25 / 04 / 2024

Önalım hakkı dava dilekçesi 2016!

Önalım hakkı dava dilekçesi 2016!

Önalım hakkı hisseli bir taşınmazın paydaşlarından birinin kendi payını başkasına satması halinde kullanılıyor. Kendisine haber verilmeyen hissedarlar bir dilekçe ile karşı tarafa dava açabiliyor. İşte önalım hakkı dava dilekçesi 2016..



Önalım hakkı dava dilekçesi 2016!

Önalım hakkı, kanundan ya da sözleşmeden doğabiliyor. Bu hak, hisseli bir taşınmazın paydaşlarından birinin kendi payını başkasına satması halinde kullanılıyor.


Diğer paydaşlar, önalım hakkını bu noktada kullanmak isteyebiliyor. Böylece taşınmaz satışı 3. şahısa satılmamış oluyor.


Ancak, Kat Mülkiyeti Kanunu gereğince; kat mülkiyeti kurulmuş bir gayrimenkulün bağımsız bölümlerinden birinin veya kat irtifakı bağlanmış arsa payının satılması halinde diğer kat maliklerinin veya irtifak hakkı sahiplerinin öncelikle satın alma hakkı bulunmuyor. 


Kendisine haber verilmeyen hissedarlar bir dilekçe ile karşı tarafa dava açabiliyor. Önalım hakkı davası dilekçesi şu şekilde:


Önalım hakkı dava dilekçesi 2016 örneği


.........… HUKUK MAHKEMESİ HAKİMLİĞİNE


DAVACI      :

VEKİLİ      :

DAVALI      :


KONU        : Önalım hakkının kullandırılması talebinden ibarettir.


DAVA DEĞERİ   : ...… TL


AÇIKLAMALAR   :

1- Davalı, müvekkilin paydaşı olduğu  tapunun …gün …ada, …pafta …parsel sırasında kayıtlı …mevkiinde, doğusu …, batısı …, kuzeyi …, güneyi … ile çevrili taşınmazdaki müvekkilin ablası   ….’nin hissesini bundan 10 gün evvel satın almıştır.


2- Ancak söz konusu hissenin satışı müvekkilime haber verilmemiştir. Müvekkilim satışı yeni öğrenmiştir ve şufa hakkını kullanmayı istemektedir.  Müvekkil zarara uğrayacak olan davalının hisse satış bedelini masraflarıyla birlikte davalıya ödemeye hazırdır.



HUKUKİ NEDENLER  : Türk Medeni Kanunu, HUMK ve diğer yasal nedenler.


HUKUKİ DELİLLER   : Tapu kaydı, veraset ilamı, tanık beyanları ve diğer yasal deliller.


SONUÇ VE İSTEM   : Müvekkilin yasal önalım hakkının tanınarak davalı üzerindeki taşınmaz hissesinin müvekkil adına tapuya yazılmasına karar verilmesini ve masrafların ve ücreti vekaletin davalı üzerine bırakılmasına karar verilmesini saygıyla müvekkil adına arz ve talep ederim. 


.../.../2016


Davacı Vekili

Av


Takas yoluyla satışlarda önalım hakkı doğar mı?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön