19 / 03 / 2024

Ömer Fethi Gürer: Deprem için plan gerekli!

Ömer Fethi Gürer: Deprem için plan gerekli!

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 17 Ağustos Marmara depreminin 18. Yıldönümü nedeniyle açıklama yaptı. Gürer, yaptığı açıklamada deprem için plan gerektiğini söyledi...



CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 17 Ağustos Marmara depreminin 18. Yıldönümü nedeniyle yaptığı açıklamada, deprem kuşağındaki ülkemizde felaketlerden ders alınmadığını, hükümet tarafından alındığı söylenen önlemlerin de yetersiz olduğunu belirtti.

 

CHP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, 17 Ağustos 1999’da İstanbul başta olmak üzere Marmara Bölgesi’nin tamamını etkileyen ve on binlerce vatandaşın hayatını kaybetmesine neden olan Asrın felaketi olarak nitelendirilen Marmara depreminin üzerinden 18 yıl geçmesine rağmen, depremin acısının ve etkisinin halen hissedildiğine vurgu yapan Ömer Fethi Gürer, bilim insanları tarafından sıkça dile getirilmeye başlanan yeni bir depremin olabilirlik riskinin yurttaşlar arasında endişeye neden olduğunu ifade etti.

 

DEPREMLERİN ARDI ARKASI KESİLMİYOR

 

Ömer Fethi Gürer, 1998  Adana  –Ceyhan depremi ve bir yıl sonra meydana gelen Marmara Depreminin ardından ülkemizde irili ufaklı binlerce sarsıntının kaydedildiğini, son alarak İzmir, Bodrum ve çevresindeki orta şiddetli depremlerin Türkiye’nin tam bir deprem kuşağı ülkesi olduğunu yeniden hatırlattığını vurguladı. Gürer, ülkemizde harekete geçmesi halinde yıkıcı olabilen onlarca fay hattının bulunduğuna dikkat çekti.

 

FELAKETLERDEN DERS ÇIKARTMIYORUZ

 

İstanbul ve çevresini adeta yerle bir eden Marmara depreminin ardından 18 yıl geçmesine rağmen, alınan önlemlerin yetersiz olduğunu söyleyen Ömer Fethi Gürer, deprem riskinin yüksek olduğu yerleşim bölgelerinde dahi orta ve şiddetli sayılabilecek olası depremlere karşı önlem alınmadığını ifade etti. Deprem öncesinde, deprem sırasında ve sonrasında alınması gereken önlemler ve yapılması gerekenlerle ilgili olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile kamu kurum ve kuruluşlarının alması gereken tedbirlerin bulunduğunu vurgulayan Ömer Fethi Gürer, “Binaların depreme dayanıklılığıyla ilgili kontrol ve denetimlerin yeterince yapılmadığı, vatandaşların depremlere karşı yeterince bilinçlendirilmediği bilinmektedir. Bakanlıkça alındığı söylenen tedbirler yetersiz kalmaktadır” dedi.

 

Marmara bölgesinde yeni bir deprem riskinin bilim adamları tarafından sıkça ifade edildiğini, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’nin de zaman zaman benzer açıklamalarda bulunduğunu anlatan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Kuzey Anadolu fay hattının Bingöl’den Marmara’ya kadar uzandığı bilim adamlarınca ifade edilmektedir. Marmara depremi ile ilgili olasılık sıkça gündeme taşınmaktadır. 7.2 büyüklüğünde bir deprem olabilirliğinden söz edilmektedir. Tsunami olabilirliği de belirtilmektedir. Bu bağlamda, kamu kurumları ile okul binalarının 7 ve üzerinde meydana gelebilecek şiddetli bir deprem karşısında bu büyüklükte bir sarsıntıya dayanıklılığı konusunda endişeler bulunmaktadır” diye konuştu.


Bizim Anadolu





Geri Dön