19 / 04 / 2024

Önalım hakkının tanımı!

Önalım hakkının tanımı!

Paylı mülkiyetle bağıntılı olan önalım hakkının tanımı nedir? Önalım hakkı paydaşlar arasında nasıl oluşur? Önalım hakkı konusu hakkında detaylı bilgi edinmek için haberimizin devamını inceleyebilirsiniz..



Önalım hakkının tanımı


Yenilik doğuran inşai bir hak olan önalım hakkı, taşınmaz mülkiyetinin yasadan doğan daraltımlarından biri olarak karşımıza çıkıyor. Paylı mülkiyetlerde paydaşa, bir payın üçüncü bir kişiye satılması durumunda, o pay alıcıya neye mal oldu ise (satış bedeli, tapu harç ve masrafları) o miktar ile, belirli süre içinde satın alma hakkı veriyor. Yasal önalım hakkının tanınması ile paylı mülkiyete dahil olan taşınmazlara, paydaşları arasındaki müşterek kullanılmaya yabancıların sokulmasının önlenmesi amaçlanmış oluyor. 



Önalım hakkı dava konusu taşınmazlar taraflar ve dava dışı paydaşlar arasında müşterek mülkiyet üzerine oluyor. Ancak bütün paydaşların iştiraki ile payları karşılığı intifalarına bırakılan kesimleri belirleyen fiili kullanmaya ilişkin bir anlaşma yapılmış olmuyor. Taşınmazdaki mevcut paydaşlardan cüzi bir kısmı taşınmazın belirli bir kesiminde kendi aralarında bir taksim yapmışlarsa da bu kullanmaya ilişkin fiili taksim olgusunun buna iştirak etmeyen diğer paydaşları bağlamıyor. Önalım hakkı, taşınmaza yabancı kişiyi sokmama amacını güttüğünden, bu hakkın amaçsal yönden kullanılmasına gerek olmadığından söz edilemez.



Önalım hakkının tapuda yapılan satışın öğrenilmesinden başlayarak bir ay içinde kullanılması gerekiyor.İştirakçi ortaklarda da bunlardan en geç öğreneni, öğrenme tarihine göre bir aylık hak düşürücü süre saptanıyor. Diğer ortakların daha önce öğrenmesi önem taşımıyor.

Bu hak her türlü irade bildirimiyle kullanılabileceği gibi, doğrudan doğruya dava açmak suretiyle de kullanılabiliyor.





Tuğçe ERSOY/Emlakkulisi.com


Geri Dön