19 / 04 / 2024

Önalım davası nedir?

Önalım davası nedir?

Medeni Kanun'da da yer alan önalım davası nedir? Önalım davası nasıl düzenleniyor? İnşai bir dava olan önalım davası hakkında merak ettiklerinizi haberimizin içinde detaylı olarak bulabilirsiniz..



Önalım davası nedir?


Önalım hakkı, paylı mülkiyette bir paydaşın, taşınmaz mal üzerindeki payını tamamen veya kısmen üçüncü bir kişiye satması halinde, diğer paydaş veya paydaşlara aynı şartlarla bu payı öncelikle satın alma yetkisi veren, eşyaya bağlı, kanundan doğan, yenilik doğurucu (inşai) bir dava ile kullanılan bir haktır.


Medeni Kanun madde 732’de düzenlenen yasal önalım hakkı, taşınmaz mülkiyetinin kanundan doğan özel hukuk nitelikli bir kısıtlaması olarak karşımıza çıkıyor. Bu sebepten önalım hakkından doğan bu

kısıtlama ancak bir paydaşın payını üçüncü bir kişiye satması ve diğer paydaş veya paydaşların bu hakkı dava yoluyla kullanmaları halinde ortaya çıkıyor.


Önalım davası hak sahibinin alıcıya karşı önalım hakkını kullanmak amacıyla açtığı ve sonunda hâkimin davacı adına payın satımına ve mülkiyetinin tesciline karar verdiği yenilik doğuran davaya deniyor. Önalım davası, bir tespit davası olmayıp, niteliği itibariyle yenilik doğuran bir dava olarak belirleniyor. Yenibir hukuki durum yaratan veya mevcut hukuki durumu değiştiren ya da ortadankaldıran davalara, yenilik doğuran (inşai) davalar deniyor.



Önalım hakkı nedir?

Sözleşmeden doğan şufa hakkı!


Tuğçe ERSOY/Emlakkulisi.com


Geri Dön