26 / 04 / 2024

Ömer Faruk çelik: Yetki TOKİ ve İBB'de olursa özel sektör gelmez!

Ömer Faruk çelik: Yetki TOKİ ve İBB'de olursa özel sektör gelmez!

Sinpaş GYO İcra Kurulu Başkanı Ömer Faruk çelik dönüşüm için yapılan ön düzenlemeleri  eleştirerek yapılan yasal düzenlemelerin yetkilerinin tamamının İBB ve TOKİ toplanmaması gerektiğini savundu



Sinpaş GYO İcra Kurulu Başkanı Ömer Faruk çelik'ten dönüşüm için yapılan ön düzenlemelere eleştiri var. Kentsel dönüşümde yasal düzenleme yapılarak yetkilerin tamamının İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ve Toplu Konut İdaresi'nde (TOKİ) toplanmasını eleştiren çelik, özel sektörün bu durumda yapacağı hiçbir şeyin olmadığını vurguladı. 'Dönüşüm kararı sadece İBB ve TOKİ'de ise özel sektör sadece bekler' diyen çelik, bu durumda herhangi bir kentsel dönüşüm projesi uygulamasında özel sektörün sadece kentlerdeki mevcut binaları alarak yıkabileceğini ifade etti. çelik, œAncak o zaman gayrimenkul fiyatların ne olacağına bakmak gerek diye konuştu.

100'ün yerine 200 olursa

Böyle bir uygulamada ancak imar yükseltildiğinde özel sektörün bu alanlara girebileceğine dikkat çeken Ömer Faruk çelik, kentsel dönüşümde mevcut imar planlarının gözden geçirilerek emsallerinin bir miktar yukarı taşınmasını acil bir gereklilik olarak gösterdi.   Ancak, bu durumda bu bölgelerde yatırımın özel sektör için cazip hale gelebileceğini vurgulayan çelik, 'çünkü özel sektör 100 bina yıkıp yerine 200 bina yapacaksa o işe girer. Aksi takdirde yapılacak diğer tüm dönüşüm projelerinde özel sektör yer almaz. Ama mevcut planla o riske hiçbir firma girmez   dedi.
Diğer yandan kentsel dönüşüm uygulamasında güçlü bir kanun ve yetki yaratılması gerektiğinin altını çizen çelik, özel sektörün yıkmayı düşündüğü bir binada sadece bir konut sahibiyle anlaşılamadığı için yıllarca beklendiğini belirterek, œBurada yumuşak geçiş yerine daha rijit kararların alınması gerek. şžehir planlarında bir bölgede kentsel dönüşüm için boşaltıldığında bu alanların maliklerinin ev yapabileceği, arsa alabileceği düzenleme yapılırsa ve bir miktar emsaller artırılırsa yatırımcıya cazip gelir. Yatırımcıya cazip gelen her işte çözüm çıkar. Bunu sadece iki kurum yaparsa sorun olur diye konuştu.
Devletin tüm konut projelerine, kentsel dönüşümlere ve kamuya sahip çıkmasını da sorunlu bulan çelik, œDevlet her şeye benim dememeli. Özel sektörün girdiği yerde rekabet olur. Değişik ve farklı işler çıkar. Arz ve talep doğru dengelenir diyerek sözlerini bitirdi.

Ömer Faruk çelik"in dönüşüm reçetesi:
1-Yetkiler, sadece İBB ve TOKİ'de toplanmasın
2- Özel sektöre cazip gelmesi için imar yükseltilmeli
3- Yumuşak geçişler yerine daha rijit uygulamalar olmalı.


Geri Dön