18 / 04 / 2024

Ömer Cihad Vardan: Müteahhitlerin zararı karşılanmalı!

Ömer Cihad Vardan: Müteahhitlerin zararı karşılanmalı!

Ömer Cihad Vardan, Ortadoğu ülkelerinde  iş yapan mütahitlerin şantiyelerde meydana gelen hasarların yanı sıra yaptıkları işlerden dolayı alacaklıların olduğunu bunun da milyar doları geçtiğini vurguladı...  



Ortadoğu ülkelerinde yaşanan gelişmeleri değerlendiren MÜSİAD Genel Başkanı Ömer Cihad Vardan, bu ülkelerde iş yapan müteahhitlerin şantiyelerde meydana gelen hasarların yanı sıra yaptıkları işlerden dolayı alacaklıların olduğunu bunun da milyar doları geçtiğini vurguladı. Hasarlar ve maddi kayıpların kısa vadede çözülmemesi halinde firmalar ve çalışanların sıkıntılı bir sürece sürükleneceği uyarısında bulunan Vardan, “Bizim arzumuz, alacaklara bir çözüm getirmesi ” dedi.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Ömer Cihad Vardan, bazı Ortadoğu ülkelerinde yaşanan iç kargaşa sebebiyle müteahhitlerin şantiyelerinde hasarların oluştuğunu, öte yandan da yapılan işlerden dolayı alacaklarının bulunduğunu ve bu rakamın milyar dolarları geçtiğini belirterek, 'Hasarlar ve maddi kayıplar, kısa vadede halledilemezse firmalar ve çalışanlar açısından sıkıntılı bir    süreç doğabilir.O nedenle bizim arzumuz, alacaklara bir çözümün getirilmesi' dedi.

Vardan, bir etkinliğe katılmak üzere geldiği Mersin'de, yaptığı açıklamada, Türkiye'nin artık tüm dünya ülkeleriyle entegre hale geldiğini belirterek, bu nedenle dünya çapında yaşanan olayların Türkiye'yi de yakından ilgilendirdiğini söyledi.

Geçmişte ekonomik kriz döneminde olduğu gibi Türkiye'nin ihracattaki sıkıntıların aşılması noktasında önemli kararlar aldığını ifade eden Vardan, 'Dünyanın neresinde olursa olsun, yaşanan olayların bizi maalesef olumsuz yönde etkilediğini söyleyebilirim. Yurtdışına mal alıp, satıyorsunuz. Bu bakımdan baktığınızda Türkiye artık dünya ile entegre olmuş bir ülke' diye konuştu.

'ALACAKLARIMIZ ÖNEMÜ BOYUTTA' Bu kapsamda son dönemlerde Ortadoğu ülkelerinde yaşanan iç kargaşaların da Türk işadamlarına yansımalarının olduğunu dile getiren Vardan, Türk müteahhitlerinin alacaklarının vazgeçilebilir nitelikte olmadığını kaydetti, işadamlarının ataklarıyla, varsa kredi borçlarını, hammadde ve işçi ödemelerini yapacaklarına işaret eden Vardan, şöyle devam etti:

'Müteahhitlerin şantiyelerinde hasarlar var ve bu rakamın da milyar dolarlan geçtiği söyleniyor. Onlar bir yana mevcut yapmış oldukları işlerden dolayı alacakları var. Hasarlar ve maddi kayıplar, kısa vadede halledilemezse firmalar ve çalışanlar açısından sıkıntılı bir süreç doğabilir. O nedenle bizim arzumuz, alacaklara bir çözümün getirilmesi. Zaten hükümet de aktif olarak bu çalışmalara başlamış durumda. Bu yüzden sevinçliyiz.' Türk vatandaşlarının, Ortadoğu ülkelerinin vatandaşe, tarihi, dini ve kültürel akrabalık bağlan olduğunu anlatan Vardan, şöyle konuştu: 'Mevcut alacakların, borçların belki belirli bir vadeye yayılması da bu konuda yararlı olabilir diye, düşünüyorum. Netice itibariyle şunu söyleyebiliriz; biz bu dönemi geçireceğiz. Birbirimize destek olacağız. Ama uzun vadede ilerisi için bu ülkelerin istikrara kavuşması da hepimiz adına iyi olacak. Türkiye'nin gelmiş olduğu bu ekonomik seviyenin de daha ileriye bu ülkelerle beraber gideceğini düşünüyorum. Orada birçok kişinin 'işte benim annem, babam veya dedem Türk'tü' dediğini duyuyorsu ¬nuz. Yani size bir yakınlık söz konusu ve bizim bu yardımlarımız hiçbir zaman boşa gitmiyor. Onların mutlaka karşılıkları olacak. Biz de o günleri sabırla bekliyoruz.'

Birçok ülkedeki işsizliğin her geçen gün arttığını, maaşlarda kısıtlamalara gidildiğini ve enflasyonun yükseldiğini bildiren Vardan, Türkiye'de ise bu durumun aksi bir grafikle karşılaşılmasının sevindirici olduğunu vurguladı.
Akit

 


Geri Dön