19 / 04 / 2024

OMV, Samsun'da doğalgaz santralı yapacak!

OMV, Samsun'da doğalgaz santralı yapacak!

Avusturyalı enerji şirketi OMV Samsun'da doğalgaz santralı yapacak



Yıllık 25.5 milyar euro cirolu Avusturyalı enerji şirketi OMV'nin CEO'su Wolfgang Ruttenstorfer, Petrol Ofisi'yle Türk akaryakıt pazarına adım attıklarını, Samsun'a kuracakları doğalgaz çevrim santralı ile Türkiye'de bundan böyle elektrik üretim sektöründe de faaliyet göstereceklerini söyledi.

OMV'nin Londra'da düzenlediği yıllık medya zirvesinin ardından Türk gazetecilerle biraraya gelen Ruttenstorfer, Petrol Ofisi'ndeki paylarının ve Türkiye ile ilgili diğer operasyonların şirketin iş modelini güçlendirdiğini ve buradaki yeni yatırım alanları için kendilerine güç verdiğini belirti.
Met Grup ve Lehman Brothers'ın Borasco Elektrik hisselerini devralan OMV, Samsun'da yapılacak doğalgaz elektrik santralinin de sahibi olacak. 870 megavat gücünde olacak dev santral için doğalgazın Rusya'dan sağlanması planlanıyor.

2012'de bitirilecek
2012 yılında bitirilecek santral 500 milyon euro'ya malolacak. Ruttenstorfer, santralın çalışmlarına bu ay içinde başlanacağını söyledi. Samsun santralına gaz sağlamak amacıyla Botaş'tan sonra Türkiye'nin en büyük oyuncusu olan Enerco'nun yüzde 40'lık hissesini aldıklarını belirten Ruttenstorfer, “Samsun santrali için yeterince gazımız var ve bizim için makul olan da bu. Enerco'daki ortaklığımızın amacı da bu yönde” diye konuştu.
Türkiye'nin de yer aldığı Nabucco Projesi'nin ortaklarından biri olan OMV'nin CEO'su, Nabucco'nun Avrupa'ya giden en iyi yol olduğunu belirterek, böylece Azerilerin batı Avrupa fiyatları üzerinden ticareti de yakalayabileceğine dikkat çekti.
Nabucco'yla ilgili son yatırım kararının 2010 yılının dördüncü çeyreğinde alınacağını anımsatan Ruttenstorfer, proje için en çok Azeri ve Irak gazlarını önemsediklerini ifade etti. Ruttenstorfer, bu konuda Türk hükümetinin elinden geleni yaptığını söyleyerek, “Temmuzdaki hükümetlerarası imza töreni müthişti. Bu konuda herkes destek gösteriyor, Aliyev de dahil” dedi.
Ruttenstorfer, Nabucco üzerinden geçecek gazın ticareti ve buna yönelik risklerin üstlenilmesi amacıyla Alman RWE ile kurdukları Hazar Gelişim şirketi ile ilgili de bilgiler verdi. Avrupa Birliği'nin (AB) bir çalışma istediğini ve hazırlanacak raporun gelecek yılın başında direk komisyona gideceğini ifade etti. Ruttenstorfer, çalışmanın finansman ve gazın taşınmasına yönelik riskler üzerine odaklandığını ifade etti.

‘RAFİNERİ ORTAKLA OLACAK'
Ruttenstorfer, Ceyhan'da PO ile yaptıkları rafineri projesinin hâlâ beklemede olduğunu hatırlatarak, “Tek başımıza rafineri kurmak istemiyoruz ama rafineride muhakkak bir ortaklığımız olmalı” dedi. Ruttenstorfer, PO ile yaptıkları başvuru kapsamında kendilerinin azınlık hisseye sahip olduklarını hatırlattı.
Ünsal EREKE/Milliyet

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Avusturyalı OMV, elektriğe 500 milyon dolarla Samsun'dan girecek
    
Avusturyalı OMV'nin CEO'su Wolfgang Ruttenstorfer, Borasco Elektrik'in hisselerini almalarının ardından Samsun'da 500 milyon dolarlık yatırımla doğalgaz santralı kuracaklarını söyledi. Ruttenstorfer, 870 mv'lik santralın yapımına bu ay başlanacağını, üretimin 2012'de başlayacağını bildirdi.

AVRUPA'nın önde gelen enerji şirketlerinden Avusturyalı OMV'nin CEO'su Wolfgang Ruttenstorfer, Samsun'da kuracakları 870 MW'lık doğalgaz santralıyla Türkiye'de elektrik üretimine gireceklerini açıkladı. Ruttenstorfer, OMV'nin Londra'da düzenlediği yıllık toplantısının ardından Türk gazetecilerle bir araya geldi. Avrupa'da 100 milyonu aşkın kişiye enerji sağlayarak, doğalgaz ve petrol sektörünün önde gelen şirketleri arasında yer alan OMV'nin CEO'su Ruttenstorfer, şirketin Türkiye'deki yatırım planlarına ilişkin bilgi verdi.

