihiyle birleştiği onun da gençlerle çocuklarla onların gündelik hayatıyla birleştiği bir mekan haline gelecek inşallah.


Üzerine çok titizleniyorum buranın Bakanlıkta da hafta bir kere soruyorum ne aşamada diye şimdi de bizzat görmek istedim. Doğrusunu söylemek gerekirse inşallah bir an evvel biter ve Adanamıza kazandırmış oluruz. Burası hem Adana’ya vurduğumuz bir mühür olacak hem de Türkiye çapında mücevher gibi parmakla gösterilen bir yer olacak. Burada emeği geçen herkesi kutluyorum. Burası hepimizin sahip çıkması gereken bütün Adanalıların sahip çıkması gereken bir yer. İnşallah Adanamız için geleceğe bir eser bırakmış olacağız bununla birlikte.


Türkiye için de çok önemli şeyler yaptık Şanlıurfa’da yaptığımız bir müze var, Hatay’da bir müze yaptık, daha önce yapılmış eserler var, Gaziantep’te yapılmış eserler var. Bura da inşallah onların standardında, o gurur duyduğumuz eserlerin standardını da ileriye taşıyan bir şey olacak. Şimdiden Adanalıların hayatına damga vuracak bir yer olarak düşünüyorum. Doğrusu beni de çok heyecanlandırıyor. İnşallah en kısa zamanda bu mekanın açılışını hep beraber yaparız.”


TOKİ Haber


Geri Dön