29 / 03 / 2024

On yılı dolduran kiracıya tahliye!

On yılı dolduran kiracıya tahliye!

1 Temmuz 2014 tarihi itibarıyla ev sahipleri 10 senedir kirada bulunan evlerinden kiracısının tahliyesini isteyebiliyor. İşte Borçlar Kanununda yer alan on yılı dolduran kiracıya tahliye esasları...



On yılı dolduran kiracıya tahliye!

1 Temmuz 2014 tarihi itibarıyla ev sahipleri 10 senedir kirada bulunan evlerinden kiracısının tahliyesini isteyebiliyor. 


I. Bildirim yoluyla

1. Genel olarak

MADDE 347- Konut ve çatılı işyeri kiralarında kiracı, belirli süreli sözleşmelerin süresinin bitiminden en az onbeş gün önce bildirimde bulunmadıkça, sözleşme aynı koşullarla bir yıl için uzatılmış sayılır. 


Kiraya veren, sözleşme süresinin bitimine dayanarak sözleşmeyi sona erdiremez. Ancak, on yıllık uzama süresi sonunda kiraya veren, bu süreyi izleyen her uzama yılının bitiminden en az üç ay önce bildirimde bulunmak koşuluyla, herhangi bir sebep göstermeksizin sözleşmeye son verebilir.


Belirsiz süreli kira sözleşmelerinde, kiracı her zaman, kiraya veren ise kiranın başlangıcından on yıl geçtikten sonra, genel hükümlere göre fesih bildirimiyle sözleşmeyi sona erdirebilirler.


Genel hükümlere göre fesih hakkının kullanılabileceği durumlarda, kiraya veren veya kiracı sözleşmeyi sona erdirebilir.


2. Bildirimin geçerliliği

a. Şekil

MADDE 348- Konut ve çatılı işyeri kiralarında fesih bildiriminin geçerliliği, yazılı şekilde yapılmasına bağlıdır.


Yukarıda yer alan kanun esaslarından da görüldüğü üzere 3 ay öncesinden bildirimde bulunma şartı ile ev sahibi 10 yıllık kiracısını hiçbir sebep göstermeden evinden çıkarabiliyor.


Kanuna eklenen geçici madde ile bu uygulamaya 1 Temmuz 2014 tarihinde başlanıyor. Buna göre,  1 Temmuz 2012'de sözleşmesi 10 yılını bitirmiş kira sözleşmeleri 1 Temmuz 2014'de artık hükmünü yitirecek ve mal sahipleri tahliye davası açarak başka bir neden ileri sürmeksizin tahliye isteyebilecek.



Kiracı evi nasıl teslim etmeli?



Geri Dön