Samsun'da santral
Türkiye pazarı hakkındaki görüşlerinin çok olumlu olduğunu belirten Ruttenstorfer, elektrik üretim sektöründe de faaliyet göstereceklerini bildirdi. Ruttenstorfer'ın verdiği bilgilere göre, Met Grup ve Lehman Brothers'ın Borasco Elektrik hisselerini devralan OMV, Samsun'da yapılacak doğalgaz elektrik santralının de sahibi olacak. Santral için doğalgaz Rusya'dan sağlanacak. Santral için ilk tuğlanın bu ay içinde konulacağını kaydeden OMV CEO'su, 2012 yılında da ticaretine başlanacağını belirtti. Ruttenstorfer, santral için gaz arzının Mavi Akım Terminali üzerinden ve gaz boru hattı bağlantısıyla sağlanacağını, bu projenin 500 milyon dolarlık yatırımı ifade ettiğini vurguladı. Santralın kurulu gücünün 870 megavat olacağını kaydeden Ruttenstorfer, başka elektrik santralları da kurabileceklerini belirtti.

Amacımız güvenli gaz
Kontrat devri ihalesi ile en fazla Rus gazını ithal etme hakkı kazanan Enerco şirketinin yüzde 40'lık hissesinin de sahibi olan OMV'nin CEO'su, “Enerji Bakanı Taner Yıldız'ın BOTAŞ'ın payının yüzde 80'den tutulacağına ilişkin açıklaması hakkında ne düşünüyorsunuz” sorusuna, “Samsun santralı için yeterince gazımız var” yanıtını verdi. Türkiye'nin de önemli yer aldığı NABUCCO Doğalgaz Boru Hattı Projesi'nin de ortaklarından biri olan OMV'nin CEO'su, proje ile ilgili umutlu konuştu. NABUCCO'nun Avrupa'ya giden en iyi yol olduğunu belirten Ruttenstorfer, böylece Azerilerin batı Avrupa fiyatları üzerinden ticareti de yakalayabileceğine dikkat çekti.

Petrol Ofisi'ndeki payımız iş modelimizi güçlendiriyor

OMV'nin CEO'su Wolfgang Ruttenstorfer, Petrol Ofisi'ndeki paylarının ve Türkiye ile ilgili diğer operasyonların şirketin iş modelini güçlendirdiğini belirtti ve “Rafineri kurmak istemiyoruz ama rafineride bir ortaklığımız olmalı” dedi. PO ile yaptıkları başvuruda azınlık hisseye sahip olduklarını hatırlatan Ruttenstorfer, Petrol Ofisi'ni almak üzere yapılan görüşmelerin sonlandırılmasından sonra, bu görüşmelere yeniden başlanıp başlanmayacağıyla ilgili olarak, “Buna yönelik herhangi bir plan yok ama James Bond'dun da dediği gibi ‘Asla ‘asla' dememeli” diye konuştu.

Azeri ve Irak gazı gerekiyor

NABUCCO'yla ilgili son yatırım kararının 2010 yılının dördüncü çeyreğinde alınacağını anımsatan OMV'nin CEO'su Wolfgang Ruttenstorfer, proje için en çok Azeri ve Irak gazlarını önemsediklerini ifade etti. Ruttenstorfer, bu konuda Türk hükümetinin elinden geleni yaptığını söyleyerek, “Temmuz'daki hükümetlerarası imza töreni müthişti. Bu konuda herkes destek gösteriyor, Aliyev de dahil” dedi. Ruttenstorfer, NABUCCO üzerinden geçecek gazın ticareti ve buna yönelik risklerin üstlenilmesi amacıyla Alman RWE şirketiyle kurdukları Hazar Gelişim Şirketi ile ilgili de şu bilgiyi verdi: “Avrupa Birliği bir çalışma istedi ve hazırlanacak rapor gelecek yılın başında direk komisyona gidecek. Çalışma finansman ve gazın taşınmasına yönelik riskler üzerine odaklanıyor.

Politik konuların içinde değiliz

WOLFGANG Ruttenstorfer, Doğan Grubu ile hükümet arasındaki tartışmalarda bir taraf olmadıklarını kaydederek, şunları söyledi: “Politik konulara mümkün olduğunca az dâhil olmayı istiyoruz. Biz ticari bir şirketiz. Açıkça söylemek gerekirse, biz iş yapmak ve para kazanmak istiyoruz. Her neredeysek bütün politik partilere eşit mesafede olmak istiyoruz. İş yaptığımız ülkelerin halkıyla iyi bir işbirliği kurmalıyız. Kurallara uyarak kendi başımıza hareket etmeliyiz. Yaptığımız da bu zaten. Ancak politikanın dışında duruyoruz. Bu bizim işimiz değil. Açıkça söylemek gerekirse politik hiçbir şeyin içinde olmak istemiyoruz.”
Merve ERDİL/Hürriyet


Geri Dön