25 / 04 / 2024

Önceden hazırlanmış kira beyannamesi sistemi zorunlu mu?

Önceden hazırlanmış kira beyannamesi sistemi zorunlu mu?

Kira gelir vergisinde beyanname verme yöntemlerinden biri de önceden hazırlanmış kira beyannamesi sistemi olarak karşımıza çıkıyor. Peki, önceden hazırlanmış kira beyannamesi sistemi zorunlu mu?



Önceden hazırlanmış kira beyannamesi sistemi zorunlu mu?

Kira gelir vergisinde beyanname verme yöntemlerinden biri de önceden hazırlanmış kira beyannamesi sistemi olarak karşımıza çıkıyor.


Önceden Hazırlanmış Kira Beyanname Sistemi; kira geliri elde eden mükelleflerin MERNİS, banka, PTT, sigorta şirketleri, tapu gibi kurum ve kuruluşlardan Başkanlığımız veri tabanına aktarılan bilgileri kullanılarak, beyannamelerin Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından önceden hazırlandığı ve internet ortamında mükelleflerin onayına sunulduğu bir sistemdir. Sistemden sadece kira geliri elde edenler faydalanabilmektedir. Sisteme;


-İnternet Vergi Dairesi şifresi kullanılarak, (şifre yoksa, herhangi bir vergi dairesine kimlikle başvurularak ücretsiz olarak alınabilir.) veya


-Kişiye özel hazırlanmış güvenlik soruları cevaplanarak giriş yapılabilir.


Kira geliri yönünden gelir vergisi mükellefiyeti bulunmayanlar da bu sistemden yararlanabilmektedir. Bu bakımdan, vergi dairesinde mükellefiyet kaydı bulunmadığında, internet vergi dairesinde hazırlanan kira beyannamesi elektronik ortamda onaylandığı anda, şahıs adına vergi dairesinde mükellefiyet tesisi ve vergi tahakkuku işlemleri otomatik olarak gerçekleştirilmektedir.


Onaylanan kira beyanına ilişkin ödemeler anlaşmalı bankalardan veya tüm vergi dairelerinden yapılabilir. Ayrıca internet bankacılığı kullanılarak da vergi borcu ödenebilir.


Sistemi kullanma zorunluluğu bulunmamaktadır. Beyannameler vergi dairesine gidilerek elden veya internet ortamında (E-Beyanname Düzenleme Programı) da verilebilir. Peki, önceden hazırlanmış kira beyannamesi sistemi zorunlu mu?


Önceden hazırlanmış kira beyanname zorunluluğu

Sistemi kullanma zorunluluğu bulunmamakla birlikte bu sistemi kullanarak kira beyannamenizi vermeniz daha hızlı, daha kolay, daha güvenilir ve tamamen masrafsızdır. 


Beyannamenizi ayrıca vergi dairesine giderek elden veya e-beyanname düzenleme programını kullanarak da verebilirsiniz.


Önceden Hazırlanmış Kira Beyanname Sistemine erişim ve uygulama hakkında detaylı bilgiye Gelir İdaresi Başkanlığının www.gib.gov.tr adresinden ulaşabilirsiniz




Kira beyanname şifresi nasıl alınır?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön