19 / 04 / 2024

Ömer Faruk Çelik: Sosyal konut alanları belirlensin, burada tavan fiyat uygulansın!

 Ömer Faruk Çelik: Sosyal konut alanları belirlensin, burada tavan fiyat uygulansın!

Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (Konutder) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Çelik, sosyal konut üretimi için radikal çözümü TOKİ'nin formasyon değiştirmesinde gördüğünü dile getirdi.



TOKİ'nin sadece devletin arazi geliştiren birimi olması gerektiğini kaydeden Çelik, “Sadece devletin kentsel arazisini üreten konuma geçecek. İnşaata karışmayacak. ‘Bu bölgeyi sosyal konut diye belirledim', ‘şurayı üst gelir, burayı da orta gelir için planladım' diyecek ve ihale fiyatına da ona göre üst bant koyacak. En yüksek fiyatı verene vermeyecek yani." dedi. 2007'lerde 500-600 bin ruhsat alınırken rakamın şimdi 800 bin seviyesine çıktığını hatırlatan, aynı zamanda EYG Gayrimenkul Geliştirme İcra Kurulu Başkanı Çelik, “Bu rakam 1 milyona doğru gidiyor. Sektörün iştahı büyüyor. Ama satın alma sıkıntılı. Talep yönünde birinci el talebi 600- 650 bin civarında. Bunu artıracak yeni bir modeli keşfedemedik. Yeni model olmayınca daha çok satış nasıl yapılırı bulamadık. O nedenle konut satışları 2015'te de benzer seyirde sürer.” dedi.


2014’te 800 konut sattık


EYG Gayrimenkul Geliştirme İcra Kurulu Başkanı Ömer Faruk Çelik, Kayabaşı’nda 600’a yakın konut sattıklarını açıkladı. Bahçeşehir Quartz, Maslak Mashattan projelerinde de 140’a yakın konut sattıklarını kaydeden Çelik, önceki hafta da EVvel İstanbul projesini tanıttı. Başakşehir’de geliştirilen EVvel İstanbul, 2 ayda yoğun bir taleple karşılaştı. İstanbul’un sağlam zemine sahip önemli uydu kentlerinden biri olan Kayabaşı’nda yükselecek olan 678 konutluk proje, 3. köprüden 3. havalimanına, Kanal İstanbul’dan Kuzey Marmara Otoyol Projesi’ne kadar devasa projelere ev sahipliği yapan bölgenin merkezinde yer alıyor. Başakşehir’de 700 milyon lira yatırımla başlatılan proje, 40 bin metrekare alanda planlandı. Proje hakkında değerlendirme yapan Çelik, “1 ay içinde 678 konuttan 275 konutun ön satışını tamamladık.” dedi. 678 konut ve 16 işyerinin bulunduğu projeye 10 bin kişiden talep gelmişti.


Zaman 


Geri Dön