28 / 03 / 2024

Ömer Çelik: Yabancı turist sayısı arttı!

Ömer Çelik: Yabancı turist sayısı arttı!

2014 yılı turizm verilerini açıklayan Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik İstanbul 'un yine rekor kırdığını, yabancı turist sayısında yüzde 5,5 artış olduğunu söyledi.



İngiltere'nin başkenti Londra'da temaslarda bulunan Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, 2014 yılı turizm verilerini değerlendirdi. Turizm alanında Türkiye'nin yeni rekorlara ulaştığının altını çizen Bakan Çelik, "2014 yılında ülkemizi ziyaret eden yabancı sayısı 2013 yılına kıyasla yüzde 5,5'lik bir artışla 34 milyon 910 bin kişiden, 36 milyon 837 bin 900 kişiye yükseldi. Bu ciddi bir artış çünkü etrafımızda bir sürü siyasi kriz varken, Türkiye ile ilgili birtakım olumsuz değerlendirmeler, olumsuz propagandalar yapılıyordu. Geldiğimiz noktada, bu olumsuz propagandaların hiçbir etkisinin olmadığı, Türkiye imajının çok doğru algılandığı ve algılatıldığı görülüyor" diye konuştu. 


Almanya, Rusya ve İngiltere...

Çelik, Dünya Turizm Örgütü'nün (DTÖ) en çok turist kabul eden ülkeler sıralamasına göre Türkiye'nin 6. sırada olduğunu hatırlatarak bu sıralamada 6'dan 5'e doğru gitme konusunda istikrarlarını sürdürdüklerini söyledi. Bu istikrarın yeni yılın ilk ayında da devam ettiğini vurgulayan Ömer Çelik, "Aralık ayı açısından baktığımızda, Aralık ayındaki ziyaretçi sayısı bir önceki yıla göre yüzde 9,5 oranında artış gösterdi. Böylece 1 milyon 580 bin kişiye ulaşılmış oldu" dedi. 

Çelik sözlerini şöyle sürdürdü: "2014 yılında yaklaşık 42 milyon ziyaretçi hesap ediliyor. Çünkü bildiğiniz gibi Türkiye'ye gelen gurbetçiler de Türkiye'ye gelen turist sayısı' başlığı altında değerlendiriliyor. Bu başlık altında değerlendirildiği için, 2014 yılının ilk 9 ayında ülkemizi 3 milyon 800 bin yurt dışında ikamet eden vatandaşımız ziyaret etmişti. Şimdi yurt dışında ikamet eden vatandaş ziyaretçilere ilişkin kesin istatistiki veriler henüz elimize ulaşmadı ancak şu an itibariyle bunun 5 milyona yaklaştığını söyleyebiliriz. Bu rakamı da ekleyecek olursak, 2014 yılında ülkemize gelen ziyaretçi sayısı 42 milyona yaklaşmış olacak. Bu ciddi bir rekor. Dünyada en çok turist kabul eden 6. ülkeden 5. ülke olmaya doğru hızla ilerliyoruz." Sıralamaların önemine dikkati çeken Kültür ve Turizm Bakanı Çelik, Türkiye'ye geçen yıl en fazlaturist gönderen ülkenin yine Almanya olduğunu kaydederek Rusya'nın ikinci, İngiltere'nin ise üçüncü konumunu koruduğunu belirtti. Bakan Çelik, "Bu ülkelere dönük tanıtım kampanyasına da devam ediyoruz. Bu üç ülke, 2013 yılında da sıralamada aynı şekilde yer almıştı. 2014'te de yerlerini koruyorlar" diye konuştu. 


İstanbul'dan yine rekor..

En fazla ziyaret edilen kentlere de değinen Bakan Çelik, İstanbul'un yine önemli bir rekor kırdığını belirterek "Yüzde 12,73 artışla 11 milyon 821 bin ziyaretçiyle İstanbul ilk sırada yer alıyor. İstanbul'u, Antalya ve Muğla takip ediyor" dedi. Temasları çerçevesinde Londra'da bulunduğunu hatırlatan Çelik, "Bu bakımdan İngiltere'nin değerlendirilmesi önemli. İngiltere, 2014 yılı en çok ziyaretçi gönderen ülkeler sıralamasında 3. durumda. Biraz daha yakından bakarsak, 2012 yılında Türkiye'yi ziyaret eden kişi sayısı 2 milyon 456 bin. 2013 yılında bu rakam yüzde 2,15 artış oranıyla 2 milyon 509 bine ulaşmıştı. Bu rakam 2014 yılında ise 3,63 artarak 2 milyon 600 bin 300'e ulaştı. İngilizler bilinen destinasyonları tercih ediyorlar. Bu Muğla, Antalya, İstanbul, Aydın ve  İzmir  olarak devam ediyor" ifadesini kullandı. 


Turizm geliri arttı..

Bakan Çelik, 2014 yılının Ocak-Eylül döneminde elde edilen turizm gelirinin, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 8,53 artışla 26 milyar 638 milyon dolar olarak gerçekleştiğini söyleyerek bu rekorların devam ettiğini vurguladı. 


Çelik, "2014 yılıyla ilgili kesin gelir ve turist sayısı tam olarak açıklanacak ama bu rekorları koruduğumuz gözlemleniyor" dedi. Londra ziyareti sırasında birçok görüşmede bulunduğu bilgisini veren Ömer Çelik, İngiltere'deki kurumlarla kültürel işbirliği anlaşması imzalamayı düşündüklerini belirtti. Çelik, bu konuyla ilgili çalışmaların yürütüldüğünü ifade ederek "Türkiye'nin, bizim kültürel perspektifimizle Londra'daki perspektif arasında kalıcı bir mekanizma oluşturmayı, kalıcı bir programın burada bizim adımıza var olmasını düşünüyoruz. Turizm konusunda da temaslarımız olacak, pek çok şey yapacağız" diye konuştu. 


Ticari Hayat


Geri Dön