26 / 04 / 2024

Ömer Faruk Çelik: Türkiye’den korkmayın ve yatırıma gelin!

Ömer Faruk Çelik: Türkiye’den korkmayın ve yatırıma gelin!

Türkiye’de yaşanan terör saldırılarına rağmen yabancılar yatırım planlarını ertelemiyor. KONUTDER, Körfez bölgesinden 47 firmanın katıldığı etkinlikte yatırımcıya ‘Korkmayın gelin’ mesajı verirken, firmalar da bölgede en çok Türkiye’ye güvendiklerini vurg



Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği’nin (KONUTDER) düzenlediği ‘Türk Gayrimenkul Sektörünün Körfez Yatırımcıları ile Buluşması’ dün 47 şirketin katılımıyla başladı. Ankara’da 97 kişinin hayatını kaybettiği terör saldırısının gölgesinde başlayan zirveye katılan firmalar, yaşanan terör saldırılarına rağmen Türkiye’ye güvenlerinin sürdüğünü ve yatırıma devam edeceklerini mesajını verdi. KONUTDER, 3 gün boyunca sürecek buluşma kapsamında yapılacak birebir görüşmelerde yatırımcılara “Türkiye’den korkmayın ve yatırıma gelin” diyecek.


4. KÖPRÜ KÖRFEZ’E

- “Ankara’daki saldırı nedeniyle bu tür organizasyonları yapmak zor ama memleketimizin kalkınması için çalışmalarımıza devam etmek zorundayız” diyerek zirvenin açılışını yapan KONUTDER Başkanı Ömer Faruk Çelik, şunları söyledi: “Mütekabiliyet yasasının çıkmasının ardından yoğun bir şekilde Avrupa’da ve Körfez bölgesinde tanıtımlar yaptık. Bu esnada gördük ki sektörümüze ciddi bir ilgi var. Projelerimizi Körfez bölgesine götürmek yerine bu bölgede yatırım yapan ve gayrimenkul brokerlığı yapan firmaları davet edelim ve yerinde inceleme fırsatı sunalım. 47 firma davetimizi kabul etti. Burada yoğun bir şekilde çalışma yapacağız. 3 gün sürecek program içinde İstanbul’un 4’üncü Boğaz Köprüsü’nü İstanbul’dan Körfez bölgesine kadar uzatalım istiyoruz.” Zirveye Dubai, Suudi Arabistan, Katar, Kuveyt, Ürdün gibi ülkelerden katılım oldu. 


KORKMAYIN, GELİN

- Ömer Faruk Çelik, amaçlarının blok halinde konut satmak yerine Körfez bölgesinde bireysel yatırımcılara ulaşacak işbirlikleri geliştirmek olduğunu ifade ederek, “Türk şirketler her gün ortalama 12-13 görüşme yapacaklar” dedi. Ankara’da yaşanan katliamla ilgili soruları birebir görüşmeler esnasında duymayı beklediklerini söyleyen Çelik, “Türkiye ekonomisi büyük, demokrasi kültürü büyük bir ülke. Onlara ‘Türkiye yaşanmaz bir ülke değil. Türkiye’den korkmayın ve yatırıma gelin’ diyeceğiz” dedi.


55 BİN KONUT SATILSIN

- ÖMER Faruk Çelik, mütekabiliyet yasası çıktığından bu yana yabancıya konut satışında 4-5 milyar dolarlık hacme ulaşıldığını belirterek, “Türkiye’deki konut sektörüne baktığımızda yılda 500-550 bin adetlik satış yapılıyor. Bu satışın yüzde 5’ini, 10’unu yabancıya yapabilirsek, önümüze 15-20 milyar dolarlık iş hacmi çıkıyor. Yabancıya yılda 50-55 bin konut satmamız gerekiyor. 2 bin, 5 bin ev satıp kendimizi yabancıya satış yapıyoruz diye kandırmayalım. Yabancıya satışta mevzuatın da güçlenmesi gerekiyor” diye konuştu.


Bölgedeki en güvenli ülke Türkiye

Buluşmada konuştuğumuz yabancı yatırımcılar, Türkiye’ye yönelik planlarını şöyle özetledi:


- Dubai merkezli Sotheby’s International Realty’nin CEO’su George Azar, “Arap nüfusunun Türkiye’ye olan ilgisi bizi İstanbul’da yatırım fırsatlarını görmeye yöneltti. Eskiden Arap turistler ve yatırımcılar Lübnan ve Suriye gibi ülkelerde yatırım düşünürlerdi ancak şimdi yatırım yapılacak tek Müslüman ülke olarak Türkiye kaldı. Bölgede en güvenli liman olarak Türkiye’yi görüyoruz. Son aylarda yaşanan olumsuz gelişmeler yatırım perspektifimizi etkilemez” diye konuştu.


- Dubai kökenli Elysian’ın CEO’su Noman Mahmood, Arap yatırımcıların Türkiye’de kendilerini iyi hissettiklerini belirterek, şunları söyledi: “Genel olarak yatırımlarımızı Londra’da yapıyoruz ancak İstanbul başta olmak üzere Bodrum gibi turistlik bölgelerde de yatırım düşünüyoruz. Körfez’den İstanbul’a olan yoğun talep nedeniyle buradayız. TL’nin dolar karşısında değer kaybetmesi yatırım için bu ülkeyi daha da cazip kılıyor.


- Suudi Arabistan merkezli Al Ghazali’nin Başkanı Ali Al Abdullatif, İstanbul’a yatırım fırsatlarını incelemek için geldiğini, firmalarla bir araya gelip planlama yapacağını söyledi.


- Dubai merkezli Alliance Uluslararası Yatırım’ın CEO’su Davud Shezawi, “Türkiye’de yatırımlarımız bulunuyor. Bu yatırımları artırmak için İstanbul’da Türk firmaları ile bir araya gelmeyi planlıyoruz. Türkiye’ye yatırım konusunda bizi  kaygılandıran bi durum yok” dedi.


Yabancıya satışa düzenleme

EMLAK Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum, gayrimenkul sektörünün Türk ekonomisi açısından çok önem taşıdığını belirterek, mütekabiliyet yasasına yönelik oturum ve vatandaşlık gibi gerekli olan düzenlemelerin zamanla yapılabileceğini  söyledi. Terör olaylarına değinen Kurum, Türkiye’deki istikrarın ve güvenin yabancı yatırımcı için önemli olduğunu söyledi.


AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Bitlis Milletvekili Vedat Demiröz de ekonominin lokomotifi olan gayrimenkul sektörünün geliştirilmesi için ne gerekiyorsa yapacaklarını ifade ederek, “Damga vergisi konusu seçim sonrasında gündeme gelecek. En kısa zamanda Damga Vergisi’ndeki haksız vergi tahsilatı önlenecek” diye konuştu. 




Hürriyet 


Geri Dön