24 / 04 / 2024

Ön ödemeli konut satışından cayma hakkı!

Ön ödemeli konut satışından cayma hakkı!

Tüketici Kanunu ile ön ödemeli konut satış sözleşmelerine bazı düzenlemeler getirildi. İşte, ön ödemeli konut satışından cayma hakkı!



Ön ödemeli konut satışından cayma hakkı!

Konut satın almak isteyen tüketiciler, inşaatı tamamlanmayan projeleri de tercih edebiliyor. Henüz başlanmamış veya tamamlanmamış konut projelerinden konut satın almak isteyen kimseler, firma ile ön ödemeli konut satış sözleşmesi olarak da bilinen maketten konut satış sözleşmesi imzalıyor.


Sözleşmeyi imzalayan tüketicilerin sahip olduğu haklar ile bu şekilde satış gerçekleştiren firmaların sorumlulukları, 27 Kasım 2014 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan ön ödemeli konut satış sözleşmeleri hakkında yönetmelik kapsamında açıklanıyor.


Tüketici Kanunu ile söz konusu sözleşmelere bazı düzenlemeler getirildi. İşte, ön ödemeli konut satışından cayma hakkı!



Ön ödemeli konut satışından cayma...

Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'da yer alan hükümlere göre, tüketici, on dört gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin ön ödemeli konut satış sözleşmesinden cayma hakkına sahip oluyor. 


Cayma hakkının kullanıldığına dair bildirimin bu süre içinde satıcıya yöneltilmiş olması yeterli sayılıyor. Satıcı, cayma hakkı konusunda tüketicinin bilgilendirildiğini ispat etmekle yükümlü oluyor. 


Taşınmazın kısmen veya tamamen bağlı krediyle alınması durumunda bağlı kredi sözleşmesi, sözleşmenin kurulduğu tarihte hüküm doğurmak üzere bu maddede öngörülen cayma hakkı süresi sonunda yürürlüğe giriyor. 


Konut finansmanı kuruluşu cayma hakkı süresi içinde tüketiciden faiz, komisyon, yasal yükümlülük ve benzeri isimler altında hiçbir masraf talep edemiyor. 


Satıcının aldığı bedeli ve tüketiciyi borç altına sokan her türlü belgeyi iade ettiği tarihten itibaren, tüketici on gün içinde edinimlerini iade etmesi gerekiyor. 


Ön ödemeli konutların teslim süresi!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com



Geri Dön