24 / 04 / 2024

Önalım hakkının süresi nedir?

Önalım hakkının süresi nedir?

Paylı mülkiyeti olan taşınmazlar kapsamında ortaya çıkan bir kavram olan önalım hakkının süresi nedir? Önalım hakkının kullanılabilme süresi hakkında merak ettiklerinizi detaylı olarak haberimizin devamında bulabilirsiniz..



Önalım hakkının süresi nedir?


Önalım hakkı yasadan doğan önalım hakkı ve sözleşmeden doğan önalım hakkı olarak ikiye ayrılıyor. Her iki önalım hakkında da, bu hakkın kullanılabilmesi ve geçerli sonuçlar doğurabilmesi için yasanın öngördüğü biçim ve sürede kullanılması gerekiyor. Aksi takdirde bu hak sadece kağıt üzerinde kalır ve resmi geçerliliği olmuyor.



Önalım hakkının süresi 


Yasadan ve sözleşmeden doğan her iki tür önalım hakkının kullanılması için Medeni Kanun Madde 735 son maddesinde, satışın hak sahibine bildirildiği tarihten itibaren üç ay ve herhalde satışın üzerinden iki yıl geçmekle düşer. Kanun koyucu bazı hakların kullanımını, kamu düzeni düşüncesiyle belirli bir süreye bağlayabilir. Bu gibi hallerde o hakkın yasa koyucunun belirlediği süre zarfında kullanılması gerekiyor. Aksi halde belirlenen bu sürenin geçmesiyle birlikte mevzuu hakkın bir daha kullanılamaması söz konusu olacaktır.



Belirlenen sürenin geçip geçmediği sürenin niteline göre ya hâkim tarafından kendiliğinden gözetiliyor ya da karşı tarafın ileri sürmesiyle dikkate alınır. İşte yasa koyucu, önalım hakkının kullanılmasını da belirli bir süreye bağlı kılıyor.


Önalım hakkından feragat!

Önalım hakkı nedir?

Önalım davası nedir?



Tuğçe ERSOY/Emlakkulisi.com


Geri Dön