18 / 04 / 2024

Önalım hakkı davası nasıl açılır?

Önalım hakkı davası nasıl açılır?

Önalım hakkı, sahibine kanuni ve sözleşme dolayısı ile bir taşınmazın öncelikle satın alma hakkını veriyor. Bu hak diğer alıcıya dava açarak kullanılıyor. Peki, önalım hakkı davası nasıl açılır?



Önalım hakkı davası nasıl açılır?

Önalım hakkı, sahibine kanuni ve sözleşme dolayısı ile bir taşınmazın öncelikle satın alma hakkını veriyor. Genellikle hisseli taşınmazların satışında karşımıza çıkan bu hak, diğer alıcılara kullanılıyor.


Cebrî artırmayla satışlarda önalım hakkı kullanılamaz. Önalım hakkından feragatin resmî şekilde yapılması ve tapu kütüğüne şerh verilmesi gerekir. Peki, önalım hakkı davası nasıl açılır?


Önalım hakkı, satışın hak sahibine bildirildiği tarihin üzerinden üç ay ve her hâlde satışın üzerinden iki yıl geçmekle düşer.


Önalım hakkı davası Sulh Hukuk Mahkemesinde açılıyor. Önalım hakkı sahibi, adına payın tesciline karar verilmeden önce, satış bedeli ile alıcıya düşen tapu giderlerini, hâkim tarafından belirlenen süre içinde hâkimin belirleyeceği yere nakden yatırmakla yükümlü oluyor. 


Önalım hakkı dava dilekçe örneği:


.........… HUKUK MAHKEMESİ HAKİMLİĞİNE


DAVACI      :

VEKİLİ      :

DAVALI      :

KONU        : Önalım hakkının kullandırılması talebinden ibarettir.


DAVA DEĞERİ   : ...… TL


AÇIKLAMALAR   :

1- Davalı, müvekkilin paydaşı olduğu  tapunun …gün …ada, …pafta …parsel sırasında kayıtlı …mevkiinde, doğusu …, batısı …, kuzeyi …, güneyi … ile çevrili taşınmazdaki müvekkilin ablası   ….’nin hissesini bundan 10 gün evvel satın almıştır.


2- Ancak söz konusu hissenin satışı müvekkilime haber verilmemiştir. Müvekkilim satışı yeni öğrenmiştir ve şufa hakkını kullanmayı istemektedir.  Müvekkil zarara uğrayacak olan davalının hisse satış bedelini masraflarıyla birlikte davalıya ödemeye hazırdır.



HUKUKİ NEDENLER  : Türk Medeni Kanunu, HUMK ve diğer yasal nedenler.


HUKUKİ DELİLLER   : Tapu kaydı, veraset ilamı, tanık beyanları ve diğer yasal deliller.



SONUÇ VE İSTEM   : Müvekkilin yasal önalım hakkının tanınarak davalı üzerindeki taşınmaz hissesinin müvekkil adına tapuya yazılmasına karar verilmesini ve masrafların ve ücreti vekaletin davalı üzerine bırakılmasına karar verilmesini saygıyla müvekkil adına arz ve talep ederim. 


.../.../...


Davacı Vekili

Av



Kiracının önalım hakkı var mı?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com






Geri Dön